بررسی الگوی حکمرانی خوب از دیدگاه نهج‌البلاغه در دوفصلنامه الگوی پیشرفت
کد خبر: 3844249
تاریخ انتشار : ۰۱ مهر ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۶

بررسی الگوی حکمرانی خوب از دیدگاه نهج‌البلاغه در دوفصلنامه الگوی پیشرفت

گروه اندیشه ــ یازدهمین شماره دوفصلنامه علمی پژوهشی «الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی» شامل 7 مقاله علمی منتشر شد.

به گزارش ایکنا؛ یازدهمین شماره دوفصلنامه علمی پژوهشی «الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی» ویژه بهار و تابستان 98 به صاحب‌امتیازی سازمان بسیج اسانید و مدیرمسئولی مجتبی زارعی منتشر شد.

عناوین مقالات این شماره بدین قرار است: «‌جایگاه منافع ملی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت»، «‌تحلیل مضمون مفاهیم ارتباطات و توسعه در مفاد برنامه‌های چهارم و پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران»، «‌نظریه مبنای «رهبری تحول» در اجتماعات انسانی بر اساس تدبر موضوعی در آیات قرآن کریم»، «‌اقتصاد سیاسی ایران از منظر نونهادگرایی»، «‌الگوی حکمرانی خوب از دیدگاه نهج‌البلاغه: ‌گامی در جهت تبیین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت»، «‌تحقق توسعه سیاسی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت»، «‌حقوق بین‌الملل و الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی بررسی موردی قراردادهای بین‌المللی نفت و گاز».

نظریه مبنای «رهبری تحول» در قرآن

در چکیده مقاله «‌نظریه مبنای «رهبری تحول» در اجتماعات انسانی بر اساس تدبر موضوعی در آیات قرآن کریم» می‌خوانیم: «یکی از مهم‌ترین گام‌هایی که در فرایند دستیابی به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت باید دنبال شود، طراحی الگوی رهبری تحول است. ضرورت‌ها و ویژگی‌های الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ایجاب می‌کند ابتدا نظریه مبنای رهبری تحول که با ضرورت‌های این الگو همخوانی دارد، تهیه و سپس مبتنی‌بر آن، نسبت به طراحی الگوی رهبری تحول اقدام شود.

بر این اساس، این مقاله به موضوع ارائه نظریه مبنای رهبری تحول می‌پردازد و می‌کوشد نظریه مبنای برآمده از آیات قرآن کریم دربارۀ شیوۀ ایجاد تحول مورد نظر الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را تدوین کند. نتایج اجمالی حاصل از این پژوهش، در قالب 30 اصل معرفی شده است. پرداختن به موضوع «نظریه مبنا» به جای ارائه مدل بدون توجه به پارادایم و نظریه مبنای آن، از مهم‌ترین نوآوری‌های این مقاله است. نظریه مبنای ارائه‌شده در این مقاله می‌تواند مبنای طراحی الگوی رهبری تحول و مدل‌های ایجاد تحول در اجتماعات انسانی با رویکرد اسلامی قرار گیرد.»

‌الگوی حکمرانی خوب از دیدگاه نهج‌البلاغه

در طلیعه مقاله «‌الگوی حکمرانی خوب از دیدگاه نهج‌البلاغه: ‌گامی در جهت تبیین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت» آمده است: «حکمرانی خوب مبحثی است که در دهه‌های اخیر توجه محافل علمی را به خود جلب کرده است. تحقیقات بیان می‌دارند متناسب با مقتضیات کشورها (عوامل سیاسی، فرهنگی و مذهبی) الگوی حکمرانی خوب توسعه می‌یابد. پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی حکمرانی خوب از دیدگاه نهج‌البلاغه، به‌عنوان گامی در جهت تبیین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت انجام شده است. این پژوهش با رویکردی کیفی، با استفاده از استراتژی مفهوم‌سازی داده‌بنیاد به بررسی شاخص‌های حکمرانی خوب از دیدگاه حضرت علی(ع) در قالب خطبه‌ها و نامه‌های نهج‌البلاغه پرداخته است و سپس با ارائه الگویی با عنوان حکمرانی کریمه، آن را با الگوهای رایج حکمرانی خوب مقایسه می‌کند؛ بدین‌ترتیب که بخش‌هایی از نهج‌البلاغه که براساس کلیدواژه‌های مرتبط با حکمرانی انتخاب شدند، در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند که دستاورد آن، برداشت 606 کد، 86 مفهوم و 24 مقوله بود. نتایج نشان داد رفتار فاضله به‌عنوان پدیدۀ محوری و در تعامل با عوامل دیگر موجد حکمرانی کریمه به‌عنوان الگوی حکمرانی خوب از دیدگاه نهج‌البلاغه است. شیوۀ تعامل این عوامل در مدل نهایی تحقیق نشان داده شده است.»

انتهای پیام

captcha