به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، با آغاز ماه بهمن و نزدیک شدن به جشنواره فجر، اخبار این رویداد بزرگ در صدر اخبار این حوزه قرار گرفته است، هر چند در این ایام جشنواره تئاتر نیز در حال برگزاری است و همانند سالهای قبل مخاطبان حوزه نمایش را به خود جذب کرده است.
در ادامه نگاهی خواهیم داشت به اهم اخبار حوزه هنر در هفته جاری:
خوانندهای که به تماشای تئاتر نشست
شهرام ناظری شوالیه آواز ایران هنرمند برجسته موسیقی سنتی کشور شامگاه پنجشنبه (۳ بهمن ماه) به تماشای نمایش «کمدی استشمامات» به کارگردانی میثم عبدی نشست. وی بعد از نمایش در میان مخاطبان نمایش گفت: کمدی استشمامات بخشی از واقعیتهای جامعه را به زبانی طنز بیان میکند و بازیگران هم با بازیهای روان تماشاگر را همزمان به خنده و تفکر وا میدارد؛ امیدوارم با اختصاص سالنهای مناسبتر، عموم مردم بتوانند از این نمایش کمدی دیدن کنند.
نمایش کمدی استشمامات به کارگردانی میثم عبدی به دلیل استقبال مخاطبان تا روز جمعه ۱۱ بهمن ماه در فرهنگسرا نیاوران روی صحنه میرود. این نمایش تا به حاال میزبان هنرمندان و بزرگانی چون عباس جوانمرد، رسول صدرعاملی، شهرام ناظری، محمدامیر یار احمدی، کوروش نریمانی، شیرین بزرگمهر، فرشته طائرپور، علیرضا کوشک جلالی، افسانه شجریان، محمد علی ابطحی، امیرحسین مدرس، کوروش سلیمانی، ژاله صامتی و... بوده است.
افتتاح باشگاه اصحاب فرهنگ و هنر در حضور مسجدجامعی
احمد مسجد جامعی، رئیس شورای اسلامی شهر تهران در حاشیه برنامه «کشف تهران» به «باغ زیبا» از ساختمانهای در اختیار وزارت ارشاد رفت و در حضور تعدادی از هنرمندان پیشکسوت، باشگاه اصحاب فرهنگ و هنر را افتتاح کرد. در این مراسم بازیگرانی چون محمود پاکنیت، محمود عزیزی، داریوش اسدزاده، داریوش ارجمند، اسماعیل خلج، مهوش صبرکن، فریده سپاهمنصور، هوشنگ توکلیو علی اصغر کاراندیش، معاون اداری مالی وزارت ارشاد و تعدادی از مدیران این وزارتخانه حضور داشتند.
مسجدجامعی در این مراسم گفت: امروز عملا باشگاه اصحاب فرهنگ و هنر با حضور هنرمندان و خبرنگاران افتتاح شد. امیدواریم هنرمندان در آرامش بتوانند از این مکان استفاده کنند. درضمن از نخستین روزهایی که بحث تبدیل این باغ مطرح شد، قرار بود این محوطه در اختیار هنرمندان باشد اما بیشتر مورد استفاده اهالی مطبوعات قرار گرفت اما خوشبختانه اکنون با برنامهریزیهای انجام شده، همهی هنرمندان و اصحاب رسانه میتوانند از این باشگاه استفاده کنند.
وی در ادامه درباره پیشنهاد مطرح شده برای ایجاد موزه تئاتر و حفظ اسناد تئاتر شهر تاکید کرد و افزود: در دورههای گذشته جلساتی با حضور معاونت هنری، کارشناسان میراث فرهنگی و اعضای تئاتر شهر برگزار کردیم و تصمیمگیریهای خوبی در آن زمان برای این بنای ارزشمند گرفته شد؛ حتی برای احداث فضای اداری مذهبی درحال ساخت در جنوب ساختمان تئاتر شهر تلاش کردیم تا نما و کاربری ساختمان هماهنگ با ساختمان تئاتر شهر باشد که اسناد آن نیز موجود است.
افتتاح سایت «بانک ترانه»
سعید بیابانکی (مدیر دفتر ترانه و سرود حوزه هنری) با بیان اینکه مراحل تولید سایت «بانک ترانه» رو به اتمام است، اظهار کرد: تلاش داریم پایان اسفند ماه بانک ترانه را رونمایی کنیم، این سایت پایگاهی است برای کسانی که ترانه کار میکنند تا بتوانند اثرشان را در آن ثبت کنند و محافظت حقوقی از آن انجام شود. درضمن عموم مخاطبان و علاقه مندان به دلیل اینکه آثار ثبت شده مورد استفاده غیرقانونی قرار نگیرد نمیتوانند آثار ثبت شده را ببینند.
