آرزو ذکائیفر، معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی کشور در گفتوگوی تفصیلی با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در خصوص اختلاف نظرهای مطرح شده درباره متولیان صدور مجوز برای راهاندازی مراکز مشاوره در کشور، عنوان کرد: با توجه به قوانین موجود بالادستی که مهمترین آن ماده 26 تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت است، متولی حاکمیتی مراکز مشاوره به عهده سازمان بهزیستی گذاشته شده و بیش از 10 سال است که سازمان بهزیستی در حال انجام آن است.
بزرگترین شبکه مشاوره کشور متعلق به سازمان بهزیستی است
ذکاییفر با تأکید بر اینکه بزرگترین شبکه مشاوره کشور متعلق به سازمان بهزیستی است، تصریح کرد: در حال حاضر بخشی از مشاورههای مجموعه به صورت تلفنی برای کسانی است که به دلایل اقتصادی و مسائل دیگری که امکان تردد و حضور فرد وجود ندارد در نظر گرفته شده است و بخش دیگر مشاورههای سازمان نیز به صورت مجازی است که با توجه به گسترش استفاده از اینترنت در تمامی بخشهای جامعه این مبحث نیز بستر مناسبی است تا مردم بتوانند از این خدمات استفاده کنند.
راهاندازی مراکز مشاوره سلامت روان محلی
معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به راهاندازی مراکز مشاوره سلامت روان محلی، اظهار کرد: مجموعه برای اینکه بتواند خدمات خود را به دل مردم ببرد و مبتنی بر فعالیتهای مردمی باشد، این مراکز را در مناطق مختلف راهاندازی کرده است و کسانی که مجوز راهاندازی چنین مراکزی را دریافت میکنند با افراد کلیدی آن منطقه همچون معتمدان و یا امامان جماعات محل در ارتباط هستند و خدمات آن نیز از دانشافزایی آغاز میشود و تا دادن مشاوره ادامه دارد.
اجرای طرح باشگاه سلامت روان خانواده در 11 استان کشور
وی همچنین با اشاره به اجرای طرح باشگاه سلامت روان خانواده در 11 استان کشور، بیان کرد: این مراکز پس از عضوگیری از اعضای خانوادهها در مناطق مختلف آنها را به هستهها و گروههای مختلف تقسیم میکنند تا فعالیتهایی به منظور ارتقای دانش و اطلاعات این افراد و آگاهسازی آنها انجام شود؛ سعی کردهایم با این اقدام، مشاوران و روانشناسان در کنار مردم باشند و از آن موضوعی که سالها عنوان میشد کار مشاوره یک فعالیت لوکس و ویترینی است، آن را خارج کرده و به دل مردم بردهایم.
بهزیستی تنها مرجع حاکمیتی صدور مجوز مراکز مشاوره است
معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی کشور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: هم براساس قوانین موجود و هم براساس ساختارها و تشکیلات اداری، اختیار و تولیت حاکمیتی تأسیس مراکز مشاوره برعهده سازمان بهزیستی است؛ آنچه که سازمان روانشناسی مدعی آن است و عنوان میکند ما متولی این کار هستیم، در هیچ جای قانون نیامده است.
غیرقانونی بون مجوزهای مراکز مشاوره ارائه شده توسط سازمان روانشناسی
ذکاییفر ادامه داد: درست است که تأسیس سازمان روانشناسی با مجوز مجلس شورای اسلامی و حکم رئیس سازمان توسط رئیس جمهور امضا میشود، ولی این امر به معنای نادیده گرفتن قوانین نیست و براساس چارچوب و اساسنامهای که دارند و به تصویب مجلس نیز رسیده، آنها صلاحیت حرفهای افرادی را که میخواهند به عنوان روانشناس و یا مشاور فعالیت کنند را تأیید میکنند، ولی هیچ جای اساسنامه آنها قید نشده که میتوانند مجوز تأسیس بدهند؛ بنابراین مجوزهایی که تاکنون دادهاند غیرقانونی بوده است.
