کد خبر: 1372995
تاریخ انتشار : ۲۰ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۳:۲۹

گفتمان دینی «صحیفه سجادیه و توسعه بندگی» در قم برگزار شد

خبرنگاران افتخاری/ محمود لطفیان: گفتمان دینی «صحیفه سجادیه و توسعه بندگی» با همکاری نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی قم و دارالقرآن اداره‌کل تبلیغات اسلامی در قم برگزار شد.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین محمود لطفیان سرگزی، کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم  ضمن گرامیداشت دهه فجر و میلاد امام حسن عسکری(ع) بیان کرد: امام علی(ع) فرمودند «خداوند بنده را گرفتار می‌کند و دوست دارد تضرع و زاریش را بشنود» برای مؤمن آسایش و گرفتاری، رزق کم یا زیاد، سلامتی و یا بیماری، ثروت و فقر هر دو نعمت است زیرا او تربیت یافته مکتب پیامبر(ص) و ائمه‌معصومین(ع) است.

وی ادامه داد: این افراد هنگام آسایش، رفاه، سلامتی و ثروت در راه خدا تلاش کرده و امکانات خود را جهت رضای الهی و حاکمیت دین خدا صرف می‌کنند و شکر عملی به جا می‌آورند. در نتیجه در دنیا و آخرت سعادتمند می‌شوند و در هنگام مشکلات و گرفتاری یا بیماری و فقر صبر و شکیبایی پیش می‌گیرند.

لطفیان عنوان کرد: انسان مؤمن ضمن تلاش در جهت رفع نارسایی‌ها و مشکلات همواره بر محور قوانین و فرامین خداوند حرکت می‌کند و در نتیجه به سعادت دنیا و آخرت دست می‌یابد. امام سجاد(ع) در ادامه دعای 29 صحیفه سجادیه دو عامل انحراف انسان از راه حق را سوء‌ظن به خدا و درازی آرزوها ذکر می‌کند.

وی عنوان کرد: سوء‌ظن به خدا به این معناست که انسان امید و باور نداشته باشد که رزق و روزی از جانب خداست در نتیجه گرفتار بیماری، یأس و ناامیدی از رحمت خدای رحمان شده و رو به کسانی بیاورد که خودشان مخلوق، محتاج و فقیر هستند و درازی آرزو یا «طول امل» نیز انسان را از پرداختن به زندگی مبتنی‌بر واقعیت و حقیقت باز داشته و همواره انسان را بر بال‌های خیال در آسمان اوهام و عدم واقعیت به این طرف و آن طرف می‌‌کشاند.

مدیرکل کانون نویسندگان نماز استان قم گفت: کسانی که در این وادی می‌افتند بر این باورند که عمری طولانی خواهند داشت لذا شروع به مال‌اندوزی و گردآوردن امکانات مالی از هر طریق ممکن می‌کنند در حالی که انسان باید یقین داشته باشد خداوند روزی او را می‌رساند و در سایه تلاش و کوشش آن را کسب می‌کند و اینکه همیشه آماده مرگ باشد یعنی طوری زندگی کند که در هر لحظه اگر مرگ به سراغ او آمد از هر جهت آماده باشد، حق‌الناس بر گردن او نباشد، دستورات خدا را انجام داده باشد، خودش و اموال و اعمالش را محاسبه کرده باشد، پیش از آنکه مأموران الهی حساب او را رسیدگی کنند.

وی با اشاره به دعای 29 صحیفه سجادیه، افزود: آنگاه امام سجاد(ع) در ادامه دعا به ما می‌آموزد که جهت گرفتار نشدن به سوء‌ظن و طول آرزوها از خداوند بخواهیم که به ما یقین صادق و اطمینان خالص بدهد. در فراز آخر دعا با آوردن آیات 22 و 23 از سوره ذاریات به ما اطمینان می‌دهد که رزق و روزی انسان از خداست و در حقیقت به ما می‌آموزد رزق شما به اراده و خواست خداست و از او باید درخواست رزق و روزی کرد.

تطبیق‌پذیری و داشتن ذهنی فراگیر و خلاق؛ از اصول کار گروهی و هیئتی

وی در خصوص راهکار کمک به مخاطبان با تشویق و بالا بردن انگیزه این افراد برای به حداکثر رساندن قابلیت فردی و رهبری در گروه، گفت: یک گروه متعالی را نمی‌توان بدون اعضای متعالی به وجود آورد. بهتر است همیشه از خودمان شروع کنیم. قابلیت‌های خداداد از کنترل ما خارج است اما قابلیت کارگروهی این طور نیست. هر نفری می‌تواند با تلاش و کوشش عضو بهتری در گروه باشد.

کارشناس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم گفت: یکی از اصول کار گروهی و هیئتی در مسجد، محله، مدرسه و دانشگاه تطبیق‌پذیری و داشتن ذهنی فراگیر و خلاق است. باید بیاموزیم جلوی عکس‌العمل‌های شتابزده و احساسی را بگیریم و با اعتماد به نفس بر ترس و به وسیله انضباط بر تنبلی غلبه کنیم.

وی بیان کرد: در گروه و هیئت‌ها به امتحان راه‌های جدید اهمیت دهیم و بدانیم تنها راه رسیدن به ناشناخته‌ها در هم شکستن بن‌بست‌ها و موانع است. افرادی که اعتماد به نفس ندارند تقریباً همه چیز را به صورت چالش یا تهدید همراه با ناسازگاری و سوء‌ظن می‌بینند.

حجت‌الاسلام لطفیان افزود: خود را به یادگیری و آموزش عادت دهیم. گاهی باید از چهارچوب‌های عرضی خارج شد تا مجبور به درجا زدن نشویم. اعضای گروه باید همدیگر را به عنوان همکار بنگرند نه رقیب، حامی اعضای گروه باشند نه مظنون به آنها. تمرکز افراد باید روی اهداف هیئت‌ها باشد نه روی شخص خودمان.

وی گفت: همکاری مفید و سلام همراه با ایثار و از خودگذشتگی تأثیری تکثیرکننده بر هر کاری دارد چون مهارت ما و دیگر اعضای گروه و هیئت‌ها را نمایان و قابل استفاده می‌کند. همان‌طور که آهن باعث تیز شدن آهن می‌شود، یک فرد قوی، مجرب و کارآمد نیز موجب رشد و انگیزه در بقیه اعضای هیئت‌ها و گروه‌ها می‌شود.

کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم در پایان یادآور شد: باید عادت کنیم مکمل کار خوب دیگران باشیم و ببینیم چه عمل صالحی زمین مانده است و از خود بپرسیم چه چیزی برای گروه مناسب است و به جای اصرار نابجا بر روی سلیقه و نظرسنجی خود، فکر کنیم اگر ما در این کار دخالت نداشتیم گروه چه اقدامی می‌کرد به طور مثال در مسابقه‌ای اگر دو بچه بخواهند روی ریل خط آهن متروکه جداگانه حرکت کنند می‌افتند اما اگر دستان‌شان را در دو طرف ریل به هم می‌دهند می‌توانند با همکاری به سادگی برنده شوند، قدرت همکاری در تکثیر است.

captcha