به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مؤسسه فرهنگی بوستان قرآن وعترت طاهای مشهد از سال 1379، با شماره ثبت 3579 در قـالب یک مجموعه قرآنی ـ فرهنگی با هدف توسعه و ترویج فعالیتهای قرآنی بهصورت غیرانتفاعی و مردمی از طریق فعالیتهای قرآنی، فرهنگی و دینی متنوع به تمامی قشرهای مختلف مردم به ویژه نوجوانان و جوانان راهاندازی شده است.
در طـول یک دهه فعـالیت، این مؤسسه با بهرهگیری از کمکهای مردمی و همراهی حامیان و تلاش پیگیری نیروهای داوطلب و موظف خود به موفقیتهای چشمگیری در چهار حوزه فعالیتهای قرآنی، اجتماعی، اردویی، تفریحی و فرهنگی دست یافته است.
این مؤسسه تاکنون بیش از 2000 قرآنآموز را پرورش داده است و ایده اولیه تأسیس آن توسط حجتالاسلام حسین الوندی، بنیانگذارمؤسسه و جمعی از طلاب و دانشجویان ارزشی و ولایتمدار با آگاهی از مشکلات فرهنگی و دینی مردم و نبود مرکز فرهنگی و دینی در شهرک شهید رجایی مشهد که با توجه به فعالیت پررنگ برخی گروههای انحرافی مانند وهابیت و... در این نقطه از پایتخت معنوی ایران اسلامی، شکل گرفت، همچنین حمایت چهرههای سرشناس حوزوی مانند آیتالله دهشت و حجتالاسلام والمسلمین مرتضی دهشت و درخواستهای مردمی از جمله عوامل انگیزشی خوبی برای ادامه این فعالیت بود.
چشمانداز مؤسسه بوستان قرآن و عترت طه مشهد
مؤسسه بوستان قرآن و عترت طاها با ارائه سطح خوبی از فعالیتهای قرآنی و فرهنگی در مناطق محروم با شعار تحصیل، تهذیب و ورزش مقام معظم رهبری، یکی از بهترین نهادهای دینی برای گروههای مختلف سنی خواهد بود، همچنین این مؤسسه از نظر چندعملکردی بودن و همچنین در هریک از زمینههای فعالیت، یکی از مؤسسات برتر در کشور است.
بهمنظور آشنایی هرچه بیشتر با فعالیتهای مؤسسه بوستان قرآن و عترت طاهای مشهد به گفتوگو با حسین الوندی، مدیرمسئول این مؤسسه قرآنی پرداختهایم و در ادامه با مأموریتها و فعالیتهای این مؤسسه آشنا میشویم.
وی با بیان این که حمایت همهجانبه فرهنگی و دینی از نوجوانان و جوانان مناطق محروم، بر اساس جدیدترین و کارآمدترین روشهای آموزشی و تبلیغی و آخرین دستآوردهای آموزشی، از جمله مأموریتهای این مؤسسه است، گفت: این مؤسسه با برنامهریزی و سرمایهگذاری در حوزه آموزش و تبلیغ، میکوشد جهت تحقق آرمانهای مقام معظم رهبری در حد و توان خویش در جهت بروز استعداد گروههای سنی مختلف در زمینه قرآنی و توسعه و ترویج فرهنگ دینی و تقویت فضای دینی کشور مشارکت کند.
الوندی ضمن تأکید بر حمایتهای مردمی از فعالیتهای قرآنی، عنوان کرد: این مؤسسه، غیرانتفاعی، غیر سیاسی و غیر دولتی است و با اتکاء به جلب مشارکتهای مردمی و کمکهای حامیان فعالیتهای قرآنی و فرهنگی اداره میشود.
تربیت نوجوانانی آشنا به معارف قرآن در مؤسسه بوستان طاهای مشهد
وی با بیان این که مؤسسه طاها در سال1392 وارد دومین دهه فعالیت خود شد، افزود: یک دهه فعالیت این مؤسسه مرهون حمایتهای خالصانه افرادی بوده است که با حمایتهای معنوی و کمکهای مادی خود زمینه این حرکت ارزشی را فراهم کردهاند، همچنین ایجاد فضایی سالم و قرآنی و تربیت نوجوانانی ارزشی و آشنا به معارف قرآن و عترت از دغدغههای اصلی خانوادههای ایرانی بوده و هست.