وی افزود: آثار تنها در اختیار شرکتها و مراکزی قرار میگیرد که به شعر و ترانه برای تولید آثار موسیقایی نیاز دارند و در حال حاضر نیز با چند شرکت در این رابطه صحبت کردهایم و به زودی قرار داد میبندیم. اگر اثری توسط شرکتها استفاده شد از بانک ترانه خارج و علامت گذاری و حق و حقوق ترانه سرا مطابق قوانین شرکت پرداخت میشود.
بیابانکی خاطرنشان کرد: برای شروع کار «بانک ترانه» ورود در این سایت و ثبت آثار را رایگان اعلام کردهایم، البته بعد از مدتی ترانه سرایان باید حق ثبتی پرداخت کنند که البته مبلغ زیادی نیست و صرفا برای این است که ترانه سرایان بدانند کار پایگاه جدی است و از آثارشان محافظت میشود.
در گذشت ناصر میناچی نخستین وزیر ارشاد
ناصر میناچی نخستین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی در دولت مهدی بازرگان درگذشت. وی از بنیاگذاران حسینیه ارشاد بود ناصر میناچی دوست و همراه دکتر علی شریعتی نخستین کسی بود که در دولت موقت بازرگان به وزارت «اطلاعات و جهانگردی» منصوب شد. وی که در گذشته رفت و آمدهای زیادی به حسینیه ارشاد داشت، نام «ارشاد ملی» را برای این وزارتخانه انتخاب کرد و مسوولان شورای انقلاب نیز نام این وزارتخانه را به «ارشاد ملی» تغییر دادند. پس از مدتی هم «ارشاد اسلامی» جای «ارشاد ملی» را گرفت و این گونه شد که نام وزارت اطلاعات وجهانگردی به وزارت ارشاد اسلامی تغییر نام داد.
وی از زمان دولت موقت تا نخست وزیری شهید رجایی به عنوان وزیر بر سرکار بود. وی مصاحبههای بسیاری را در دفاع از شریعتی و حسینیه ارشاد انجام داد که این دفاعیات موجب شدند وی در کتابی مستقل به خاطرات خود از حسینیه ارشاد بپردازد. نام این اثر «تاریخچه حسینیه ارشاد: مجموعه مصاحبهها، دفاعیات و خاطرات ناصر میناچی» است که توسط خودش تالیف شده و حسینیه ارشاد به چاپ رسیده است.
افتتاح نمایشگاه جشنواره پوستر
نمایشگاه آثار جشنواره پوستر «در تو زندگی خواهم کرد» که با رویکرد اهدای عضو به شکل بینالمللی توسط جشنواره مجازی افدستا و با حمایت مدرسه ایده برگزار شده، پنج بهمنماه در گالری ایده افتتاح شد. در این نمایشگاه 53 هنرمند آثار خود را با موضوع اهدای عضو به نمایش گذاشتند.
مسابقه طراحی پوستر «در تو زندگی خواهم کرد» را با رویکردی به اهدا اعضای بدن پس از مرگ در سطح بینالمللی و با حمایت مدرسه ایده برگزار کرد. در این جشنواره ۵۸۳ پوستر از ۱۷۲ هنرمند از سراسر جهان به دبیرخانه ارسال شد که پس از ارزیابی داورانی از کشورهای هلند، ایتالیا و ایران؛ ۷۳ از ۵۳ هنرمند در گالری ایده به نمایش در آمده است.
آثار به نمایش درآمده در نمایشگاه «در تو زندگی خواهم کرد» توسط جرزی اسکاکان از هلند، سرجیو اولیوتی از ایتالیا و سهند استاد آقا، علی دل زندهروی و کسری عابدینی از ایران انتخاب شده است.
