نگاه جدی و دغدغه‌مند رئیس‌جمهور به امور قرآنی را خواستاریم
کد خبر: 4031274
تاریخ انتشار : ۰۵ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۳:۳۳
حجت‌الاسلام اخوان‌صباغ:

نگاه جدی و دغدغه‌مند رئیس‌جمهور به امور قرآنی را خواستاریم

رئیس سازمان دارالقرآن الکریم با تاکید بر اینکه جدی‌ گرفتن موضوع قرآن از سوی رییس‌جمهور یکی از مطالبات اصلی جامعه قرآنی است گفت: ترکیب شورای توسعه فرهنگ قرآنی نشان می‌دهد که حکومت اسلامی برای توسعه فرهنگ قرآنی ارزش قائل است، اما در مقام اجرا اتفاقی رخ نمی‌دهد.

به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی اخوان‌صباغ، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم شب گذشته با حضور در برنامه مصباح شبکه قرآن و معارف سیما، با اشاره به موضوعات مطرح شده در خصوص تحول در ساختار امور قرآنی کشور گفت: حدود یکسال است که موضوع تحول در نظام برنامه‌ریزی قرآنی، هدایت و نظارت برنامه‌های قرآنی در کشور پیگیری می‌شود و دبیرخانه شورای توسعه به‌صورت ویژه این موضوع را پیگیری می‌کند. همچنین صاحب‌نظران، دستگاه‌ها و نهاد‌های مختلفی که به هر طریقی به ساحت قرآن خدمت می‌کنند در این خصوص نظرات مختلفی را ارائه داد‌ه‌اند و جلسات مختلفی در این خصوص برگزار شده است.

وی افزود: در این مسیر یک اتفاق مبارک طی آخرین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی اتفاق افتاد و بنابر این شد که کارگروهی تشکیل شود. در آنجا افرادی انتخاب شدند که بیانیه تحول امور قرآنی را صادر کردند. نکته مهم این بیانه این بود که در حرکت قرآنی نقاط ضعف و قوتی داریم که باید موارد ضعف را برطرف کنیم. خصوصا باتوجه به دستوری که رهبر معظم انقلاب به شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص ایجاد انقلاب ساختاری و پرداخت به تأثیرگذاری فرهنگی داشتند، فعالیت‌های قرآنی هم ذیل آن تعریف شد؛ لذا جامعه قرآنی تاکید ایشان را در دستور کار خود قرار دادند و بیانیه صادر شد. ذیل آن بیانیه پیشنهادی ساختاری تعریف شد که هنوز نهایی نشده است و مراحل نهایی شدن این موضوع زمان می‌برد، اما این وحدت و همدلی بین جامعه قرآنی اتفاق افتاد که ما باید در ساختار قرآنی یک تحول تعریف شده داشته باشیم.

رئیس سازمان دارالقرآن با بیان اینکه این تحول نیاز‌ها و الزامات تعریف شده‌ای دارد، گفت: شورای توسعه به صورت خاص و مجمع مشورتی باید این پیشنهاد را به صحن علنی شورا ببرند و این موضوع را مصوب کنند. اتفاقی که اینجا دیده شده نگاه تحولی برای رسیدن به نقاط مطلوب است. ما در سند منشور شورای توسعه مناقشه‌ای نداریم و به عنوان یک سند جامع و تحولی در نظام جمهوری اسلامی به آن نگاه می‌کنیم و اگر برنامه‌هایی که در آن منشور تعریف شده است به معنای واقعی دستگاه‌ها پای کار بیایند، نقش مردم تقویت می‌شود و اتفاقات مبارکی رخ می‌دهد. در هر حال و به هر دلیل طی ۱۰ سال گذشته بخش‌های از این سند اجرایی نشده است که همین موضوع قرآنیان را به این فکر وادار کرد که تحولی را در نظام برنامه‌ریزی و مدیریت قرآنی کشور طراحی کنند.

باید در هدایت، نظارت و اجرای صحیح برنامه‌ها قاطعیت داشته باشیم
اخوان صباغ در خصوص ابهاماتی که پیرامون موازی‌کاری در این عرصه وجود دارد گفت: یکی از گلایه‌های به‌حق مردم در ساختار‌های قرآنی این است که نهاد‌ها کار‌های موازی زیادی انجام می‌دهند و سوال اینجاست که آیا ما با جمع‌کردن سازمان‌ها و نهاد‌ها می‌توانیم موفق‌تر عمل کنیم یا با تکثر و هدایت صحیح می‌توانیم این کار را انجام دهیم؟ تقریبا همه به این نتیجه رسیدند که اشکال به تکثر نهاد‌ها نیست، بلکه اشکال در هدایت و نظارت است؛ لذا مشکل اصلی آنجاست که باید در هدایت، نظارت و اجرای صحیح برنامه‌هایمان قاطعیت داشته باشیم.