علیرغم نیاز به حمایتهای اقتصادی برای رفع مشکلات ازدواج جوانان، مشکل اصلی به جنبههای فرهنگی برمیگردد و باید برای حل این بحران، همه دست به اصلاح فرهنگی در امر ازدواج بزنیم و برای تحقق این مهم نیاز به فرهنگسازی در همه عرصههای ازدواج داریم.
ازدواج مسأله بسیار مهم و حساسی است که همه جنبههای مختلف زندگی فردی و اجتماعی انسان را تحت تأثیر قرار میدهد، آمار بالا و روزافزون طلاق، نگرانیهای جدی را برای صاحبنظران و کارشناسان حوزه مسائل خانواده بوجود آورده است، یکی از راه حلهایی که میتواند مانع از شیوع این ویروس خطرناک و افزایش آمار طلاق و مشکلات و عواقب بعدی آن باشد، ازدواج سالم و موفق است.
الوندی با بیان این که آموزش مهارتهای انتخاب همسر ویژه مجردین و مهارتهای زندگی مشترک ویژه زوجین و مخصوصاً زوجین جوان و با سابقه کمتر از پنج سال زندگی مشترک، از جمله فعالیتهای مؤسسه بوستان قرآن وعترت طاهای مشهد است، اظهار کرد: این مؤسسه با همکاری فرهنگسرای خانواده سازمان فرهنگی و تفریحی شهرداری مشهد مقدس اقدام به برگزاری کارگاههای آموزش خانواده با عنوان «کوچه خوشبختی» کرده است و این طرح با حضور اساتید و مدرسان برجسته کشور برگزار شده است.
اجرای طرح زکات علمی؛ ایجاد فرصتهای برابر آموزشی و اجتماعی برای همه دانشآموزان
وی بیان کرد: یکی از برنامههای پیشبینی شده در مؤسسه فرهنگی بوستان قرآن و عترت طاهای مشهد مقدس، طرح «زکات علمی» است که حدود یک دهه در این مؤسسه در حال اجراست و تاکنون منشأ برکات وخدمات زیادی بوده است.
مدیرمسئول مؤسسه بوستان طاهای مشهد عنوان کرد: مخاطبان طرح میتوانند از برنامههای آموزشی، مشاوره تحصیلی، مباحث تقویتی درسی ویژه دانشآموزان ابتدایی، راهنمایی و متوسطه استفاده کنند.
طرح نغمههای آسـمانی؛ پیشنیاز طرح ملی تلاوت قرآن
وی با اشاره به اهداف جزئی این طرح آموزشی، گفت: قرآنآموزان با شرکت در این طرح با نحوه صحیح تقلید تلاوت آشنا میشوند، گوش موسیقیایی قرآنآموزان جهت درک بهتر ریزهکاریهای نغمات پرورش پیدا میکند و قرآنآموزان بر تجوید مقدماتی حدالامکان به صورت عملی تسلط مییابند.
الوندی در رابطه با شیوه اجرای این طرح آموزشی، اظهار کرد: گروهی از شرکتکنندگان در آزمون ورودی طرح ملی تلاوت که در آزمون پذیرفته نمیشوند، جهت آمادگی و حضور مجدد در آزمون طرح ملی تلاوت در صورت تشخیص کارشناسان ستاد در طرح نغمههای آسمانی بهعنوان پیشنیاز طرح ملی تلاوت شرکت خواهند کرد، این طرح نیز طی چهار دوره برگزار میشود که هر دوره به مدت 2 ماه و نیم و بین 18 تا 36 جلسه آموزشی به طول میانجامد.
اجرای طـرح ملی تلاوت قرآن با هدف کشف و پرورش استعدادهای قرآنی
وی با بیان این که طرح ملی تلاوت قرآن کریم با حمایت مؤسسه قرآنی صراط و با هدف کشف و شناسایی نوجوانان مستعد قرآنی، ارتقای سطح علمی و عملی و رشد و شکوفایی قرآنآموزان نوجوان اجرا میشود، اظهار کرد: این طرح ویژه کشف و پرورش استعدادهای قرآنی در سنین 10 تا 16 سال است که شرکتکنندگان ابتدا با تلاوت تقلیدی از چهار استاد صاحب سبک یعنی عبدالباسط، منشاوی، مصطفی اسماعیل و شحات محمدانورآشنا میشوند، سپس دروس ترجمه و مفاهیم، تجوید تئوری و عملی، بهداشت صوت و حنجره، احکام و آداب تلاوت و حفظ قرآن را میآموزند.