در نمایشگاه طراحی پوستر «در تو زندگی خواهم کرد» آثار الیو دوئر و جاویر پرز از کشور فرانسه به همراه آثاری از بهزاد شهروان، ابوالفضل شفیعی همت آباد، فاطمه مقدسی، سارا فراست معمار، حسن سبزعلیان، آیه حیدری، سارا باقری، جمال الدین رمضانی، زهرا دلدار، حجت رحیمی، نوشین قنبر حیدری، احسان قاسمی نیا، علیرضا معظمی گودرزی، احمد وجداننژاد، تخشا ناطقینژاد، داود یوسفیان، حمید حمیدی، ناز موسوی، محمد امین کریمی، نفسیه دادجوی، غزل عرفان راد، بهنازآزاد، نوید رحمانی، خورشید حسنوند، سپیده پوربابایی، حمید اقدسی یزدلی، بهنام تارخ، حمید نجاتی، حمیدرضا توکلی، احمد صفار، شادی شیخ الاسلامی، فاطمه یادگاری فرد، ندا شیری جیان، زهرا گلدوزی، مهدی جوادپور، سحر شب افروز، بهارک قره باغی، مجتبی شبان، آرزو احمدی، علی مهدوی، رقیه قربانی، رضا جعفریجم، مهدی گودرزی، فاطمه کزازی، یاسر قادر، شیدا فلاحی، عباس میرزاخانی، ابوذر محمدی در گالری ایده به نمایش در آمده است.
دیدار ایوبی و ضرغامی
ایوبی و ضرغامی در زمینه پخش فیلمهای مستند و کوتاه از شبکه مستند، توجه ویژه به رایت فیلمهای سینمایی، تشکیل کمیته مشترک برای حل مشکلات میان سینماگران و تلویزیون، پوشش مطلوب جشنواره فیلم فجر، کمک به تبلیغ فیلمها و پخش مطلوبتر تیزرهای سینمایی توافق کردند. در این دیدار که به میزبانی سازمان صدا و سیما در ظهر روز پنجشنبه ۳ بهمن برگزار شد، توافق در زمینه موضوعاتی چون: پخش مستمر فیلمهای مستند و کوتاه از شبکه مستند، توجه ویژه سازمان صدا و سیما به رایت فیلمهای سینمایی، تشکیل کمیته مشترک برای حل مشکلات میان سینماگران و تلویزیون، پوشش مطلوب جشنواره بین المللی فیلم فجر، کمک به تبلیغ فیلمها و پخش مطلوبتر تیزرهای سینمایی حاصل شد.
رئیس سازمان صدا وسیما در این نشست، از آرامش ایجاد شده بر فضای سینمای کشور و به کارگیری مدیران صاحب نام و کارآزموده به عنوان دستاوردی مهم یاد کرد و جو حاکم بر سینمای امروز ایران را امید وار کننده برشمرد. در این نشست «علیرضا رضا داد» مشاور ارشد سازمان سینمایی و دبیر سی و دومین جشنواره بین المللی فیلم فجر، «حجت الله ایوبی» را همراهی میکرد.
نشست خبری «سلام سینما»
نشست خبری طرح «سلام سینما» با حضور حبیب ایلبیگی رئیس کمیته این طرح و رسول صادقی روابط عمومی سازمان سینمایی ششم بهمن ماه در محل انجمن سینمای جوانان ایران برگزار شد. در ابتدای این جلسه صادقی در سخنانی اظهار کرد: طرح نمایش رایگان فیلمهای سینمایی که با عنوان طرح «سلام سینما» مطرح شده در ابتدا از سوی سازمان سینمایی مطرح شد و در ادامه طی جلسات مختلفی که با پخش کنندهها و انجمن سینماداران برگزار شد به این نتیجه رسیدیم که در روزهای 21 شهریور (روز ملی سینما) و 10 بهمن (به مناسبت جشن پیروزی انقلاب) این برنامه را اجرایی کنیم تا به نوعی یک هدیه فرهنگی به مردم داده باشیم.
وی افزود: در اولین روز اجرای این طرح که 10 بهمنماه برگزار میشود فیلمهای «برلین منفی هفت»، «روز روشن»، «پنجشنبه آخر ماه»، «آسمان زرد کم عمق»، «خسته نباشید»، «دل بیقرار»، «تنهای تنهای تنها» به نمایش در خواهند آمد.
در ادامه این مراسم حبیب ایل بیگی رئیس کمیته این طرح هم با اشاره به اینکه انجمن در این طرح عهده دار اجرا است، گفت: به دلیل اینکه انجمن سینمای جوان در استان های مختلف شعبه دارد و به همین واسطه ارتباطات نزدیکی با سینماداران نیز دارد از سوی سازمان سینمایی به عنوان اجراکننده این طرح انتخاب شده است، بنابراین ما تمام تلاش خود را می کنیم که این طرح به شکل آبرومندی برگزار شود تا در سالهای آینده نیز به شکلی جدی پیگیری شود.
وی ادامه داد: هزینههای این طرح از سوی سازمان سینمایی پرداخت خواهد شد. درباره برآورد هزینهها هم باید بگویم که مجموع فروش فیلمها در این دو روز سنجیده شده است که بخشی از ان به کانون تهیهکنندگان و بخش از ان به انجمن سینما داران اهدا خواهد شد.
