کد خبر: 1376771
تاریخ انتشار : ۲۹ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۳:۲۶
در نشست رسانه‌ای مطرح شد؛

اعتماد مردم به نویسنده؛ مهمترین جایزه جشنواره «حبیب غنی‌پور»

گروه ادب: در نشست رسانه‌ای سیزدهمین جایزه کتاب سال «شهید حبیب غنی‌پور»، اعتماد مردم به نویسنده به عنوان مهمترین جایزه جشنواره «حبیب» اعلام شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نشست رسانه‌‌ای سیزدهمین جایزه کتاب سال «شهید حبیب غنی‌پور» پیش از ظهر امروز، بیست و نهم بهمن با حضور محمد‌ ناصری، دبیر جشنواره و ابراهیم زاهدی‌مطلق، نویسنده و سرداور بخش رمان آزاد، در مسجد جواد‌الائمه(ع) برگزار شد.
ناصری در این مراسم با بیان اینکه بالغ بر سی سال است که جریانی به نام بچه‌های مسجد جوادالائمه(ع) در حوزه داستان فعال است، ادامه داد: این بچه‌ها همان‌هایی هستند که در سال 1359 کتاب «بچه‌های مسجد» را منتشر کردند و البته سابقه فعالیت‌های ادبی این مسجد و این جشنواره به همان دوران باز می‌گردد.

خرید آثار توسط هیئت داروان

وی در تبیین تفاوت این جشنواره با سایر جشنواره‌های این حوزه، اظهار کرد: با توجه به ماهیت جشنواره، همه امور اجرایی نیز برعهده برگزارکنندگان بوده است. برای نمونه داوران چهار بخش کودک، نوجوان، رمان آزاد بزرگسال و رمان با موضوع انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، رأساً به خرید آثار اقدام کرده‌اند.
ناصری ادامه داد: این عمل علاوه بر صرف هزینه‌ کمتر، باعث شد تا تنها آثاری به دبیرخانه‌ جشنواره برسد که شامل حداقل‌های لازم برای شرکت در جشنواره هستند. ما در جشنواره «حبیب» باید به آن درجه از مقبولیت برسیم که جامعه فرهنگی به انتخاب‌های ما اعتماد ویژه داشته باشد و با کمال میل، آثار برگزیده در این جایزه را تهیه کند.

اعتماد مخاطب، ویژگی بارز جایزه «حبیب»

دبیر سیزدهمین جایزه کتاب سال «شهید حبیب غنی‌پور» افزود: به غیر از این ویژگی(اعتماد مخاطبان) سایر موارد و به ویژه مسائل و جوایز مادی برای ما اهمیتی ندارد و تلاش کردیم که بحث هدیه‌های مالی را به کلی از جشنواره جدا کنیم و اعتماد جامعه فرهنگی، مهمترین و بزرگترین هدیه به برنده جوایز در جشنواره «حبیب» است.

رونمایی از تندیس جشنواره با طلای بیست و چهار عیار

وی گفت: در این جشنواره ما دو رتبه داریم که یکی به عنوان برگزیده انتخاب می‌شود، به این معنی که اثر در حد قابل قبول و قابل اعتنایی است و در درجه پائین‌تر، اثر تقدیری قرار دارد. به برگزیدگان کتاب سال جایزه «حبیب»، تندیس و نشان اهدا می‌شود.
ناصری در ادامه این مراسم از رونمایی از تندیس این جشنواره که از این پس به صاحبان آثار برگزیده اهدا می‌شود خبر داد و در توضیحاتی درباره آن گفت: این نشان از یک قسمت سرامیکی و خاکی در زیر که عناصر و نقوش اسلیمی روی آن کار شده است، تشکیل شده که نشان از مسجد و معماری آن است. همچنین روی قسمت سفالی، طرح‌هایی از لوگوی شورای نویسندگان مسجد جوادالائمه(ع)، یک پرنده، قلم و گل وجود دارد که از طلای بیست و چهار عیار تهیه شده است.
وی در تشریح چرایی انتخاب این طرح‌ها، اظهار کرد: به نظر ما نویسنده با کار خود از جان مایه می‌گذارد و اگر این عمل خداپسندانه باشد، می‌تواند مصداق قسم خداوند در آیه شریفه «ن وَالْقَلَمِ وَمَا یَسْطُرُونَ» باشد. البته معنویت وجهه غالب در انتخاب این نشان است.
این نویسنده همچنین درباره حمایت‌های مالی از نویسندگانی که آثارشان برگزیده می‌شود، گفت: همانطور که مرحوم «فردی» تأکید‌ کرده‌اند، این جشنواره مستقل از همه سازمان‌ها و نهادها برگزار می‌شود و در برگزاری آن هیچ همکاری دولتی یا غیر آن با شورای نویسندگان وجود ندارد؛ اما اگر سازمان‌ها و نهادهای متولی علاقه‌مند هستند از برگزیدگان ما حمایت کنند، می‌توانند در روز اختتامیه این کار را انجام دهند.

