حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی واعظموسوی، استاد حوزه و دانشگاه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، گفت: جهت دادن فضای مجازی و تولید نرمافزارهای قرآنی برای کودکان بسیار کم است. به نظرم در گذشته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه کمکاری بسیاری کرده است؛ بهویژه بخش فرهنگی جامعه در این کمکاری بسیار سهم دارد. دولتهای جدید که وارد میشوند باید با نظارت به صورت دقیق و روشن و البته کارشناسانه برای این بخش بودجه در نظر بگیرند.
بهترین تولیدات نرمافزاری توسط دولت خریداری شود
کارشناس مذهبی و تربیتی کشور ادامه داد: باید بهترین تولیدات قرآنی در حوزه نرمافزاری و چندرسانهای از طریق دولت به مزایده گذاشته شود و کسی که بهترین تولید را داشته باشد دولت آن را خریداری کند. باید اینکار را به پیمانکاران واگذار کنند و آنها هم بهترین و بینقصترین تولیدات نرمافزارهای قرآنی کودکان را خریداری کنند.
وی در ادامه افزود: این طور نباشد که بودجهها، بیهدف صرف شود. امروزه هر کاری که دولتی شود، خراب میشود. باید پیمانکاران فرهنگی که تولید فرهنگی میکنند، تولیدات، طرحها و ایدههای قرآنی را در این رابطه خریداری کنند.
تولید نرمافزارهای قرآنی به بخش خصوصی نمونه واگذار شود
واعظموسوی تصریح کرد: نباید بودجههای بیاستفاده در بخشهای دولتی باشد که اگر هم در این رابطه باشد؛ قطعاً خراب خواهد شد. باید تولیدات فرهنگی و قرآنی نمونه را به بخش خصوصی واگذار کرده و از بخش خصوصی آنها را خریداری کنند.
وی با اشاره به روحیات و خصوصیات کودکان گفت: فضای درونی کودک، فضای هیجان و تخیل است؛ یعنی فضایی وهمی است. کودک هنوز بنیههای فکر و تفکرش مستحکم نشده است و لذا کودک شاخصهاش تخیل و خیالپردازی و هیجان است.
این روانشناس خانواده بیان کرد: استفاده از رنگهای مختلف در نرمافزارها که بتواند برای کودک جذابتر باشد، مفاهیم را در قالب قصههای خیالی و تخیلی به کودک نشان دهد و بسیار هم پرهیجان باشد باید در نرمافزارها و تولیدات چندرسانهای کودکان لحاظ شود.
قصههای قرآن، تمام و کمال برای کودکان نباید بیان شود
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: در رابطه با قرآن هم باید تولیدکنندگان بدانند که نباید تمامی قصههای قرآن را تمام و کمال برای کودکان بیان کنند. مشاهده شده که در بعضی از نرمافزارهای کودکان، قصص قرآنی به صورت کامل آورده شده است و این درست نیست.
واعظموسوی در رابطه با قصص قرآن و استفاده آنها در نرمافزارهای کودکان خاطرنشان کرد: باید در تولید قصص قرآن و نمایش آن به کودکان در نرمافزارها تنها برشهایی از آن استفاده شود. همه قصههای قرآنی مناسب سن کودکان نیست؛ به عنوان مثال آن لحظهای که حضرت ابراهیم(ع) را در آتش میاندازند و قصد سوزاندن آن را دارند به علت هیجان آن میتواند خوب باشد و یا زمانی که حضرت ابراهیم(ع) با تبر، بتها را میشکند میتواند مفید باشد. چون کودک حس تخریب و خرابکاری دارد اگر این قسمتها از قصص قرآنی جدا شود برای آنها جالب بوده و جذبکننده خواهد بود.
وی در ادامه بیان کرد: در دیگر داستانهای قرآنی که میتواند برای بچهها جذاب باشد میتوان به داستان کودکی حضرت موسی(ع) و به آب انداخته شدن آن و یا قسمتهایی از درگیری موسی(ع) و مردان سرچاه به علت بی حرمتی آنها به دخترانی که آنجا بودند اشاره کرد. غیرتی شدن حضرت موسی(ع) میتواند مفهوم غیرت و حساسیت نسبت به ناموس را از همان کودکی به بچهها آموزش دهد.
وی افزود: اگر این برشها و این موارد با سلیقه از قصص قرآن انتخاب و انجام شود. یا مفاهیم و مثالهای قرآن، که بسیار هم زیاد است میتواند در قالب فهم کودکان و یک پرداخت مناسب برای کودک تولید کرد و بهترین موضوعات قرآنی را در اختیار کودکان قرار داد.