حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر منظوری، استاد حوزه و محقق مذهبی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به مهجوریت قرآن گفت: یکی از مظلومیتهای قرآن در عصر ما مهجوریت آن است. البته خود پیغمبر(ص) پیشگویی این موضوع را کرده بودند و احادیث فراوان در این رابطه داریم.
وی با اشاره به اهمیت و جایگاه قرآن افزود: اساس دین ما قرآن است. روایاتی که پیغمبر اکرم(ص) در هر فرصتی برای مردم بیان میفرمودند و در مدت بیست و سه سال رسالت، مخصوصاً در 10 سالی که در مدینه بودند، شاید بیش از هزار مرتبه متذکّر آن شدهاند، روایت ثقلین است که در آن فرمودند: « إِنِّی تَارِکٌ فِیکُمُ الثَّقَلَیْنِ مَا إِنْ تَمَسَّکْتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا، کِتَابَ اللَّهِ وَ عِتْرَتِی؛ أَهْلَ بَیْتِی وَ إِنَّهُمَا لَنْ یَفْتَرِقَا حَتَّى یَرِدَا عَلَیَّ الْحَوْضَ؛ من از بین شما میروم و دو چیز را در نزد شما میگذارم، یکی قرآن و دیگری عترت. این دو در کنار هم و با هم هستند و هرگز از هم جدا شدنی نیستند تا بر لب حوض به من ارائه شوند.» لازم است به کمک فضای مجازی، پیام حدیث ثقلین که همانا پیوند قرآن و عترت است به مسلمانان انتقال دهیم.
علت مهجوریت قرآن عمل نکردن به وصیت پیغمبر(ص) است
این استاد حوزه، علت مهجوریت قرآن در زندگی حقیقی و فعالیتهای مجازی را عمل نکردن به روایت پیغمبر(حدیث ثقلین) دانست و تأکید کرد: متأسفانه نه تنها ما، بلکه گذشتگان ما نیز این دستور پیغمبر را آن گونه که باید و شاید انجام نداده و عمل نکردند. ما قرآن و عترت را در کنم هم قرار نداده و آن را به جوانان آن گونه که باید آموزش ندادهایم.
حجتالاسلام منظوری اضافه کرد: قرآن از سوی خدا نازل شده و دین اسلام به ما یاد داده که هر چیزی که منصوب به خدا است مقدس است. مسجد منصوب به خدا است، پس مقدس است، قرآن و ماه رمضان هم همینطور است. باید قرآن را ارج نهیم و در همه فضاها که یکی از آن هم میتواند مجازی باشد، به انتشار و ترویج آن بپردازیم.
تعلیم قرآن در فضای مجازی باعث فراگیری آن میشود
این کارشناس مذهبی تأکید کرد: یکی از وظایف ما در قبال قرآن تعلیم قرآن است. این تعلیم میتواند به کمک فضاهای جدید مانند فضای مجازی فراگیر شود. پیغمبر در این رابطه فرمود: «بهترین شما آن کسی است که هم قرآن را یاد گیرد و هم به دیگران یاد دهد.» دیگر وظیفه ما تلاوت قرآن است؛ یعنی حالا که آن را یاد گرفتیم آن را بخوانیم. در این باره آمده است که «نَوّرُوا بُیُوتَکُمْ بِتِلَاوَةِ الْقُرْآنِ – خانههایتان را نورانی کنید».
قرآن برای استفاده ابزاری نازل نشده است
وی با اشاره به روایتی در رابطه با قرآن بیان کرد: در روایت داریم، هر خانهای که در آن قرآن باشد، شیطان از آن خانه فرار میکند، اما ما میخواهیم از قرآن استفاده ابزاری کنیم و هنگامی که فردی از خانواده ما به مسافرت میرود، قرآن را بالای سر میگیریم یا اینکه اولین چیزی را که وارد خانه جدید میکنیم قرآن و آینه است و در عقد دخترانمان، قرآن به دست آنها میدهیم. استفاده این موارد به عنوان تبرک خوب است، اما قرآن برای این موارد نازل نشده.