سازمان روانشناسی نمیتواند متولی فعالیتهای دولتی باشد
وی در ادامه سخنان خود تأکید کرد: سازمان روانشناسی طبق مباحثی که در قوانین وجود دارد یک سازمان و نهاد غیردولتی است، بنابراین نمیتوانند خودش متولی فعالیتی که مربوط به دولت و حاکمیت است باشد.
اجتناب از بروز بداخلاقیها در خبرگزاری و روزنامهها
معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: سازمان روانشناسی به جای اینکه باعث تشویش اذهان عمومی و افراد متخصص در این زمینه شود باید با نهادها و سایر ارگانها در تعالم باشد و ظرفیتهای خود را ارائه کند تا ارگانهای دیگر نیز از آنها استفاده کنند، بنابراین مسئولان سازمان روانشناسی را دعوت به ایجاد آرامش میکنم. اگر قرار باشد این گونه بداخلاقیها در خبرگزاریها، روزنامهها و سایتهای مختلف درج شود ممکن است این مسئله در ذهن پیش آید که با وجود چنین مشکلی، این افراد چگونه میخواهند این مسائل را در جامعه ساماندهی کنند.
تعامل به دور از تنش سازمان روانشناسی با مجموعه بهزیستی
ذکاییفر خواستار تعامل به دور از تنش سازمان روانشناسی با مجموعه بهزیستی برای استفاده هر چه بهتر از ظرفیتهای موجود شد و افزود: در تلاش هستیم تا خدمات خود را در لایههای مختلف جامعه گسترش بدهیم. امروزه ما شاهد رشد و دگرگونی آسیبهای اجتماعی در جامعه هستیم؛ بنابراین وظیفه ماست تا به عنوان شهروندان جامعه و کسانی که مسئولیتی در بخشهای دولتی دارند، اقداماتی را انجام بدهیم تا این خدمات به گونهای به دست مردم برسد که همگان از آنها بهره ببرند و مقابل بسیاری از آسیبهای اجتماعی گرفته شود.
اس ام اس تبریک سازمان نظام روانشناسی به تمامی مراکز مشاوره
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه طرح این مسائل باعث تشویش اذهان و بینظمی بین روانشناسان و مشاروان شده است، اظهار کرد: یکی از اقداماتی که سازمان روانشناسی انجام داده این بوده که یک اس ام اس به تمامی مراکز مشاوره مبنی بر اینکه «تبریک میگوییم ما متولی صدور مجوز هستیم» ارسال کرده است که البته بهزیستی از طریق دفتر حقوقی، مجموعه بسیاری از مسائل حقوقی و قانونی این موضوع را پیگیری میکند و حق مجموعه برای شکایت و مسائل حقوقی و قانونی آن محفوظ است.
نباید در این بین به دنبال حل مشکلات شخصی، تعصبات صنفی و رشتهای باشیم
ذکاییفر اضافه کرد: به هر حال این موضوع باعث ایجاد تشویش در بین این افراد شده و در مجموعهای همچون سازمان روانشناسی که مدعی متولی این امر است باعث ایجاد بدبینی نسبت به آن شده است. بسیاری از افرادی که از آن سازمان مجوز دارند عنوان میکنند این مباحث و مسائل چیست که مطرح میشود؛ چرا مجموعهای که این ادعا را میکند، خود بسیاری از مسائل اولیه را رعایت نمیکند؛ بنابراین ما نباید این درگیریها را در سایتها و خبرگزاری داشته باشیم، بلکه باید این همافزایی و همکاری را به صورت عاقلانه انجام بدهیم و مشکلات جامعه را برطرف کنیم، نه اینکه تعصبات صنفی، رشتهای یا مسائل شخصی خود را حل کنیم.
لزوم کاهش بار بیماریهای روانی در جامعه
معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی کشور با تأکید بر اینکه باید در تلاش برای کاهش بار بیماریهای روانی باشیم، بیان کرد: در حال حاضر بار بیماریهای روانی در جامعه کم نیست و انگی که خانواده از لحاظ بیماری و هزینههای اقتصادی آن میخورند قابل توجه است؛ بنابراین باید به فکر کاهش بار بیماریها در جامعه باشیم تا بتوانیم به مردم کمک کنیم.