ایلبیگی در بخش پایانی این جلسه تصریح کرد: برای ارزیابی کیفیت و ساختار این طرح مرکز مطالعات و توسعه دانش فعالیتهای سینمایی در روز 10 بهمنماه که اولین روز اجرای این طرح است پرسشنامههایی به مردم اهدا خواهد شد تا انها نظرات خود را بازگو نمایند. این اقدام کمک خواهد کرد تا در سالهای آینده به شکل بهتری طرح اجرا شود.
غلامرضا دبیر جشنواره پیامبر اعظم شد
طی حکمی از سوی حجتالاسلامولمسلمین نجف لکزایی، معاون امور فرهنگی مجمع جهانی اهلبیت(ع) «غلامرضا منتظمی» به عنوان دبیر «همایش بین المللی پیامبر اعظم(ص)؛ سینما و ادبیات جهانی» منصوب شد. در حکم حجتالاسلام والمسلمین نجف لکزایی آمده است: در شرایطی که دشمنان خدا و حقیقت، با سوء استفاده از ابزارهای، هنری تلاش دارند تا خاک بر رخ آفتابی ِ پیامبر اکرم(ص) بپاشند، مجمع جهانی اهل بیت(ع) با برگزاری اولین دوره جشنواره بین المللی فرهنگی ـ هنری اهل بیت(ع) با عنوان جایزه بزرگ پیامبر اعظم(ص) میکوشد تا حقیقت پر نور این ذات مقدس را به جهانیان معرفی کند. از این رو نظر به دانش، تجربه و وقوف جنابعالی، به موجب این حکم شما را به سمت دبیر همایش بین المللی پیامبر اعظم(ص) سینما و ادبیات جهانی که در کنار جشنواره مذکور برگزار خواهد شد منصوب میکنم.
متن کامل حکم غلامرضا منتظمی به شرح زیر است:
«بسمه تعالی
جناب آقای غلامرضا منتظمی زیده عزه
در شرایطی که دشمنان خدا و حقیقت، با سوء استفاده از ابزارهای هنری تلاش دارند تا خاک بر رخ آفتابی پیامبر اکرم(ص) بپاشند، مجمع جهانی اهل بیت(ع) با برگزاری اولین دوره جشنواره بینالمللی فرهنگی ـ هنری اهل بیت(ع) با عنوان جایزه بزرگ پیامبر اعظم(ص) میکوشد تا حقیقت پرنور این ذات مقدس را به جهانیان معرفی کند.
از این رو نظر به دانش، تجربه و وقوف جنابعالی، به موجب این حکم شما را به سمت دبیر همایش بین المللی پیامبراعظم(ص) سینما و ادبیات جهانی که در کنار جشنواره مذکور برگزار خواهد گردید منصوب میکنم.
امید است ضمن تشریک مساعی با مدیران جایزه بزرگ پیامبر اعظم(ص) و هماهنگی با دیگر همکاران در مجمع جهانی اهل بیت(ع) و نیز با استفاده از ظرفیتهای نهادها، اندیشمندان و هنرمندان داخل و خارج از کشور، در این زمینه تلاش و مجاهدت لازم را مبذول فرمایید.»
هفت گروه موسیقی خارجی در جشنواره فجر
هفت گروه موسیقی از کشورهای اتریش، هلند، ارمنستان، آذربایجان، عراق، تونس و روسیه در بخش بینالملل جشنواره موسیقی فجر حضور دارند؛ این گروهها تنها بخشی از 112 گروه موسیقی حاضر در جشنواره فجر هستند. هفت گروه موسیقی حاضر در بخش بینالملل این جشنواره به قرار زیر هستند:
گروه Wolfert Brederode Quartet از هلند؛ این گروه روزهای اول و دوم جشنواره (24 و 25 بهمن) ساعت 21 در ایوان شمس برنامه اجرا میکند.
رامیز قلیاف از آذربایجان؛ شنبه 26 بهمن ساعت 21 در تالار ایوان شمس و دوشنبه 28 بهمن ساعت 18:15 در تالار وحدت میزبان علاقمندان است.
گروه Lechner Avanesov Duet متشکل از هنرمندان آلمان و ارمنستان؛ این گروه یکشنبه 27 و دوشنبه 28 بهمن ساعت 21 در تالار شمس به صحنه خواهد رفت.
گروه پائیز از کردستان عراق، سهشنبه 29 بهمن ساعت 21 در ایوان شمس برنامه اجرا میکند.
