![]() |
قربانعلی پورمرجان، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در خصوص وضعیت مسلمانان ایتالیا گفت: اسلام دومین آیین این کشور است، تعداد مسلمانان ایتالیا یک میلیون و 583 هزار تن برآورد شده است که حدود 160 هزار تن از مسلمانان این کشور را خود ایتالیاییها و یا متولدین این کشور تشکیل میدهند، امروزه مسلمانان حدود 5/2 درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهند.
وی ضمن بیان گرایشات مذهبی و فرقهای مسلمانان ایتالیا افزود: اغلب مسلمانان این کشور را مهاجران کشورهای مصر، لیبی، تونس، آلبانی، پاکستانی و بنگلادشی تشکیل میدهند که سنی مذهب هستند با وجود این که شیعیان ایتالیا در اقلیت به سر میبرند، ولی در گسترش و سازماندهی شیوههای زندگیشان، گامهای بزرگی برداشتهاند.
شیعیان نمایندگانی دارند که از جانب مقامات ایتالیایی به رسمیت شناخته شده اند
پورمرجان در ادامه اظهار کرد: برای مثال در برخی از شهرهای کوچک ایتالیا مساجد یا حداقل اتاقهایی وجود دارد که در آن نمازهای یومیه شیعیان برگزار میشود نکته حائز اهمیت این است که شیعیان نمایندگانی دارند که از جانب مقامات ایتالیایی به رسمیت شناخته شده و حق شرکت در تصمیم گیریهای اجرایی پیرامون جامعه شیعیان ایتالیا را دارا هستند، غالب شیعیان ایتالیا دارای اصالت ایرانی، افغانی و یا لبنانی هستند و بر اساس آمار تقریبی شیعیان ایتالیا 35 هزار تن برآورد شدهاند که که حدود یک هزار تن از آنها ایتالیایی الاصل و مابقی مهاجر هستند.
رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا در پاسخ به سؤالی مبنی بر جایگاه زن مسلمان در ایتالیا گفت: دو مشکل اصلی در برقراری ارتباط از سوی زنان مسلمان ایتالیا با سایر ایتالیاییها، «تفاوت زبان» و «گوشهگیری» است البته این مشکلات بیشتر در برگیرنده زنان مسلمان غیرایرانی یعنی کشورهای عربی مانند،مراکش، تونس و مصر، بنگلادشی و آفریقایی است و باید زنان مسلمان ایرانی را از این مهم جدا دانست که در عرصه های مختلف و در جامعه ایتالیا هر یک در ارتباط با تحصیل خود به کاری اشتغال دارند.
پورمرجان خاطر نشان کرد: البته تصورات اشتباهی نیز درباره اسلام پس از حوادث 11 سپتامبر ایجاد شده است ولی این بدان معنا نیست که زنان مسلمان به علت مذهب خود نتوانند شغلی برگزینند.
در ایتالیا یک سوم دختران جوان بیکار هستند
وی همچنین ضمن تبیین وضعیت زنان در جامعه ایتالیا گفت: در ایتالیا یک سوم دختران جوان بیکار هستند در این کشور، زنان تحصیلکردهتر از مردان هستند اما چشمانداز اشتغال آنها بسیار محدودتر است بحران اقتصادی در ایتالیا و برنامه ریاضت اقتصادی دولت در دو سال گذشته این امر را تشدید کرده است، ایتالیا در گزارش جدید فوروم اقتصادی جهانی در زمینه برابری زنان و مردان در یکی از پایینترین ردهها در بین کشورهای اروپایی قرار گرفته است.
رایزن فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در خصوص مراکز اسلامی در ایتالیا اظهار کرد: عمده فعالیتهای انجمنها و مراکز اسلامی برقراری ارتباط و برگزاری برنامههای فرهنگی و مذهبی، گردهمایی، کنگره، کمپینگ و راهنمایی مسلمانان در مسائل و مشکلات فنی، قانونی و اداری است.
وی در ادامه در خصوص اتحادیه جوامع و سازمانهای اسلامی در ایتالیا اظهار کرد: اتحادیه جوامع و سازمانهای اسلامی در ایتالیا(UCOII) که در سال1369 تأسیس شده و دارای تفکر اخوان المسلمین است و ادامه دهنده فعالیتهای «اتحادیه دانشجویان مسلمان در ایتالیا»(USMI) است. این مؤسسه قبلاً نشریهای با عنوان«مسلمانان» چاپ میکرد. در حال حاضر نشریه«الحکمه» توسط رئیس بخش اطلاعات این اتحادیه، منتشر میشود، که قرآن مجید را به زبان ایتالیایی ترجمه و منتشر کرده است.
