به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آئین پایانی سی و دومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر که شامگاه امروز شنبه، 12 بهمن در تالار وحدت برگزار شد به ایراد سخن پرداخت و ضمن اشاره به این مطلب که سخن گفتن در پیشگاه هنرمند تئاتر کاری دشواری است، گفت: تئاتر هنری دیرپای و کهن است و در تاریخ همه جوامع انسانی در این کره خاکی میتوان ردپایی از آن را یافت.
وی در توصیف هنر تئاتر گفت: این هنر و هنرمند آن با همذاتپنداری و واقعیتنگاری از یک سو آنچنان به واقعیت نزدیک میشود که گویی مخاطب نیز جزئی از آن است و از سوی دیگر همه عوامل را برای اجرایی مجازی از برشی از واقعیت گردهم میآورد.
سینما ریشه در نمایش دارد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: هر چند سینما به عنوان هنری نوپا گوی رقابت را ربوده است اما باید دانست که سینما نیز ریشه در نمایش دارد؛ سینما زاییده نمایش است؛ فرزند کوچک آن است و نهال آن از آبشخور نمایش است که تغذیه میکند و تجربه نشان داده است آنان که کار هنری را با تئاتر آغاز کردهاند در سینما موفقترند.
جنتی ادامه داد: نمایش اجرای زنده و چند بعدی است و از این رو اصیلتر و پویاتر از سینماست؛ نمایش قابل اجرا در همه جاست اما برای سینما نیاز به صرف هزینه زیادی است که در نهایت به یک روایت تکبعدی و یک سویه منجر میشود که مخاطب هیچ نقشی در آن ندارد.
نمایش با فرهنگ عمومی قرابت ویژهای دارد
وی تأکید کرد: نمایش با فرهنگ عمومی و عرف رایج در جامعه قرابت ویژهای دارد و بازی در آن برخلاف سینما نیازمند نیروی مضاعفی است؛ نمایش اغلب عمیق است و به رویدادهای جامعه نگاهی فلسفی و عمیق و پیچیده دارد که مخاطب در مواجهه با آن به تفکر واداشته میشود؛ این هنر برای تعالی ارزشها و هنرمند در کوشش است و همواره برای شکوفایی رشد و اندیشه تلاش میکند.
جنتی در ادامه گفت: با وجود آنکه بازیگر تئاتر با گفتوگو آشناست و برای ادای آن از فن بیانی که بر آن مسلط است استفاده میکند اما در اغلب مواقع ترجیح میدهد از پرگویی بپرهیزد و هنرمند تئاتر در قلب خود قلبی سرشار از شوق آفریدن دارد تا بتواند در روح مخاطب نفوذ کند.
وی با اشاره به اینکه این هنر بار امانتی را در آگاهیبخشی به جامعه به دوش میکشد که بسیاری تاب تحمل آن را ندارند، گفت: تئاتر در پی آرمانشهری است که همه ما در پی آن هستیم؛ آزاداندیش است و از ویژگیهای آن نقدپذیری است چنانکه هنرمند تئاتر در برابر هر نقدی چه مثبت و چه منفی، واکنشی منصفانه را میپذیرد و در پی اصلاح خود است و از هر گونه تحقیر و محدودیت بیزار است براین اساس این هنر از هر گونه سفارشی بودن بری است چرا که در اینصورت ماندگار نخواهد ماند و نابود میشود
آزاداندیشی میراث ماندگار امام(ره) است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر این نکته که تئاتر آزاداندیشی را در جامعه رواج میدهد، گفت: آزاداندیشی در کشور میراث ماندگار امام راحل(ع) است؛ امامی که برای آزادی ملت ایران از هیچ کوششی فروگذار نکرد پس آنچه در ذات تئاتر است مطابق با آن رسالتی است که خمینی کبیر برای ما به ارمغان آورده است.
جنتی اذعان کرد: هنر فاخر تئاتر میتواند برای معرفی فرهنگ یک ملت به میدان بیاید و باید به این نکته توجه داشت که تا املایی نوشته نشود غلطی برجای نخواهد ماند که قابل تصحیح باشد، در کار هنرمند نیز امکان آزمون و خطا هست و لذا باید مجال و بستر مناسب فراهم شود که هنرمند به آزمودن خود و خلاقیت هنریش بپردازد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: باید به این مسئله اعتراف کنم که با وجود همه ارجمندی و شأن هنر تئاتر، اما این هنر همواره در سایه دیگر هنرها قرار گرفته و به هنرمند تئاتر و هنرش اغلب کم توجهی شده است؛ سالنهای محدودی برای اجرای تئاتر داریم که بسیاری از آنها فرسوده و برازنده هنرمند تئاتر نیست و در مورد اشتغال به تئاتر همچنان برای هنرمندان دغدغه امنیت شغلی، کار و معیشت حداقلی وجود دارد و نمونه آن رنجنامه نغمه ثمینی بود که در پیشگاه رئیس جمهور در دیدار ایشان با هنرمندان قرائت شد.
جنتی ادامه داد: با این وجود هنرمندان تئاتر با صبر و شکیبایی در صحنه باقی ماندهاند و به کار و فعالیت مشغولند؛ تئاتر و جشنوارههای آن زنده و پویا هستند و امیدواریم با وجود تنوعی که در اجراهای جشنواره وجود دارد تئاتر در آینده نزدیک به جایگاه حقیقی و واقعی خود بازگردد.
وی در پایان گفت: شوق و اشتیاق هنرمندان تئاتر در جشنواره امسال موجب شد که وظیفه سنگینتری را بر دوش خود احساس کنم و امیدوارم مقدماتی فراهم شود تا در جشنواره سال آینده شاهد رویدادی شایسته هنرمندان و مخاطبان باشیم.