15 صفت مومنان واقعی در سوره مومنون
کد خبر: 4075222
تاریخ انتشار : ۱۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۱۲

15 صفت مومنان واقعی در سوره مومنون

سوره مومنون یکی از سوره‌های مکی است که به بیان ویژگی‌ها و صفات مومنان واقعی می‌پردازد؛ کسانی که از سخن و هر کار بیهوده‌ای پرهیز می‌کنند و زندگی پاکی دارند.

به گزارش ایکنا، سوره مؤمنون بیست و سومین سوره از قرآن کریم است که با 118 آیه در جزء 18 قرار گرفته است. این سوره مکی، هفتاد و چهارمین سوره‌ای است که بر پیامبر نازل شده است و آن را مؤمنون نامیده‌اند چون با اشاره به رستگاری مؤمنان در نخستین آیه (قد افلح المؤمنون) آغاز می‌شود و سپس به ۱۵ صفت از اوصاف آنان اشاره کرده است.
 
رویگردانی از کار و سخن بیهوده، پیشتاز بودن در کارهای خیر، اشاره به داستان حضرت موسی(ع) و حضرت نوح(ع)، خلقت انسان و معاد از دیگر موضوعات این سوره است. علامه طباطبایی در تفسیر المیزان، ایمان به خدا و روز قیامت، بیان صفات پسندیده مؤمنان و رذائل اخلاقی کافران، مژده‌ها و بیم‌های خداوند به مؤمنان و کافران و بلاهایی نازل شده بر امت‌های گذشته از دوران نوح(ع) تا عیسی(ع) را از مباحث اصلی سوره مؤمنون می‌داند. در تفسیر نمونه نیز محتوای سوره مؤمنون مجموعه‌ای از درس‌های اعتقادی و عملی و مسائل بیدارکننده و بیان خط سیر مؤمنان از آغاز تا پایان عنوان شده است. 
 
موضوعات سوره مومنون را می‌توان در هفت بخش اینگونه تقسیم‌بندی کرد:
 
بخش اول كه از ابتدای سوره آغاز می‌شود تا چندين آيه بيانگر صفاتى است كه مايه پیروزی و موفقیت مؤمنان است و خواهيم ديد اين اوصاف آن قدر حساب شده و جامع است كه جنبه‌هاى مختلف زندگى فردى و اجتماعى را تحت پوشش خود قرار مى‌دهد.
 
در بخش دوم به نشانه‌هاى مختلف خداشناسى اشاره كرده و نمونه‌هايى از نظام حیرت‌انگیز عالم آفرينش را در آسمان و زمين و آفرينش انسان و حيوانات و گياهان مطرح کرده است.
 
در بخش سوم به شرح سرگذشت عبرت‌انگيز جمعى از پيامبران بزرگ همچون نوح، هود، موسى، عيسى(ع) پرداخته و فرازهايى از زندگى آنها را بيان مى‌كند.
 
در بخش چهارم زورگویان و مستکبران را مخاطب قرار می‌دهد و با دلایل منطقى و گاه با تعبيرات تند و كوبنده به آنها هشدار مى‌دهد، تا دل‌هاى آماده به خود آيد و راه بازگشت به سوى خدا را پيدا كند.
 
در بخش پنجم بحث‌هاى فشرده‌اى درباره معاد بيان كرده است و در بخش ششم از حاكميت خداوند بر عالم هستى و نفوذ فرمانش در همه جهان سخن مى‌گويد.
 
سرانجام در بخش هفتم باز هم سخن از قيامت، حساب، جزا و پاداش نيكوكاران و كيفر بدكاران به ميان مى‌آید، و با بيان هدف آفرينش انسان سوره را پايان مى‌دهد و به اين ترتيب محتواى اين سوره مجموعه‌اى است از درس‌هاى اعتقادى و عملى و مسائل بيداركننده و بيان خط سير مؤمنان از آغاز تا پايان.
 
 
 
انتهای پیام
captcha