این مسئول قرآنی تصریح کرد: این طرح میکوشد تا نسلی را بپروراند که همراه با داشتن مهارتهای عالی در علوم و فنون مختلف تلاوت و قرائت قرآن بتواند اهداف قرآنی نظام جمهوری اسلامی را تحقق بخشد.
وی با اشاره به مراحل اجرای این طرح، افزود: این طرح به دو دوره مقدماتی و پیشرفته تقسیم شده که هر کدام از آنها نیز به دو دوره 16 ماهه تقسیم میشود، این طرح نیز به طور کلی ویژه آقایان اجرا میشود.
الوندی در رابطه با شناسایی استعداد قرآنآموزان، بیان کرد: در هنگام ثبت نام برای شرکت در آزمون ورودی یک لوح فشرده حاوی 4 تلاوت کوتاه ازاساتید عبدالباسط، منشاوی، مصطفی اسماعیل و شحات انور در اختیار ثبت نامکنندگان قرار گرفته و حدود یک ماه به ثبت نامکنندگان فرصت برای تمرین داده خواهد شد، فرد ثبت نامکننده بر اساس علایق خود یکی از تلاوتها را جهت تقلید انتخاب کرده و پس از یک ماه در آزمون ورودی شرکت خواهد کرد و استعداد وی بر اساس کیفیت اجرای تلاوت تقلید شده مورد ارزیابی اساتید و کارشناسان قرار خواهد گرفت.
وی در رابطه با برگزاری دورههای تربیت مربی قرآن در این مؤسسه، تصریح کرد: با توجه به اهمیت تربیت و پرورش مربیان و اساتید قرآنی بومی در سطح منطقه و همچنین جهت بهروز کردن آموزشهای قرآنی و دانشافزایی اساتید، یکی از برنامههای مؤسسه، برگزاری دورههای تربیت مربی قرآن کریم در طول سال است.
وی افزود: از جمله دورههای تربیت مربی قرآن در این مؤسسه میتوان به برگزاری دوره تربیت معلم روخوانی و روانخوانی قرآن در 56 جلسه حضوری و 8 ساعت آموزش غیر حضوری، تربیت معلم تجوید قرآن در 64 جلسه حضوری و 8 ساعت آموزش غیر حضوری، تربیت معلم مفاهیم سطح 1 قرآن در 79 جلسه حضوری و 8 ساعت آموزش غیرحضوری و تربیت معلم پیشدبستانی قرآن در 72 جلسه آموزش حضوری اشاره کرد.
اجرای طـرح ملی حفظ قرآن کریم
مدیرمسئول مؤسسه بوستان طاهای مشهد یکی از برنامههای قرآنی مؤسسه را اجرای طرح ملی حفظ قرآن عنوان کرد و افزود: طرح تربیت حافظان قرآن کریم در اجابت به فرمان و تدبیر رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر تربیت ده میلیون نفر حافظ در حد توان این مؤسسه در حال اجراست و تشکیل دورههای آموزشی حفظ قرآن کریم یکی از راههای تحقق آن است.
وی عنوان کرد: در چشمانداز اولیه این طرح، تربیت 20 نفر حافظ در یک بازه زمانی دو ساله است که در حال حاضر سه کلاس آموزشی با حدود 45 نفر در مؤسسه با حمایت اداره کل اوقاف و امور خیریه و دارالقرآن سازمان تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار میشود.
کودکان حسینی سربازان مهدوی؛ ایدهای تازه برای کار هیئتی
امسال هم مثل سالهای گذشته بوی محرم در محله ما پیچید؛ با هیئتهای عزاداری مشهدی و غیرمشــهدی، شــاید نتوانــم بگویم اینها محله را پرشورتر از جاهای دیگر شهر کرده بود، اما اطمینان دارم چیزی فضای آن را عطرآگین کرده بود، عطری که با عطر بقیه جاها فرق داشت.