پورمرجان مرکز فرهنگی اسلامی ایتالیا را به عنوان یکی دیگر از مراکز اسلامی در این کشور عنوان کرد و افزود: این مرکز اداره کننده مسجد بزرگ رم است این مسجد بزرگترین مسجد اروپا است اعضای شورای ادارهکننده این مرکز رسماً سفرای کشورهای اسلامی نزد دولت ایتالیا هستند و این مرکز به اصطلاح نماینده « اسلام دولتها» است که از سوی لیگ جهانی اسلام(الرابطهالعالمالاسلامی) با مرکزیت عربستان حمایت میشود ریاست این مرکز را سفیر عربستان سعودی به عهده دارد مرکز فرهنگی ایتالیا همه ساله شاهد برگزاری پرشکوه و پرجمعیت مراسم نمازهای عید قربان و فطر است.
وی همچنین در خصوص مراکز شیعیان نیز گفت: انجمن اهل بیت(ع) در شمال ایتالیا، انجمن اسلامی امام مهدی(عج) در رم، مرکز اسلامی توحید در تورینو، انجمن سلمان در شهر تری یسته، انجمن کومو در مرز ایتالیا و سوئیس، انجمن شیعیان در شهر پراتو و مرکز اسلامی شیعیان در میلان از مراکز شیعیان هستند که اقدام به برگزاری مناسبتهای مذهبی، دورههای آموزشی، فرهنگی و دینی برای کودکان و نوجوانان، انتشار کتاب، عقد نکاح در طول سال میکنند.
مراسم حج و آغاز آن زیاد مورد توجه رسانههای گروهی ایتالیا نیست
پورمرجان در خصوص انعکاس ایام حج و مناسک آن در رسانههای ایتالیا اظهار کرد: مراسم حج و آغاز آن زیاد مورد توجه رسانههای گروهی ایتالیا نیست مراسم عید قربان در مطبوعات ایتالیا بیشتر مورد توجه قرار میگیرد در سایتهای اسلامی فریضه حج و ایام فرا رسیدن عید قربان مورد توجه قرار میگیرند و دائماً درخصوص آن اطلاع رسانی میشود.
وی در خصوص نحوه اعزام حجاج به عربستان افزود: از سوی سفارت عربستان آژانسهایی مشخص میشوند که ثبت نام و اعزام حجاج را به عهده میگیرند شیعیان ایتالیا هنوز دارای کاروان مستقلی نیستند و مجبور هستند که برای اعزام در کاروانهای برادران اهل سنت ثبت نام کنند و با آنان اعزام شوند. سازماندهی کاروانهای حج اعزامی از ایتالیا به هیچ عنوان با سازماندهی کاروان های اعزامی از ایران قابل مقایسه نیست چرا که بیشتر امور از سوی خود زائر بایستی پیگیری شود که مترتب هزینهای بالا است.
پورمرجان در ادامه تصریح کرد: پوشش مراسم حج از سوی مطبوعات ایتالیا به مواردی بسنده میشود که از سوی رسانههای عربستانی مخابره شده و معمولاً به چند روز اصلی ایام حج اکتفا میشود که در آن مراسم طواف خانه خدا، رجم شیطان و مراسم عید قربان اطلاع رسانی میشود.
صدور مجوز برای افتتاح مسجد در ایتالیا به سختی صورت میگیرد
رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا در خصوص وضعیت مساجد در ایتالیا گفت: در ایتالیا بیش از160 مرکز، اتحادیه، مسجد، نمازخانه و مرکز انتشاراتی اسلامی وجود دارد که اکثراً زیرمجموعه یا وابسته به مراکز بزرگتر و بعضاً مستقل هستند عمده فعالیتهای آن برقراری ارتباط و برگزاری برنامههای فرهنگی و مذهبی، گردهمایی، کنگره، کمپینگ و راهنمایی مسلمانان در مسائل و مشکلات فنی، قانونی و اداری است اصولا صدور مجوز برای افتتاح مسجد به سختی صورت میگیرد و لذا عمده مراکز عبادی مسلمانان اطلاق کلمه مسجد را ندارند.