گروه Anouar Brahem Quartet از کشور تونس؛ این گروه سهشنبه و چهارشنبه 29 و 30 بهمن ساعت 21 در تالار وحدت به اجرا میپردازد.
گروههای رسیتال فلوت و پیانو ایران و اتریش؛ این گروه جمعه 25 بهمن ساعت 21:30 در تالار رودکی به صحنه میرود و رسیتال پیانو از روسیه نیز در همین ساعت و همین سالن روزهای یکشنبه 27 و دوشنبه 28 بهمن برنامه اجرا میکند.
این گزارش حاکی است در بخش نمایش فیلم جشنواره نیز آثاری از آلمان، سوئیس، آرژانتین،انگلستان، ایتالیا، کانادا و ایران به شرح زیر ساعت 10:30 در تالار ناصری خانه هنرمندان ایران به نمایش درخواهد آمد:
در اولین روز جشنواره، فیلم «صدا و سکوت» (همراه با مانفرد آیشر) Sounds and Silence (Travels with Manfred Eicher) به کارگردانی نوربرت ویدمر و پیتر گویر از آلمان و سوئیس به نمایش در میآید.
جمعه 25 بهمن؛ دو اثر به نام «بنبست» (مستندی درباره بابک بیات) به کارگردانی مصطفی شیری، و «بیهمگان» ساخته طیب نجفیان به علاقمندان ارائه میشود.
«ال انکوئنترو» (فیلمی برای ویلنسل و باندونئون) El Encuentro (A film for Cello and Bandoneon) ساخته نوربرت ویدمر آلمانی و انریکه رو از آرژانتین و فیلم «موسیقی عرفانی در جهان اسلام»، Sufi Soul (The mystic music of Islam به کارگردانی سایمون براتون از انگلستان برای اکران در روز شنبه 26 بهمن در نظر گرفته شده است.
اظهار نظر دبیر اجرایی جشنواره تئاتر فجر درباره آثار
در انتهای این گزارش این خبر امده است. مهدی شفیعی دبیر اجرایی سیودومین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» درباره کیفیت اثار گفت: در شرایطی روزهای پایانی این دوره از جشنواره تئاتر فجر را پشت سر میگذاریم که در آن شاهد حضور گروههای تئاتری با اجراهایی با کیفیت بالا و قابل قبول بودیم.
وی ادامه داد: در این دوره از جشنواره در قالب سه بخش بینالملل، مرور تئاتر ایران و نسل نو، آثار با شور و اشتیاق خوب مخاطبان روبرو شدند به حدی که در اغلب نمایشهایی که طبق جدول جشنواره دو اجرا برای آنها در نظر گرفته شده بود، مجبور به اجرای سوم هم شدیم.
شفیعی بزرگترین مشکل بر سر راه تئاتر در ایران را کمبود فضاهای نمایشی دانست و گفت: با این وجود امسال دو تماشاخانه خصوصی «سه نقطه» و «آو» به ظرفیت تالارهای اجرایی جشنواره اضافه شدند که البته استقبال خوب و زایدالوصف مخاطبان تا حدودی نگران کننده اما نوید روزهای خوب تئاتری را میداد.
دبیر اجرایی جشنواره تئاتر فجر در پاسخ به این پرسش که چرا کمک هزینه گروههای نمایشی تاکنون یا پرداخت نشده است و یا پرداخت آنها با تأخیر همراه بوده گفت: تا به این لحظه در اغلب کارهای نمایشی به ویژه در بخش نسل نو و چشمانداز، با گروههای نمایشی تسویه شده است و در مورد سایر گروهها نیز دو قسط کمکهزینه به آنها پرداخت شده که این روند تا پایان جشنواره ادامه خواهد داشت تا هیچ حسابی باقی نماند.
وی تصریح کرد: بالاخره هر جریان هنری برای خود مشوقان و منتقدان زیادی دارد، حجم کارهای متقاضی شرکت در جشنواره زیاد بود اما ما تمام تلاش خود را کردیم تا رضایت گروههای نمایشی و مخاطبان جشنواره جلب شود، هر چند که با مضیقه مالی و فضای نمایشی توقع این را نیز نداشتیم که همه راضی از جشنواره بدرقه شوند.
شفیعی در پایان نمایشهای ارسالی از بخش مناطق و شهرستانها را حائز کیفیت و اعتبار مطلوبی دانست و خاطر نشان کرد: در بخش حرفهایهای تئاتری هم که اغلب به شکل میهمان در جشنواره شرکت کرده بودند، شاهد آثار متنوع و پختهای بودیم که دوستداران و علاقهمندان از این بخش نیز استقبال خوبی به عمل آوردند.