یک عطر کودکانه که پاکی را تداعی میکرد، با صدای طبل زدن و لباس ســیاه پوشــیدن و سینهزنی بچههای مهد قرآن بوستان قرآن و عترت طاها بود که قلبها به کربلا رفــت، همانجا که علیاصغر(ع) روی دستان پدر شهید شد.
آنها این داستان را بارها و بارها شنیده بودند از زبان مربیانشان، برای همین هم عزاداریشان از ته دل بود، در مراسم عزاداری و حرکت کاروان عزاداری بچهها در شهرک شهید رجایی که همزمان با تاسوعا و عاشورای حســینی و با حضور خانوادهها انجام شد، خود بچهها صاحب مجلس بودند.
این کودکان حسینی امروز، سربازان مهدوی فردا هستند و فضاسازی برای تربیت عاشورایی یکی از راههای تربیت فرزندان ماست، فرزندان ما در مجموعههای مذهبی و مراسم عزاداری به طور مستقیم و غیرمستقیم با تاریخ اسلام آشنا و با آن انس میگیرند.
الوندی در رابطه با برنامههای قرآنی ویژه کودکان 3 تا 6 سال در این مؤسسه، اظهار کرد: آموزشهای پیشدبستانی با رویکرد قرآنی و استعدادیابی قاریان و حافظان خردسال مهمترین اولویت آموزشی این رده سنی است و آموزش قرآن ویژه خردسالان در این مؤسسه همراه با بازی، نقاشی و سرگرمی ارائه میشود.
محافل انـس با قـرآن؛ بهترین عامل انگیزشی و الگودهی به قرآنآموزان
مدیرمسئول مؤسسه بوستان طاهای مشهد با بیان این که برگزاری محافل انس با قرآن کریم در طول برگزاری دورههای آموزشی از بهترین عوامل انگیزشی و الگودهی به قرآنآموزان است، گفت: بسیاری از ما اولین باری که با قرآن آشنا شدهایم از طریق همین محافل انس با قرآن و شبی با قرآن بوده است که این روزها با عنوان کرسیهای تلاوت در برخی مساجد و مجوعههای قرآنی در حال برگزاری است.
وی عنوان کرد: در این راستا مؤسسه بوستان قرآن و عترت طاهای مشهد اقدام به برگزاری محافل انس با قرآن کریم کرده است که با استقبال بسیار خوب خانوادهها و قرآنآموزان مواجه شده است و در بسیاری از موارد علیرغم مشکلاتی در تأمین بودجه و هزینههای این محافل که با حضور شخصیتهای قرآنی و حافظان و قاریان نخبه کشوری و بینالمللی است، پیگیری و درخواستهای مکرر خانوادهها انگیزه مجریان را برای برگزاری این محافل چند برابر کرده است.
خدمات خانه دیجیتال طاهای مؤسسه بوستان طاهای مشهد
الوندی در رابطه با خدمات و فعالیتهای بخش دیجیتال این مؤسسه قرآنی، بیان کرد: فروش نرمافزارهای چندرسانهای دینی و قرآنی، فروش فلشکارتهای دینی و فرهنگی، فروش پوستر کتاب و کتابچههای قرآنی، فروش نرمافزارهای تخصصی قرآن کریم ویژه تلفن همراه و تبلت، فروش نرمافزارهای همراه قرآن کریم، نهجالبلاغه، احکام و استفتائات، ادعیه و مناجات و حجاب و عفاف از جمله فعالیتهای این بخش است.
وی تصریح کرد: مؤسسه بوستان قرآن و عترت طاها با هدف ارائه خدمات آموزشی ومهارتی عمومی و تخصصی کامپیوتر و زبان خارجه به عموم مردم بهویژه خانواده بزرگ قرآنی از سال 1390 فعالیت خود را به طور رسمی با اخذ مجوز فعالیت آموزشی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شروع کرده است.
دریافت تقدیرنامههای مختلف از مراکزو نهادهای قرآنی کشور و همکاری با مؤسسات و مجموعههای دینی و قرآنی مطرح، نشاندهنده فعالیت مؤثر این مؤسسه در سطوح مختلف استانی و کشوری است.