برپایی مجدد جلسه‌های قصه‌نویسی

ناصری همچنین از برپایی مجدد جلسه‌های قصه‌نویسی در همان سطح سابق خبر داد و تصریح کرد: این جلسات که حدود 10 سال برگزار نمی‌شد به همت شورای نویسندگان مسجد جواد‌الائمه(ع) مجدداً راه‌اندازی شده است که اولین جلسه آن با خوانش رمان منتشر نشده «ابراهیم زاهدی» برگزار شد و ممکن است در آینده، نقد رمان نیز در همین جلسات برگزار شود.
دبیر جشنواره سیزدهم «شهید حبیب غنی‌پور» ضمن اعلام فعالیت بیشتر سایت این جایزه، به مراسم اختتامیه اشاره کرد و گفت: آئین اختتامیه سیزدهمین دوره این جشنواره روز دوازدهم اسفند، بعد از اقامه نماز مغرب و عشا در محل مسجد جواد‌الائمه(ع) برگزار می‌شود.
در ادامه این نشست زاهدی‌مطلق با بیان اینکه این جشنواره همیشه مدیون رسانه‌ها بوده‌ و رسانه‌ها همیشه کمک مسجد بوده‌اند، افزود: در حوزه داوری آثار تلاش ما بر آن بود که اعتبار جشنواره در انتخاب آثار خوب، حفظ شود و آثار این جشنواره را خانواده‌ها بخرند و مطالعه کنند.

جایزه جشنواره «حبیب» برای نویسندگان، معرفی اثرشان به عنوان کتاب خوب است

وی با بیان اینکه جایزه جشنواره «حبیب» برای نویسندگان این است که اثر آنها به عنوان کتاب خوب معرفی شده، ادامه داد: از نظر ما همه آثاری که به مرحله نهایی داوری راه‌ یافته‌اند، پیروز هستند، اما ما مجبور هستیم یک اثر را به عنوان برگزیده و یکی را نیز به عنوان اثر شایسته تقدیر معرفی کنیم.
در ادامه نشست، ناصری درباره معیارهای داوری این جشنواره، توضیح داد: این معیارها به لحاظ فنی و تکنیکی با دیگر جشنواره‌ها تفاوتی ندارند و علت آن در این است که عناصر داستانی مشخص هستند و یک اثر موفق باید این ویژگی‌ها را داشته باشد. تفاوت جشنواره «حبیب» با سایر جشنواره‌ها از آنجا نشئت می‌گیرد که ما زیر پرچم شهید و مسجد هستیم و باید آثار برگزیده با اعتقادات ما همگون باشد.

پرهیز از تنگ‌نظری در انتخاب آثار

وی ادامه داد: در انتخاب آثار به هیچ‌وجه دچار تنگ‌نظری نشده‌ایم، اما مطالب شعاری و سطحی به نحوی که جان مخاطب آغشته به مفهوم و پیام داستان نشود در این جایزه جایی ندارد؛ چراکه در واقع ادبیات تولید نشده است. ما با شناخت خودمان این آثار را انتخاب می‌کنیم، هر چند ممکن است سلائق دیگران با ما متفاوت باشد و این امری طبیعی است.
ناصری همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا درباره اینکه آیا این جشنواره به نوقلمان نیز مجالی برای حضور می‌دهد یا خیر، گفت: در انتخاب آثار، به نویسنده کاری نداریم. همانطور که در پیشینه جشنواره، آثاری حائز رتبه شده‌اند که پیش از آن مورد توجه قرار نگرفته‌اند.
دبیر این جشنواره اظهار کرد: باید بر این نکته تأکید کرد که در جایزه کتاب سال «حبیب» هیچ‌ امتیاز مثبتی برای نام نویسندگان در نظر گرفته نشده است و متقابلاً هیچ امتیازی نیز برای نوقلمان در نظر نداریم؛ چراکه این جشنواره کاملاً حرفه‌ای است و صرف‌‌نظر از نویسنده به مطالعه و بررسی آثار می‌پردازد. البته اسامی نویسندگانی که آثارشان به مرحله نهایی رسیده نیز مؤید همین موضوع است.

captcha