حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی حسینزاده، دبیرکل بنیاد قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از تدوین فرهنگنامه موضوعی قرآن توسط بنیاد خبر داد و گفت: با توجه به اینکه بنیاد قرآن به عنوان نخستین نهاد قرآنی در سال 59 شکل گرفت، از گذشته تاکنون در پی این بود تا «فرهنگنامه موضوعی قرآن» را تدوین کند، از این رو امسال این ایده برای نخستین بار در کشور اتفاق افتاده و به بار نشست و جزوه تدوین آن در حال انتشار است.
وی افزود: تلاش داریم تا فرهنگنامهای منتشر کنیم که کاری نو بوده و در عین حال برای جامعه عمومی قابل استفاده و بهرهگیری باشد؛ چرا که در حال حاضر دانشنامهها و دایرهالمعارفهایی وجود دارد که فقط برای محققان و پژوهشگران کاربرد دارد، اما آنچه که مردم بخواهند از آن استفاده کنند و در زندگی فردی و اجتماعی خود به کار گیرند وجود نداشت؛ به عنوان مثال، تفاسیر معتبری چون «مجمعالبیان»، «المیزان» و... وجود دارد و فقط قشر خاصی میتوانند از آنها بهره بگیرند و در این راستا تفاسیر دیگری چون تفسیر «نور» برای استفاده عموم به نگارش درآمده است.
فرهنگنامه پس از ویراستاری در شمارگان بالا منتشر میشود
حجتالاسلام حسینزاده با بیان اینکه گنج قرآن تمامنشدنی است، بیان کرد: در حال حاضر کتابچه و جزوه راهنمای «تدوین فرهنگنامه موضوعی قرآن» در 100 صفحه نوشته شده و در حال ویراستاری است، البته این کتابچه در تعداد محدودی منتشر شده و در اختیار محققان قرار گرفته است و پس از اتمام ویراستاری نهایی، به تعداد زیاد منتشر خواهد شد.
وی ادامه داد: در جزوه تدوین «فرهنگنامه موضوعی قرآن»، گذری کوتاه به 14 فرهنگنامه قرآنی نظیر«المعجم المفهرس لألفاظ القرآن الکریم» و یا آثار بهاءالدین خرمشاهی و بکایی داشتهایم که این آثار چگونه نوشته شدهاند و چه ویژگیهایی دارند و «فرهنگنامه موضوعی قرآن» بنیاد، چه تفاوتهایی با آثار گذشته خواهد داشت. همچنین آئیننامه نگارش، بخشی از این جزوه را تشکیل میدهد.
حجتالاسلام حسینزاده با اشاره به منابع استفاده شده در این فرهنگنامه اظهار کرد: بیشتر جهتدهی ما توجه به تفاسیر قرآن اهل سنت و شیعه است. همچنین نکات نغز و حکیمانه در هر مدخل آمده و سبک زندگی اهل بیت(ع) و سیره آنها بیان شده است و از اشعار شعرای به نام و جملات حکیمانه بزرگان و علما در آن استفاده شده تا در سبک زندگی مردم مؤثر باشد.
هر مدخل قابلیت دارد که در یک جلد به صورت جداگانه چاپ شود
وی با اشاره به تعداد مجلدهای این فرهنگنامه گفت: این فرهنگنامه که با رویکرد «سبک زندگی قرآن» منتشر خواهد شد، شامل 418 مدخل و موضوع است و در این راستا مدخلهای قرآنی استخراج شدهاند و هر کدام قابلیت این را دارند که در یک مجلد به چاپ برسند.
حجتالاسلام حسینزاده با بیان اینکه این مجلدها در قطع پالتویی منتشر میشوند، ادامه داد: هر مجلد دارای 14 فصل و زیرعنوان است و برخی از این موضوعات توسط محققان در حال نگارش است؛ به عنوان مثال موضوع «انسان در قرآن» و «احسان در قرآن» توسط من و اصغر برزی، مترجم قرآن مشترکاً به نگارش در میآید.
دبیرکل بنیاد قرآن با اشاره به روند نگارش این اثر قرآنی گفت: در حال حاضر تعدادی از محققان و قرآنپژوهان حوزه و دانشگاه برای فعالیت در این زمینه شناسایی شدهاند و فراخوانی نیز در این راستا منتشر شده و از محققان دعوت شده تا در این پروژه قرآنی مشارکت کنند.
حجتالاسلام حسینزاده با بیان اینکه در حوزه نشر نیز اطلاعاتی در آینده منتشر میشود، افزود: در این فراخوان بر این نکته تأکید شده که هر محققی که در رابطه با مدخلهای این فرهنگنامه تحقیقاتی انجام داده، با سبک و سیاق نوشته شده در جزوه مطالب خود را آماده کند و هر محقق میتواند یک یا چند موضوع را بپذیرد.