مسعود پزشکیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با تاکید بر اینکه امروزه بر خلاف قانون برنامه توسعه پرداختی از جیب مردم در هزینههای درمانی به بیش از 65 درصد رسیده است، عنوان کرد: برای افرادی که گرفتار امور درمانی هستند و به بیمارستانها مراجعه میکنند عقل، قانون و شرع حکم میکند و مقام معظم رهبری نیز تاکید دارند که چنین فردی دغدغهای به جز رنج بیماری خود نباید داشته باشد؛ ولی واقعیت غیراز این موضوع است و دولتها نیز اهتمام جدی نسبت به این مسئله نداشتهاند.
پزشکیان با اشاره به اینکه 20 سال از تصویب قانون بیمه فراگیر میگذرد، تصریح کرد: این مقوله نیز شعاری بود که دولت به منظور کاهش هزینهها آن را مطرح کرده بود، در آن مقطع دولت موظف بود کسانی که بیمارستان میروند پولی از آنها دریافت نکند بدین منظور طرح بیمه همگانی را مطرح کردند ولی هم اکنون دو دهه گذشته است و کسانی که کار میکنند از حقوقشان برداشته میشود و یک خدمتی ارائه میشود و کسانی که کار نمیکنند، نیازمند هستند و به خاطر بیکاری گرفتار شدهاند مطمئنا با چنین روندی اگر بیمار شوند بدبخت میشوند.
وی یادآور شد: البتهها بعدها بحثهایی در دولت مطرح شد و بیمه روستائیان را با اختصاص منابع کمی پوشش جزئی و ناقصش را به وجود آوردند و مجلس نیز کمک کرد تا کسانی که بر روی تخت بیمارستانی هستند و بیمه نیستند این افراد را نیز بیمه کنند ولی بعدها نیز دوباره این مسائل را به هم ریختند و هم اکنون نیز در سومین سال از قانون برنامه پنجم توسعه دولتی که ادعا میکرد اهتمامش به فقرا و محرومان است افرادی که تحت پوشش بیمه قرار نگرفتند همین محرومان جامعه بودهاند.
اجماع صندوقها لازمه رفع تناقضات و هم پوشانی بیمهها
وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه تا زمانی که صندوقها اجماع نشوند تناقضات و هم پوشانیها بیمه همچنان ادامه خواهد شد، بیان کرد: در حال حاضر پولی را که سهم سلامت مردم است و باید به بیماران پرداخت شود ولی صندوقهای متعدد این سهم را به مدیریت اداره کرد، ساختمان، تجهیزات و پرسنل اختصاص میدهند.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در تکمیل این بخش از سخنان خود گفت: بدین منظور در قانون هم دیده شده که صندوقها باید یکی شود تا ساختار اداری کاهش و منابع به جای اینکه در ادارات هزینه شود به بیمار اختصاص پیدا کند که این موضوع را هم دولت انجام نداده و باعث هزینههای زیادی هم برای برای مخارج نیروی انسانی و هم در دفترچههای متعدد و در پی آن پاسخگوییهای ناقص شده است.
لزوم وجود عزم و اراده برای تجمیع صندوقهای بیمه
پزشکیان با تاکید بر اینکه عزم و اراده برای تجمیع صندوقهای بیمهای وجود ندارد، اضافه کرد: در دولت قبلی این اهتمام وجود نداشت ولی باید در دولت جدید که تاکید زیادی بر اجرای قانون دارد این مقوله به کجا خواهد رسید، ما نیز در پی آن هستیم تا به دولت برای اجرای قانون کمک کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به بحث تعرفههای درمانی بخش خصوصی و دولتی اشاره کرد و گفت: دولت اگر قانون را اجرا کند، بیمههای تکمیلی را طبق قانون انجام دهد و با کسانی که در چارچوب صف بندی نیستند قرارداد نبندد مطمئنا تمامی این مسائل شفاف میشود ولی نبود این عزم و اراده در سیستمهای اجرایی برای پاسخگویی به سلامت یک بازاری را ایجاد کرده که در آن نظارت و کنترل وجود ندارد و سیستم رها شده است.
بودجه سال 93 عدالت در سلامت را محقق نمیکند
وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه بودجه سال 93 عدالت در سلامت را محقق نمیکند، خاطرنشان کرد: اصلا با چنین دیدی بودجه نوشته نشده و تنها عنوان میشود که درصدی به منابع آن اضافه شده ولی فعلا خبری از عدالت نیست.
وی افزود: در همین بودجه سلامت کسانی که مرفهتر هستند بسیار بیشتر از کسانی که نیازمندترند بهره میگیرند، عدالت واقعی یعنی فردی که نیازمندتر است بیشتر استفاده کند و فردی که نیازش کمتر است کمتر ولی موضوع برعکس شده است.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که آیا تدبیری برای کاهش سهم پرداختی از جیب مردم در این بودجه اندیشیده شده است یا خیر، اظهار کرد: در بودجه کلی سهم سلامت افزایش پیدا کرده است ولی آیا این افزایش با مدیریتی که طبق قانون است انجام میگیرد یا تنها افزایشی است تا افرادی که در حال تخلف در سیستم ارائه خدمت هستند باز هم آنها بیشتر خواهد شد و کسانی که درست کار میکنند سهمی گیرشان نخواهد آمد.
پزشکیان در بخش پایانی سخنان خود گفت: ما در حال تلاشیم تا در قانون این مسائل را شفافتر کنیم ولی در قدم اولی که دولت برای سهم بودجه سلامت برداشته قدم خوبی است ولی در چارجوب قانون نیست، به طور کلی در تلاشیم تا بودجهای که تخصیص پیدا میکند براساس قانون و عدالت باشد، پوشش همگانی را ایجاد کند و سهم پرداختی از جیب مردم در هزینههای بهداشتی و درمانی را کاهش بدهد.