حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین شایق، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی یزد در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با بحث استقلال مالی در مؤسسات قرآنی، گفت: با این موضوع موافق هستم، زیر اگر مؤسسات قرآنی بتوانند با برنامهریزی و جدیت، پشتوانه مالی برای خود ایجاد کنند به شرطی که به اصل کار خود که امر آموزش و تسری بخشیدن قرآن در جامعه است، لطمه وارد نکند، در استقلال مالی مؤسسات قرآنی تأثیرگذار خواهد بود.
وی با اشاره به این که این فعالیت باید با دقت انجام شود، اظهار کرد: در حال حاضر نیز بحث استقلال مالی در مجموعه و مؤسسه قرآنی که تحت نظارت بنده است و همچنین در اتحادیه مؤسسات قرآنی استان یزد پیگیری میشود و تا کنون در این زمینه بسیار موفق عمل کردهایم.
تأثیر استقلال مالی مؤسسات در تسری بخشیدن آموزههای قرآنی در جامعه
حجتالاسلام شایق عنوان کرد: اگر این اتفاق در مؤسسات و مجموعههای قرآنی بیافتد و مؤسسات از لحاظ مالی استقلال یابند، تأثیر فعالیت اصلی این مراکز که آموزش و تسری بخشیدن آموزههای قرآنی در تمامی جامعه است، میتواند مؤثرتر باشد.
وی با بیان این که هر نوع درآمدی وارد مجموعههای قرآنی نمیشود، افزود: اگر بخواهیم کار معنوی انجام دهیم باید در بودجهای که میخواهیم جذب کنیم، دقت نظر داشته باشیم که آیا این بودجه که میخواهیم صرف آموزههای قرآنی کنیم از راه صحیح بدست آمده است.
عدم وابستگی مؤسسات قرآنی به نهادهای دولتی
مدیرعامل اتحادیه مؤسات قرآنی یزد در رابطه با این که آیا استقلال مالی مؤسسات قرآنی به معنای قطع کمکهای دولتی به این مراکز است، بیان کرد: هر چه وابستگی مؤسسات به نهادهای دولتی کمتر باشد، مؤسسات در کار خود موفقتر خواهند بود.
وی عنوان کرد: مؤسسات قرآنی میتوانند برای خود برنامهریزیهای مختلف داشته باشند، مثلاً میتوانند درآمدهای پاکی را داشته باشند؛ علما و مراجع در این زمینه میتوانند به مؤسسات قرآنی کمک کنند، از جمله با تخصیص دادن مقداری از سهم امام، خمس و ذکات، میتوانند مؤسسات قرآنی را مورد حمایت قرار دهند.
حجتالاسلام شایق با اشاره به این که استقلال مالی مؤسسات قرآنی به معنای قطع کمکهای دولتی نیست، گفت: به هر حال دولت و مجلس باید برای کارهای فرهنگی که انجام میشود، بودجهای را در نظر بگیرند تا بتوانیم در برابر جنگ نرم دشمن ایستادگی کنیم، اما این کمکها باید در مجرای خود قرار گیرد.
بررسی نوع تخصیص بودجه به مؤسسات قرآنی
وی تصریح کرد: متأسفانه نوع اختصاص دادن بودجه به مؤسسات قرآنی باعث شده که مؤسسات از مسیر اصلی خود منحرف شوند و اغلب مؤسسات با این موضوعات درگیر هستند و از حرکت اصلی خود غافل شدهاند.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی یزد با اشاره به این که مؤسسات قرآنی در امر صرف بودجهها باید بیاندیشند و تدابیر صحیحی اتخاذ کنند، افزود: در این زمینه مدیران مؤسسات نقش مهمی دارند و اگر طرز فکر مدیریت صحیح باشد، همه گزینهها را صحیح انتخاب میکند و تداخل در امور آموزشی ایجاد نمیشود، اما اگر مدیریت ضعیف باشد، ممکن است تمام فکر و ذهن مدیر به مسائل مادی معطوف شود و از اصل فعالیت مؤسسه غافل شود.
بهرهمندی از حمایتهای خیران، بهعنوان ظرفیتهای جامعه قرآنی
وی ضمن تأکید بر این که اگر مدیریت صحیح باشد، میتواند همان گونه که به آموزش میپردازد به مسائل مادی نیز توجه کند، اظهار کرد: مورد دیگر که مؤسسات نباید از آن غافل شوند و باید ماهرانه و با برنامهریزی دقیق دنبال کنند، ارتباط با مجموعه خیرین است، زیرا این افراد میتوانند پشتوانه فعالیت قرآنی باشند، در حال حاضر تعداد خیرین در جامعه زیاد است، اما از این ظرفیتها به درستی استفاده نشده است.
حجتالاسلام شایق تصریح کرد: باید مجموعههای قرآنی را در تمام ابعاد آموزشی تقویت کرد و در برخی موارد میتوانیم برای مؤسسات قرآنی درآمدزایی کنیم، اما باید این موضوع مدیریت شود تا از راه اصلی خود منحرف نشویم.
اجرای طرحهای قرآنی؛ نیازمند بودجهبندی مناسب
وی بیان کرد: از زمانی که دارالقرآن سازمان تبلیغات اسلامی در وهله اول و سپس مجموعههای قرآنی دیگر که بحث قرآنی را در قالب تشکلها پیگیری میکنند، تصمیم گرفتند که مراکز و مؤسسات قرآنی، تشکل داشته، ثبت و قانونمند شوند، همه اتفاقات خوبی بود، اما این توقع را ایجاد کرد که اگر بخواهید کار قرآنی کنید باید حتماً بودجه داشته باشید و طرح ارائه کنید، طرحها نیز باید بودجهبندی داشته باشند، به این ترتیب تعداد کمی از مؤسسات وجود دارند که حاضرند با نداشتن بودجه به کارهای خود ادامه دهند.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی درباره تأثیر استقلال مالی در فرایند نخبهپروری قرآنی یادآور شد: موضوع نخبهپروری هم برای اجرا نیازمند بودجه است در حالیکه قبلاً نخبگان بسیاری در جلسات قرآنی پرورش مییافتند که هیچ هزینهای نیز صرف نمیشد، اما الآن مکان خاص و امکانات خاص برای این امر نیاز است و در این راستا هم کمک دولت و هم کمکهای مردمی را میطلبد.