وی تصریح کرد: سال‌هاست که ما مقوله تعریف شده‌ای به نام تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن کریم داریم که مطالبه شخص مقام اول مملکت است، داریم اما چرا تا کنون این اتفاق نیفتاده است؟ چون نهاد‌های مختلفی مسئولیت این موضوع را بر عهده دارند، اما کسی که پاسخگو باشد، نیست. تحولی که امروز مد نظر است و دغدغه مردم را تا حد بسیاری پاسخ خواهد داد همین موضوع است.

یکی از نکات مثبت طرح تحول چابک‌سازی ساختار قرآنی است
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم بیان کرد: ما امروز بروکراسی اداری خیلی طولانی داریم و تحقق مصوبات بسیار زمان‌بر است. حتی اجرای طرح‌ها با فاصله زمانی بسیاری ممکن می‌شود و لذا برای رسیدن به یک طرح چابک، باید فکری می‌کردیم. امروز در شورای توسعه کمیسیون‌ها و کارگروه‌های مختلفی وجود دارد که اگر یک مطلب به شورای توسعه برود و در آنجا مطرح شود مدت‌ها زمان خواهد برد تا مصوب شود و بروکراسی زیادی را طی می‌کند. از طرفی اشکال دیگر این است که نقش صحیح مردم در تصمیم‌گیری‌ها صحیح نیست و این در حالی است که عملیات اجرا و فعالیت مجاهدانه قرآنی در کشور توسط مردم اتفاق می‌افتد، اما حمایت‌ها، پشتیبانی‌ها و نظارت‌ها معنادار و تعریف شده نیست بلکه در برخی موارد عدم هم‌افزایی برنامه‌های نهاد‌ها این جریان را هم آزار می‌دهد؛ لذا یکی از نکات مثبت طرح تحول این است که به دنبال چابک‌سازی ساختار قرآنی است. این تحول قرآنی ذیل بیانه تحول است و امروز در بحث تحول ساختاری مباحثه می‌کنیم. یکی از موارد مهم، این عدم چابکی بود که امیدواریم شورای توسعه با تحولی که اتفاق می‌افتد و تصویب مصوبه آن را بپذیرد و شورای عالی انقلاب فرهنگی هم این ساختار مصوبه را تایید کنند. آن‌زمان می‌توانیم بگوییم که مقداری از وضعیت فعلی چابک‌تر خواهیم شد.

اخوان صباغ به نقش مردم در چابک‌سازی فعالیت‌های قرآنی اشاره و اظهار کرد: نکته دیگر نقش مردم است. امروز در شورای توسعه یا کمیسیون‌های ذیل آن هر چند که صاحبنظران حضور دارند، اما عمدتا نهاد‌ها تصمیم‌گیری می‌کنند؛ لذا یکی از مشکلات این است که استان‌ها و کسانی که در کف میدان هستند برنامه‌ها را اجرا می‌کنند. گاهی اوقات این برنامه‌ریزی و اجرا‌ها با هم سازگار نیست؛ لذا یکی از پیشنهادات فعال کردن شورا‌های استانی با نگاه چابک‌سازی است تا بتوانند برنامه جامع قرآنی استان خودشان را تعریف کنند.

مشخص شدن تعریف شرح و حیطه وظایف دستگاه‌های قرآنی
رئیس سازمان دارالقرآن الکریم تصریح کرد: نکته بعدی مشخص کردن تعریف شرح و حیطه وظایف دستگاه‌های قرآنی در جلسه روز چهارشنبه است. امروز یکی از موضوعاتی که مردم را آزار می‌دهد این است که نمی‌دانند با چه کسی در این حوزه طرف هستند و مشخص شدن حیطه وظایف از ضروریات است. اتفاقی که خوشبختانه طی دو سال گذشته رخ داده این است که نهاد‌ها با یکدیگر هماهنگ شده‌اند، اما اگر قانون تعریف نشود و حیطه وظایف شفاف توجیه نشود مشکل به وجود خواهد آمد که امیدواریم با پیشنهادی که مقرر شد روز چهارشنبه در شورای توسعه ارائه شود این مشکل حل شود.

