به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) شعبه غرب آسیا، در این میزگرد جنبههای مختلف نهضت عاشورا به خصوص درسها و عبرتهای ماندگار این قیام مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
حجتالاسلام والمسلمین سید محمد ناطقی، رئیس دفتر حضرت آیتالله العظمی ناصر مکارم شیرازی در کابل، در این میزگرد با اشاره به انگیزه اصلی حماسه حسینی گفت: سه فاکتور اساسی در قیام امام حسین(ع) وجود دارد که امام بر این اساس حرکت خود را آغاز کردند. بیعت خواستن یزید، دعوت مردم کوفه و مسئله امر به معروف و نهی از منکر سبب شد تا امام(ع) این مسیر را انتخاب کنند.
ناطقی در ادامه افزود: امام حسین(ع) هنگام حرکت از مدینه، فلسفه قیام خود را بیان کرد و گفت:«من از مدینه خارج نشدم مگر برای زنده کردن اسلام، واژگون ساختن کاخ استبداد و اقامه امر به معروف و نهی از منکر».
ناطقی در پاسخ به اینکه چه درسها و عبرتهایی باید از نهضت عاشورا گرفت اظهار کرد: یکی از عبرتهایی که میتوان آموخت، اصالت دادن به حق در حیات اجتماعی و باطل ستیزی است.
به گفته این عالم دینی، قیام امام حسین(ع) یک انقلاب معمولی وعادی نبود که با گذشت زمان رنگ ببازد و اندک اندک از اندیشهها پاک شود بلکه نهضتی است که روز به روز در ابعاد مختلف خود توسعه پیدا میکند.
وی خاطر نشان کرد: در مکتب عاشورا درسهای تربیتی و اخلاقی فراوانی وجود دارد که هر انسان آزاده میتواند در زندگی خود آن ارزشها را پیاده کند.
به باور وی، بدون تردید از عاشورای حسین ابن علی(ع) میتوان درسهایی چون شجاعت و مردانگی، ایثار و آزادگی، نترسیدن از قدرتهای ظاهری، مبارزه با علتهای فاسد کننده اجتماعی، عطوفت و مهربانی و دهها درس دیگر را آموخت.
به باور وی، هرکسی که به دنبال ارزشهای معنوی و انسانی است باید در مدرسه عشق، ایثار و فداکاری امام حسین(ع) شاگردی کند.
ناطقی در ادامه سخنانش تصریح کرد:مهاتما گاندی، رهبر هند، خطاب به مردم این کشور گفت:« اگر میخواهید آزاد باشید و هویت ملی خود را حفظ کنید به امام حسین(ع) اقتدا کنید».این رهبر هوشمند، شعاری که در بین میلیونها انسان سر داد به آن عمل کرد و کشور هند را نجات داد.
ناطقی تصریح کرد: رهبران سیاسی جهان اسلام به خصوص افغانستان اکثراً اهل شعارهستند نه اهل عمل زیرا اگر آنان به راستی به گفتههای خود عمل میکردند و به آزادی و تمامیت ارضی کشور میاندیشیدند و همچنین منافع ملی را بر منافع شخصی ترجیح میدادند، امروز دستهای بیگانه به اشکال مختلف به این کشور دراز نمیشد.
وی گفت:عملکرد رهبران فعلی هیچکدام با معیارها و اصولی که امام حسین(ع) در شعارهای عاشورا مطرح کرد مطابقت ندارد و هیچگونه سنخیتی بین رفتار و منش امام حسین(ع) و رهبران فعلی وجود ندارد.
سید عصمتالله حسینی، یکی دیگر از علمای حاضر در این میزگرد، به سر جاودانگی قیام امام حسین(ع) اشاره کرد و گفت: یکی از اسرار جاودانگی نهضت امام حسین(ع) اراده خداوند است که خواست این قیام تا روز قیامت در خاطرهها زنده بماند.
وی گفت: یکی دیگر از دلایل و اسرار جاودانگی قیام امام حسین(ع) اخلاص در کار آنحضرت است.
به گفته این عالم دنیی، امام حسین(ع) برای احیای دین و رضایت خداوند همه چیز را در طبق اخلاص گذاشت و قیامش را برای همیشه جاودان کرد.