کد خبر: 1391019
تاریخ انتشار : ۱۷ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۶

نمایش هنرهای اسلامی در وبگاه موزه دینی امام علی‌(ع)

گروه فضای مجازی: وب‌سایت موزه هنرهای‌ دینی امام علی‌(ع)، مرجعی مناسب برای مشاهده آثار دینی و دسترسی به آثار تجسمی و کتب مذهبی است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، هنر تجلی ودیعت روح خداوند در نهاد انسان است. بر این مبنا هر اثر هنری جلوه‌ای قدسی و متعالی دارد. هنر دینی همواره جلوگر و یا رو به سوی امری قدسی است و می‌کوشد آدمی را به دریچه و شعاع نورانی بی‌کرانه‌های شناخته نشده، پیوند دهد.

دین‌پژوهان هنرشناس، باور و حضور یک امر قدسی یا معنوی را شاخص دینی بودن یک پدیده یا اثر هنری می‌دانند و مقصود آنان از امر قدسی، متعالی یا معنوی، حقیقتی پاکیزه و منزه از عیب و نقص و محیط بر همه موجودات است.همه دین‌پژوهان هنری اتفاق نظر دارند که شیوه تجلی امر قدسی در جهانی هستی و از آن جمله در اثر هنری یکسان و ثابت نیست، بلکه جلوه‌های گوناگون و گاه به نظر متناقض دارد.

هنر دینی توسط یک پدیدآورنده دیندار برخوردار از تجربه ایمانی پدید آمده که در خواستگاه آفرینش آن، باورهای آفرینشگر الهام‌بخش خلق اثر بوده است. به گواه تاریخ، بخش اعظم میراث هنری آدمیان، عینیت ایده‌های دینی است و آدمیان گوهر آفرینش‌گری‌شان را به پای دین عرضه کرده‌اند.

در عرصه هنرهای تجسمی،‌ سرزمین ایران به عنوان یکی از چند کانون هنر و تمدن اسلامی گونه‌ای از هنر را به شیوه معنوی و عرفانی به جهان عرضه کرده است. صورت‌بندی موزه هنرهای دینی امام علی (ع) در مرکز ایران اسلامی در همین راستا و به‌ منظور توجه به گوهر آفرینشگری (روح خداوند) در نهاد آدمی، شکل گرفته است.

مبنای نظرگاه این موزه به هنرهایی است که در نگاه نخست ژرف‌اندیشانه مفهوم امر قدسی را به ذهن متبادر کند و سوی دیگر آن، توجه به هنر معاصر هنرمندان موحد جهان است. موزه هنرهای دینی امام علی(ع) در سال 79، سالی که دو عید غدیر در آن واقع بود و به عنوان سال امام علی(ع) نام گذاری شده بود تأسیس و در سال 1382 افتتاح شد.

اساسنامه این موزه همزمان با روز جهانی موزه 25 اردیبهشت سال 1385 به تصویب ریاست سازمان فرهنگی ـ هنری شهرداری تهران رسید. بعد از آن وب‌سایتی به درخواست موزه امام علی(ع) به دو زبان فارسی و انگلیسی طراحی شد و آثار موزه به صورت مجازی به نمایش علاقه‌مندان قرار گرفت است.

ازجمله اهداف این موزه، شناسایی، گردآوری، ساماندهی نگهداری و معرفی آثار هنرهای تجسمی با گرایش دینی و آثار هنرمندان موحد و همچنین انجام پژوهش‌های مربوط به هنرهای دینی و آئینی و فراهم‌سازی محیطی مناسب بر انجام پژوهش‌های هنر دینی است.

معرفی آثار هنری از طریق برگزاری نمایشگاه‌های مختلف، گردآوری و طبقه‌بندی اطلاعات مربوط به آثار هنرهای دینی در ایران و جهان و تماس و ارتباط با دیگر مراکز هم‌سان به منظور فراهم‌سازی فعالیت در راستای اهداف موزه از دیگر اهداف راه‌اندازی سایت موزه امام علی(ع)، اعلام شده است.

