اربعین هم مقدمه تحقق تمدن نوین اسلامی و هم تصویر کوچکی از آن است
کد خبر: 3848512
تاریخ انتشار : ۱۷ مهر ۱۳۹۸ - ۰۷:۴۰
حمیدرضا ترقی:

اربعین هم مقدمه تحقق تمدن نوین اسلامی و هم تصویر کوچکی از آن است

گروه سیاسی ــ کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه اربعین و نوع تعاملات انسانی در این مراسم جلوه‌ای از تمدن بزرگ اسلامی است، گفت: در واقع با توجه به ویژگی‌های موجود در این راهپیمایی عظیم می‌توان آن را هم مقدمه تحقق تمدن نوین اسلامی و هم تصویری از این تمدن در مقیاس و ابعادی کوچک‌تر دانست.

حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره مؤلفه‌های قدرت راهپیمایی اربعین و ظرفیت‌های این پدیده به مثابه یک منبع قدرت نرم گفت: اولین مؤلفه قدرت نرم اربعین، معنویت این مراسم است که سرشار از عشق به امام حسین(ع) و ایثار و فداکاری آن امام در حماسه عاشوراست. دومین عامل قدرت‌آفرین این مراسم، پیام آزادگی امام حسین(ع) است که برای همه آزادی‌خواهان جهان جذابیت دارد و می‌تواند به مثابه یک موتور محرکه برای جنبش‌های آزادی‌خواهانه و عدالت‌طلبانه عمل کند.

تأثیر اربعین بر تقویت تفکر مقاومت

وی اظهار کرد: مؤلفه سوم، قدرت وحدت‌آفرینی راهپیمایی اربعین بین مذاهب و ادیان مختلف به ویژه شیعیان و مسلمانان است که موجب روابط نزدیک و صمیمانه جمعیت عظیمی از انسان‌ها شده و اختلافات آن‌ها را حول محور عشق به امام حسین(ع) به حاشیه برده و ظلم‌ستیزی و مقاومت را به متن روابط انسانی آورده است.

ترقی نقش فرهنگ حسینی در تقویت مقاومت اسلامی در منطقه را چهارمین مؤلفه قدرت نرم اربعین دانست و گفت: تأسی مقاومت به امام حسین(ع) و فرهنگ عاشورایی یکی از عوامل پیشران و برتری‌دهنده محور مقاومت در جبهه‌های جنگ علیه جریانات تکفیری و تروریستی، صهیونیستی و استکبار جهانی بوده است و الگوگیری از امام حسین(ع)‌ در افزایش توان محور مقاومت در طی سال‌های اخیر نقش به سزایی داشته که پیروزی‌های متعدد حزب‌الله لبنان و حماس بر رژیم صهیونیستی و ریشه‌کن شدن داعش از نمونه‌های بارز تأثیر فرهنگ عاشورا بر افزایش توان این محور است و امروز هم در جبهه نبرد یمن این مسئله کاملاً مشهود است.

روابط کاملاً انسانی مردم؛ عامل جذب پژوهشگران 

این کارشناس مسائل سیاسی ابراز کرد: پنجمین مؤلفه قدرت اربعین، روحیه ایثار، محبت و همدلی است که در طول مسیر راهپیمایی اربعین تجلی پیدا می‌کند و دقیقا نمادی از دوران حکومت امام زمان(عج) را به نمایش می‌گذارد که مردم نسبت به هم بدون هیچ شائبه‌ و غرضی و در راه خدا و امام حسین(ع) محبت می‌کنند و همه هستی خود را در طبق اخلاص می‌گذارند که این نوع رابطه و تعاملات انسانی در هیچ جای دنیا مثل و مانند ندارد و به نوعی یک معجزه است و همین برای محققان و پژوهشگران از ملیت‌ها و ادیان مختلف جاذبه فوق‌العاده‌ای ایجاد کرده و می‌تواند عامل علاقه و پیوند آن‌ها به امام حسین(ع) نیز شود.

ترقی آخرین مؤلفه قدرت راهپیمایی اربعین را حضور یک جمعیت وسیع بدون دخالت دولت‌ها خواند و گفت:این مراسم کاملاً مردمی است و در هیچ جای دنیا چنین حضور مردمی قابل مشاهده نیست و این ظرفیتی است که از اسلام در دل عاشقان اهل بیت(ع) قرار داده شده که می‌توانند حتی بهتر از مراسم حج این جمعیت بیست میلیونی را اداره و مدیریت کنند.

نسبت اربعین و تمدن نوین اسلامی

عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی درباره ظرفیت‌های اربعین در تحقق تمدن نوین اسلامی گفت: مراسم اربعین در واقع جلوه‌ای از تمدن اسلامی است. نوع رفتار و معاشرت مردم با همدیگر، فداکاری و ایثار مردم نسبت به هم، معنویت حاکم بر این جریان، انگیزه‌های معنوی و اخلاص مردم نمایش تمدن اسلامی در یک مقیاس کوچک‌تر است.

وی تصریح کرد: اگر ابعاد مختلف این مراسم از مدیریت، خدمات‌دهی و تأمین نیازهای رفاهی مردم توسط خودشان تا توجه به اخلاقیات، حسن رفتار و روحیه تعاون و ایثارگری بررسی شود می‌تواند تصویری از این تمدن بزرگ را برای جهانیان به نمایش بگذارد.

ترقی بیان کرد: اگر این مراسم به منزله مقدمات الگوی تمدن نوین اسلامی مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد و نخبگان و پژوهشکده‌ها بر روی آن مطالعه کنند می‌توانند این پدیده را در پاسخ به کسانی که از دنیای اسلام طلب الگو می‌کنند، ارائه داده و بیان کنند که به عنوان مسلمان چنین جامعه‌ای را به منزله الگو مدنظر داریم و می‌خواهیم به سمت چنین جامعه و مناسبات اجتماعی در تمدن نوین اسلامی حرکت کنیم.

این کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: به عبارتی اربعین و تحولات انسانی رخ‌داده در آن می‌تواند آنچه را مطمح نظر ما از تمدن نوین اسلامی است برای بشریت تشنه جامعه عادلانه، آزاد و انسانی قابل درک و فهم کند. لذا اربعین هم مقدمه تحقق تمدن نوین اسلامی است و هم تصویری از آن در مقیاس و ابعادی کوچک‌تر.

گفت‌وگو از مهدی مخبری

انتهای پیام
captcha