پیگیری تهمتهای معاون سازمان روانشناسی به بهزیستی
ذکاییفر یادآور شد: وظیفه ماست که به همه مردم احترام بگذاریم. به یاد نمیآورم که سازمان در خبری به مجموعهای توهین کرده باشد ولی اقدامات آنها علنی شده است و تهمتهای که اخیر معاون سازمان روانشناسی به بهزیستی زده، از طریق حقوقی و قانونی در حال پیگیری است.
معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی کشور اضافه کرد: به جای آنکه بعضاً برخی مسائل کذب را منتشر و یا باعث تشویش اذهان عمومی شویم بهتر است با سازمانهای دولتی در حال تعامل باشیم، برای اینکه ساختار آنها هم منسجمتر میشود و بهتر از ظرفیت آنها استفاده خواهد شد.
راهاندازی 100 مرکز مشاوره جدید در پنج ماه ابتدایی سال جاری
وی در ادامه سخنان خود با تأکید بر اینکه هیچ اتفاقی برای تأسیس مراکز مشاوره نیفتاده و اجرای آن هم متوقف نشده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر هزار و 230 مرکز مشاوره داریم که در پنج ماه ابتدایی سال 100 مرکز جدید نیز راهاندازی شده است. بیش از پنجاه درصد این 100 مرکز مربوط استانهای کمبرخوردار بوده است.
هیچ قانونی به سازمان روانشناسی اجازه تاسیس مراکز مشاوره نداده است
ذکاییفر ادامه داد: به طور کلی براساس ماده 26 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت تنها متولی حاکمیتی صدور مجوز برای مراکز مشاروه سازمان بهزیستی است، هیچ توقفی در این خصوص اتفاق نیفتاده است و در حال حاضر نیز بسیاری از پروندهها در کمیسیون منتظر صدور هستند. این ظرفیت موجود برای تمامی مردم، نظام و جامعه است و نظارت هم بر کیفیت فعالیت این مراکز وجود دارد تا آسیب و صدمهای در ارائه خدمت به مردم وارد نشود.
واکنش به طرح سخنانی مبنی وضعیت نامطلوب خدمات مراکز مشاوره بهزیستی
معاون مشاوره و خدمات روانشناسی سازمان بهزیستی کشور با تأکید مجدد بر اینکه در هیچ جای قانون به سازمان روانشناسی اجازه تأسیس مراکز مشاوره روانشناسی داده نشده است، به سخنان اخیر معاون سازمان روانشناسی مبنی وضعیت نامطلوب خدمات مراکز مشاوره بهزیستی واکنش نشان داد و افزود: سخنان ما باید مبتنی بر شواهد و مدارک باشد، من منکر این نیستم، ولی همچون مسائل پزشکی که ممکن است پزشکی در ویزیت و عمل جراحی خطا و اشتباه کند در روانشناسی نیز این گونه است، ولی باید مبتنی بر شواهد صحبت کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: در نظارتهای صورت گرفته، گزارشی به مجموعه ارائه شد که فلان مرکز به خوبی عمل نمیکند؛ مشاورهای که ارائه میکند پر از اشکال است، پس از اطلاع از این موضوع بلافاصله کارشناسان ستادی مجموعه به منظور بررسی این مبحث وارد عمل شدند تا به این مسائل رسیدگی کنند. پس از مدتی مشخص شد کسانی که در حال ارائه مشاوره در این مرکز هستند اصلاً تحصیلات مرتبط با این مقوله را ندارند و بعدها هم معلوم شد این افراد از سازمان نظام روانشناسی مجوز دارند.
ابطال مجوز مراکز مشاوره تخطیگر
ذکاییفر تأکید کرد: بنابراین اگر فردی بخواهد برای ضربه زدن به دیگران این گونه انتقادات را مطرح کند بالغانه نیست، ولی ما هم نظارتها دورهای، کمیتههای کشوری، استانی و شهرستانی داریم و به صورت مرتب با این سه ابزار در حال بازدید از مراکز مختلف در سطح کشور هستیم و اگر کسی بخواهد قوانین و ضوابط موجود را رعایت نکند، ابتدا با تذکرات شفاهی و کتبی و با تکرار آن بلافاصله مجوز فرد در کمیسیون مربوطه باطل میشود.