عباس صفدری، مدیرعامل مؤسسه انجمن قرآن و نهجالبلاغه زاهدان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با موضوع استقلال مالی در مؤسسات قرآنی، گفت: فعالیت در عرصههای مختلف آموزشی و تبلیغی، مستلزم داشتن امکانات لازم و متناسب با آن موضوع و برنامه است، به عبارتی چنانچه اهداف مختلفی را در موضوعات متفاوت تعریف کنیم و برنامههای خاص را تدوین کنیم، اما اگر ملزومات لازم را برای اجرای کار در اختیار نداشته باشیم بههیچ عنوان نمیتوانیم هدف اصلی خودمان را عملیاتی کنیم.
رئیس جهاددانشگاهی سیستان و بلوچستان اظهار کرد: در موضوعات قرآنی نیز جریان متفاوت از این موضوع نیست، به عبارتی هر نوع فعالیت دینی، مذهبی و قرآنی در جایگاه خود و متناسب با نیاز خود، نیازمند یک سری امکانات مادی است.
مدیرعامل مؤسسه انجمن قرآن و نهجالبلاغه زاهدان درباره این که استقلال مالی مؤسسات قرآنی تا چه حد مناسب خواهد بود، عنوان کرد: طبیعتاً اگر مؤسسات قرآنی در زمینه امور مالی، غنای کافی نداشته باشند، اینکه آرزو داشته باشیم و یا در این فکر باشیم که اهداف بلند قرآنی را دنبال کنیم، راه دشواری در پیش خواهیم داشت.
وی در ادامه افزود: با توجه به این که خیلی از برنامهها را میتوانیم با کمبود امکانات پیش ببریم، اما در شرایط امروز و در دنیای کنونی که ارتباطات و فعالیتها، سطح بسیار بالا و تکنولوژیهای خاص خود را طلب میکند، میباید در حوزه امکانات مادی نیز تأمین باشند.
مدیرمسئول مؤسسه سرای قرآن زاهدان در رابطه با این که آیا استقلال مالی به معنای قطع کمکهای دولتی به این مراکز است، بیان کرد: استقلال مالی به معنای قطع کمکهای دولتی نیست، بلکه مؤسسات هم باید از کمکهای دولتی استفاده کنند و هم از موقوفات مرتبط بهرهمند شوند.
حفظ استقلال مالی مؤسسات قرآنی با حمایت بانیان و خیران قرآنی
وی تصریح کرد: همچنین بانیان و خیران قرآن میتوانند بهعنوان پشتوانههایی از فعالیتهای قرآنی حمایت کنند و همه این موارد نمایانگر استقلال مالی است و منظور این نیست که بگوییم صرفاً مؤسسه باید بهتنهایی بودجه خود را تأمین کند.
صفدری گفت: مدیریت مؤسسات و مدیریت کلان قرآنی کشور باید به گونهای با یکدیگر تعامل داشته باشند که بتوانند این ملزومات را تأمین کنند و با یک تعامل منطقی و حساب شده، سیاستهای قرآنی نظام جمهوری اسلامی ایران را پیش ببرند.
وی در مورد این که استقلال مالی مؤسسات قرآنی نیازمند فراهم شدن چه زیرساختهایی است، بیان کرد: در مرحله اول با توجه به یک سری اعتقادات دینی و قرآنی، اگر هر مؤسسهای بنای فعالیت را دارد، باید با مدیریت مشخص، بتواند پشتوانههای مالی را برای خود تعریف کند.
تأمین پشتوانه مالی مؤسسات قرآنی، قبل از راهاندازی این مراکز
رئیس جهاد دانشگاهی سیستان و بلوچستان افزود: مادامی که پشتوانه مالی یک مؤسسه قرآنی تضمین شده نباشد و یا لااقل تعریف دقیقی در سیاست جذب منابع آن مرکز صورت نپذیرد، این مؤسسه شکل نگیرد، بهتر است، چون این مؤسسات پس از راهاندازی به جای اینکه رسالت اصلی خود را انجام دهند، گرفتار تأمین حداقلیهایی میشوند که آنها را از هدفهای خود دور میکند و از طرفی شأنیت مؤسسه را پایین میآورد.
وی درمورد چگونگی تأمین منابع مالی مؤسسات قرآنی غیر از برگزاری دورههای آموزشی، بیان کرد: برگزاری دورههای آموزشی، عمدتاً همان اخذ کمکهای دولتی است، یعنی دولت تفاهمنامههایی را با مؤسسات منعقد میکند و در صورتی که این تعهد را مؤسسه انجام دهد و این خدمات را ارائه دهد، دولت هم حمایت خواهد کرد.
احیای فرهنگ وقف در راستای استقلال مالی مؤسسات قرآنی
صفدری عنوان کرد: اما در هر حال استفاده از افراد خیر که دارای تمکن مالی هستند و جذب کمکهای آنها در این حوزه مؤثر خواهد بود و ترویج فرهنگ وقف و احیای موقوفات قرآنی میتواند منابع خوبی برای مؤسسات قرآنی باشد.
وی تصریح کرد: همچنین دولت میتواند امتیازهایی در قالب فعالیتهای آموزشی، تجاری و اقتصادی به مؤسسات قرآنی بدهد که سود آن فعالیتها را در این بخشها استفاده کنند، مشروط به اینکه سوء استفادههایی در این طرح صورت نپذیرد.
اخبار مرتبط
.................................................
توجه به نیاز جامعه؛ راهکار حفظ استقلال مالی مؤسسات قرآنی
اختصاص اعتبار ویژه برای اجرای برنامههای آموزشی ـ قرآنی در کشور
حفظ استقلال مالی مؤسسات با تقویت بخش مدیریت مراکز قرآنی
نظارت دقیق و تشکیل هیئت امنا؛ زیرساخت استقلال مالی مؤسسات قرآنی
استقلال مالی مؤسسات قرآنی منوط به تغییر زیرساخت تفکر مسئولان نهادهای قرآنی است
تحقق استقلال مالی مؤسسات قرآنی با فراگیری طرحهای آموزشی در سایر نهادها