هژیر جعفرپیشه، مدیر استودیوی مرکز اطلاعرسانی و فناوری اطلاعات امام رضا(ع) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با تأکید بر ضرورت انجام فعالیتهای گروهی در ساختار مؤسسات قرآنی گفت: تعالیم قرآن کریم در آیات مختلف اشاره به همکاری و کار گروهی کرده است؛ در این راستا میتوان به آیه 2 سوره مائده اشاره کرد که پروردگار میفرمایند: «...وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى...»، در نیکوکارى و پرهیزگارى با یکدیگر همکارى کنید.
ساختار هیئتمدیرهای؛ عامل مؤثر در صحت تصمیمگیریها
وی با بیان اینکه باید ساختار هیئتمدیرهای در نظام مؤسسات قرآنی شکل گیرد، افزود: در حوزه مدیریت به ویژه در مؤسسات قرآنی ـ مردمی، ساختار هیئتمدیرهای میتواند با کارشناسی و بررسی نظرات افراد، به صحت تصمیم گیریها کمک شایانی کند.
این کارشناس قرآنی در رابطه با علل هدایت مؤسسات قرآنی براساس هیئتمدیرهای گفت: از ساختار هیئتمدیرهای میتوان بهعنوان مدیریت مشارکتی یاد کنیم که میتواند از بروز مخاطراتی که در تصمیمگیریهای فردی اتفاق میافتد به میزان قابل توجهی پیشگیری کند.
ضرورت قرارگیری ابزارهای نوین مدیریتی در نظام مؤسسات قرآنی
جعفرپیشه با بیان اینکه مدیریت اثربخش در هر حوزه و فعالیتی نیازمند اطلاعات بهروز است، عنوان کرد: مدیریت اثربخش در هر حوزه و فعالیتی، نیازمند آموزش و دریافت اطلاعات بهروز در ارتباط با حوزه فعالیت خود و گروههای مخاطبان است؛ بهعلاوه دانش مدیریت همانند سایر علوم به سرعت در حال پیشرفت است که ابزارهای نوین مدیریت میتواند راهکارهای جدید را در اختیار مدیران قرار دهد.
مدیر استودیوی مرکز فناوری اطلاعات امام رضا(ع) در رابطه با دورههای بازآموزی ویژه مدیران مؤسسات قرآنی ـ مردمی اظهار کرد: لازم است تا از توجه به نیازسنجی صحیح، اثربخشی و کارآمدی دورههای بازآموزی غافل نشویم، زیرا آموزشهای نسنجیده و ناکارا، خود عامل اتلاف زمان و هزینه مدیران مؤسسات خواهد بود.
جعفرپیشه در رابطه با اینکه آیا لازم است مدیر غیر قرآنی اما توانا در هدایت برنامههای مؤسسه در رأس هرم قرار گیرد یا الزاما مدیر قرآنی، گفت: در نگاه کلی، شاید دانش و توانایی مدیریت بر تخصصش در حوزه تحت امر مدیر، ارجح است؛ بدین معنی که مثلاً مدیر یک شرکت خودروساز لازم نیست از جزئیات کامل مدارات الکترونیکی استفاده شده در خودرو مطلع باشد، دید کلی نسبت به محصولات برای او کفایت میکند، اما شناخت کامل دانش مدیریت و جنبههای گوناگون آن برای مدیر الزامی است.
استخراج راه و روش تعامل مدیران و کارکنان از آیات قرآن
وی افزود: در فعالیتهای قرآنی، شرایط متفاوتتر از سایر نهادها است؛ بدین دلیل که تعالیم قرآن شامل نابترین مفاهیم مدیریتی است و راه و روش تعامل مدیران و کارکنان از آیات و روایات متعدد قابل استخراج است.
جعفرپیشه با لزوم مراجعه مدیران مؤسسات قرآنی به آیات قرآن جهت برطرف شدن ضعفهای مدیریتی، اظهار کرد: مدیران قرآنی با رجوع به منابع ناب همچون آیات قرآن کریم، با نگاه محققانه و علمی میتوانند نقاط ضعف احتمالی را در حوزههای مدیریتی خویش جبران کنند.
این کارشناس قرآنی تصریح کرد: بهعلاوه حساسیت وظایف مدیران قرآنی و انتصاب فعالیت آنها به قرآن کریم میطلبد که این قبیل مدیران بهعنوان الگوی قرآنی شناخته شده و عملاً ملتزم به اجرای احکام قرآن و اسلام باشند.
وی معتقد است که قرآنی بودن مدیر مؤسسات قرآنی شرط لازم است، اما کافی نیست و مدیر باید با نحوه پیادهسازی تعالیم قرآنی و دینی در شاکله مؤسسه تحت امر خود نیز آشنا بوده و از دانش روز مدیریت، ابزارهای رسانهای و تعاملات نوین سطح جامعه آگاهی کافی داشته و یا درصدد کسب این گونه آگاهیها برآیند.
لزوم توجه به شناخت شرایط، تعیین اهداف و توجه به منابع انسانی در مؤسسات
این کارشناس قرآنی در رابطه با بهبود، پیشرفت و توسعه شیوههای مدیریتی در مؤسسات عنوان کرد: عوامل متعدد در پیشبرد اهداف مدیریتی مؤسسات دخیل است که بهطور خلاصه میتوان به شناخت شرایط موجود، تعیین اهداف و حوزههای بهبود مدیریت بهرهوری منابع، احترام و توجه به سرمایههای انسانی اشاره کرد که از جمله گام های نخست توسعه شیوههای مدیریتی هستند.
وی در پایان یادآور شد: پس از شناسایی وضعیت کنونی، چشمانداز، اهداف و تواناییهای بالفعل و بالقوه میتوان راهبردهای عملیاتی تحقق اهداف را احصاء کرد و با راهبری مدیران و تلاش کارکنان گامهای بعدی به سمت توسعه طی خواهد شد؛ همچنین آخرین مرحله نظارت و پایش تحقق برنامهها و ایجاد بازخورد است تا فعالیت مؤسسات قرآنی بهصورت یک چرخه مثبت در راستای بهبود ادامه یابد.