در سایت اینترنتی موزه امام علی(ع)، بخش‌های گوناگونی قرار گرفته است که بازدیدکننده را هرچه بیشتر با این موزه و فعالیت‌های آن آشنا می‌کند که از آن جمله می‌توان به اخبار آن اشاره کرد که تازه‌ترین اخبار موزه را منتشر می‌کند. در قسمت نمایشگاه‌ها سه بخش وجود دارد که شامل نمایشگاه هنرهای معاصر، نمایشگاه هنرهای دینی و نمایشگاه ادواری است که در هر کدام از آنها اخبار و تازه‌های این نمایشگاه‌ها در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

http://www.persiantools.com//files/cache/files_portfolio__4535732%5Bw500h500mresizeByMaxSize%5D.JPG

گنجینه‌ها قسمت دیگراین سایت است که شامل دو بخش هنرهای معاصر و هنرهای دینی است. در بخش هنرهای دینی آثاری از جمله نقاشی، خوشنویسی، حجم، گرافیک، هنر چیدمان (اینستالیشن)، عکاسی و اولین دوره مسابقه بین‌المللی طراحی پوستر قرار گرفته است.

بخش دیگر گنجینه‌ها، هنرهای معاصر است که این بخش نیز شامل هنر چیدمان، گرافیک، حجم، نقاشی، خوشنویسی عکاسی و اولین دوره مسابقه طراحی پوستر است.

فراتر از نمایشگاه قسمت دیگر این سایت است. در این قسمت مطالب و بخش‌هایی از جمله یادمان‌های موزه، برنامه نکوداشت و خانه فیلم نور قرار دارد.

یکی از ارزشمندترین‌های این سایت کتابخانه آن است که در آن مجموعه کتابخانه شامل بیش از 8000 نسخه مدرک است. این مجموعه دارای 6500 نسخه کتاب تخصصی در موضوعات هنر دینی، اندیشه دینی، هنر، علوم قرآنی، وقایع پیرامون زندگانی حضرت علی(ع) و فضایل و مناقب ایشان، شرح و ترجمةهای متعددی از نهج البلاغه و «غررالحکم و دررالکلم»،  آثار شعرای معاصر و تاریخ اسلام، کتب مرجع عمومی و تخصصی و... است.

مدارک دیگر شامل نشریات ادواری، بانک اطلاعات هنرمندان و همچنین بیش از 1000 لوح فشرده آثار هنری و هنرمندان در این موزه به نمایش گذاشته شده است.

مقالات و انتشارات قسمت‌های دیگر سایت است که شامل مقالات ارائه شده توسط موزه و همچنین آثار منتشر شده است. آرشیو نیز از دیگر قسمت‌های آن است که شامل گزارش ادیان و جشنواره‌‌های تجسمی شهر است. در بخش ادیان این قسمت مطالبی شامل اسلام‌، مسیحیت، یهودیت، زرتشت قرار گرفته است.

گزارش تصویری هم قسمت دیگری از این سایت است که در آن تصویر گرفته شده از مراسم و مناسبت‌های موزه قرار دارد. یکی دیگر از قسمت‌های سایت دانلود است. در این قسمت عناوینی همچون نرم‌افزار، فیلم، عکس و فراخوان قرار دارد. البته هیچ نرم‌افزاری در این بخش برای دریافت موجود نیست و در قسمت فیلم هم تنها یک فیلم برای دانلود قرار دارد.

در مجموع باید گفت این سایت به نشانی iaram.ir از لحاظ محتوایی به نسبت خوب است، اما از لحاظ گرافیک جا دارد که بیشتر روی آن کار شود. همچنین باید مطالب با موضوع‌بندی صحیح‌تری ارائه شود تا مخاطب به راحتی بتواند به خواسته خود دسترسی داشته باشد.

مناسب بود در این سایت فیلم‌های بیشتری از موزه قرار می‌گرفت و یا یک تور مجازی از موزه برای آشنایی بیشتر و درک شرایط موزه برای کاربران ارائه می‌شد. وب‌سایت موزه امام علی(ع) در مجموع برای آشنایی بیشتر و دسترسی به مقالات و موضوعات دینی یکی از سایت‌های مفید است.

captcha