وی با بیان اینکه شورای توسعه به‌عنوان یکی از نهاد‌های عالی رتبه در امر تصمیم‌گیری فعالیت‌های قرآن و عترت کشور است گفت: وجود این شورا یک فرصت بی‌نظیری برای جامعه و فعالان قرآنی در جهت تصویب قوانین این عرصه است. اما از آنجایی که شورا با افراد عالی رتبه تعریف شده است، معمولا حضور این افراد در شورا کم رنگ است. البته ترکیب شورا سنگین است و این چینش نشان می‌دهد که حکومت اسلامی برای توسعه فرهنگ قرآنی ارزش قائل است، اما در مقام اجرا متاسفانه اتفاقی رخ نمی‌دهد.

یک فرصت استثنایی برای جامعه قرآنی
اخوان صباغ با اشاره به اینکه روز چهارشنبه این هفته قرار است مصوبه‌ای حساس در حوزه قرآنی کشور اتفاق بیفتد که آینده قرآنی کشور در آن است، تاکید کرد: باید همه کسانی که خودشان را مرید قرآن می‌دانند و عضو رسمی شورا هستند در جلسه روز چهارشنبه شرکت کنند. البته در شورای توسعه برای چابک‌سازی یک ترکیب جدیدی در نظر گرفته شده است، چراکه به نظر می‌رسد جمعیت زیاد یا تنوع دستگاه‌های مختلف باعث شده است که مقداری این شورا جدی گرفته نشود؛ لذا این یک فرصت استثنایی است که پیشنهاد می‌شود شورای توسعه از این فرصت استفاده کند.

رئیس سازمان دارالقرآن الکریم اظهار کد: امروز نگاهی که به توسعه فرهنگ قرآنی وجود دارد، قرارگاهی است. این همان واژه‌ای است که مقام معظم رهبری برای فعالیت‌های فرهنگی استفاده کردند و لذا نقش شورای توسعه در حرکت قرآنی کشور، قرارگاه قرآنی کشور است و رویکرد شورا اینگونه است که سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی، هدایت و نظارت بر برنامه‌ها را بر عهده دارد.

وی با تاکید بر اینکه جدی‌گرفتن موضوع قرآن از سوی رییس جمهور یکی از مطالبات اصلی است، گفت: قطعا همه می‌دانیم که یکی از اولویت‌های اصلی رئیس جمهور عزیز کشورمان، قرآن و عترت است، اما شخص ایشان به‌عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوع را مطالبه کند، تا قطعا هم وزرا و هم دیگر اعضای شورای توسعه و مسئولان دستگاه‌ها آن‌را به‌صورت جدی پیگیری می‌کنند.

اخوان صباغ در بخش پایانی این برنامه در خصوص نامه جمعی از اساتید، مدیران و کارشناسان ادارات امور قرآنی تبلیغات اسلامی سراسر کشور که خطاب به رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، نسبت به تنزل جایگاه سازمان دارالقرآن الکریم و تبعاتی که می‌تواند برای فضای قرآنی کشور به همراه داشته باشند، هشدار داده بودند، گفت: از گروهی که این دغدغه را داشتند و اینکه چشمان بیداری مراقب عملکرد سازمان تبلیغات و سازمان دارالقرآن هست، قدردانی می‌کنم، ولی واقعت این نیست چراکه حجج اسلام قمی و  حریزاوی هر دو تاکید کردند که ساختار دارالقرآن به هیچ عنوان دستخوش تغییر نمی‌شود. ما ساختار تعریف شده‌ای داریم که رییس سازمان تبلیغات به عنوان رییس هیئت امنای سازمان دارالقرآن فعالیت می‌کند، البته در راستای هم‌افزایی، رابطه بین سازمان دارالقرآن و معاونت فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی حدود دو سال است که تعریفی جدیدی پیدا کرده است که به معنای تقویت حرکت قرآنی و نقش دادن به سایر بخش‌های سازمان تبلیغات اسلامی برای قرآنی شدن مطابق با شعار جناب آقای قمی است. جلسات مستمری با اعضای هیئت مدیره داریم که مرجع تصمیم‌گیر هستند، البته برنامه‌هایمان را باید با سازمان تبلیغات اسلامی هماهنگ کنیم.

انتهای پیام
captcha