این نویسنده و محقق مذهبی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از عوامل مهجوریت قرآن این است که ما در آن تدبر نمیکنیم. بعد از تلاوت در قرآن، به تدبر در قرآن اشاره شده است. ما که در حال تلاوت قرآن هستیم، پس چه بهتر است که بفهمیم خدا چه میگوید و روی آن فکر کنیم و دقت داشته باشیم، تدبر در آیات قرآن خیلی مهم است و موضوع مهمتر عمل کردن به قرآن است .
ما در قبال قرآن کوتاهی و کمتوجهی کردهایم
وی تصریح کرد:خداوند در جایجای آیات قرآن دستوراتی را نسبت به وظیفه ما در قبال یادگیری و عمل به قرآن داده است. بعضی از آنها امر است و بعضی دیگر نهی. همه این دستورات از خداست و این دستورات با این عظمت و انجام وظیفهای که برای ما مشخص کردهاند، نشان میدهند که ما در قبال قرآن کوتاهی و کمتوجهی کردهایم.
حجتالاسلام منظوری ادامه داد: علت کمتوجهی به قرآن هم این است که در روایت میخوانیم، فردای قیامت قرآن از اهلش شکایت میکند. از آنهایی که در خانه قرآن داشتهاند و آن را تلاوت نکردند یا آن را یاد نگرفتند و به آن عمل نکردند و حتی به دنبال انتشار دستورات آن در فضای مجازی نبودند.
ما نتوانستیم قرآن را به جوانان خوب بشناسانیم
این محقق مذهبی با اشاره به عوامل مهجوریت قرآن در فضای مجازی تأکید کرد: اگر در یک نکته بخواهیم علت مهجوریت قرآن را در فضای مجازی بررسی کنیم، همین نکته کفایت میکند که اولاً ما نتوانستیم قرآن را به جوانان خوب بشناسانیم و جوانها هم نتوانستند آن را خوب بشناسند و معرفت کامل نسبت به آن پیدا کنند.
اگر معرفت کامل نسبت به قرآن ایجاد شود، مهجوریت آن کم خواهد شد
وی خاطرنشان کرد: اگر معرفت کامل نسبت به قرآن ایجاد شود، همه آن را میخوانند و یاد میگیرند و عمل همراه با تدبر در آن انجام میشد. نکته مهمتر در رابطه با مهجوریت قرآن این است که اگر میبینیم مسلمانان به فرقههای مختلف تقسیم شدهاند و در جوامع اسلامی اختلاف و مشکل وجود دارد و به گروهای مختلف تقسیم شدهاند؛ مهمترین دلیل آن این است که به قرآن عمل نمیکنند.
ایجاد یک پست قرآنی در سایت از مهجوریت قرآن کم میکند
حجتالاسلام منظوری تأکید کرد: باید هر کسی در حد توان و وسع خود حرکت کند. حتی در فضای مجازی میتوانیم، با ایجاد یک وبلاگ و یا یک پست در سایت خود با موضوع قرآن و تدبر در آن، از مهجوریت قرآن بکاهیم.
علاوه بر حرکت باید سرمایهگذاری کرد
وی بیان کرد: علاوه بر حرکت باید در این زمینه سرمایهگذاری کنیم؛ چراکه ما هر چه داریم از قرآن است. مگر حضرت علی(ع) در وصیتنامه خود نفرمود «شما را سفارش میکنم به قرآن و نکند که دیگران در عمل به قرآن از شما پیشی بگیرند.» خیلی از کارهای خوب را افراد غیرمسلمان انجام میدهند که ریشه و دستور آن در قرآن است، ولی ما مسلمانان در این راه کوتاهی و کمتوجهی کردهایم.