به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین محسن قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز کشور پنجشنبه، 21 فروردینماه در جمع تعدادی از طلاب، مبلغان و ائمه جماعات در قم، گفت: گاهی میگویند ما باید ابتدا اطلاعات عمیق و وسیع پیدا کنیم و سپس به سراغ قرآن برویم این حرف مثل آن است که بگوئیم ما باید اول غواص شویم بعد به سراغ دریا برویم. در حالی که از نگاه به دریا، شنا در دریا، ماهیگیری و قایقرانی میتوان آغاز کرد و در صورت آمادگی غواص شد.
وی بیان کرد: قرآنمحوری ما آن است که از آغاز، تربیت و تعلیم ما براساس آن پایهریزی شود. فصاحت و بلاغت واقعی یعنی که بدانیم در چه حادثهای چه آیهای نازل شده است و با حکمت الهی آشنا شویم. مقتضای حال آن است که حضرت سلیمان برای بلقیس تاجدار، هدهد تاجدار فرستاد، جعفر طیار برای پادشاه مسیحی در حبشه آیات سوره مریم را خواند.
نماینده ولی فقیه ادامه داد: زینب کبری برای مردم کوفه که علی(ع) را میشناختند به گونهای سخن گفت و برای مردم شام که با اسلام معاویه آشنایی داشتند به گونهای دیگر. ما اگر بدانیم چه آیهای در چه زمانی نازل شد با سلیقه قرآنی تربیت میشویم. در تشبیهات، تمثیلات و سوگندها و حتی چیدن کلمات قرآن، دریایی از فصاحت و بلاغت بوده که ما از آن محرومیم و سرگرم فهمیدن سخنان دیگران هستیم.
وی عنوان کرد: برای وقت خود برنامهریزی داشته باشید. قرآن به پیامبر(ص) سفارش میکند و ایشان نیز در کنار رسالت جهانی و کار رسمی نسبت به خانواده خود نیز توجه ویژه داشته است. از قیود نابجا خود را آزاد کنید. گروهی اسیر شرق و غرب نیستند ولی اسیر خیالات و توهم خود و جامعه هستند. ما باید با تمام قیودی که در نزد عقل و دین جایگاهی ندارد مبارزه کنیم. بسیاری از افراد که مشغول کارهایی بزرگ در مراکز بزرگ و با عنوان بزرگ هستند به آنها نمیرسند و از کارهای به ظاهر کوچک هم محروم میشوند.
حجتالاسلام قرائتی بیان کرد: اگر درس و جلسه علنی نداشتیم از کار با افراد خصوصی غافل نشویم. در این جلسات میتوانیم افراد را تربیت کنیم و این خیلی مهم و با برکت است، گرچه به ظاهر به چشم نمیآید. تشخیص وظیفه مهم است؛ همان گونه که پزشک اطفال داریم روحانی اطفال نیز لازم است. اگر بتوانیم از 200 داستان واقعی قرآن برای نسل نوجوان بهره گیریم و لطیفههای آن را بیان کنیم بسیار موفق خواهیم بود.
وی گفت: باید بیشترین توجه ما به نسل نو و کارهای واجب، آن هم واجبات فراموششدهای که جاذبه به ظاهر مادی ندارد، باشد. قرآن درباره پیامبر اسلام(ص) در سوره فرقان آیه 7 میفرماید «در میان مردم و بازار راه میرفت و نیازهای مردم را از نزدیک لمس میکرد». بسیاری را سراغ دارم که به خاطر انزوا و مشورت نکردن تحقیقاتی کردهاند که مفید نبوده است.
رئیس ستاد اقامه نماز کشور بیان کرد: با کارشناسان متعدد و حتی گاهی افرادی عادی، گمنام، بومی و محلی هم مشورت کنید اما از اصول و خط قرمزها خارج نشوید. نظرات افراد را بشنوید اما بهترین را انتخاب کنید. براساس سوره احزاب آیه 70 «حرفهای محکم و مستدل بزنید و به نقل خواب، شعر، تاریخ و تحلیل و برداشتهای این و آن که احتمال انحراف در آنهاست تکیه نکنید به گونهای که هر کجا از ما استدلال خواستند بتوانیم از خود دفاع کنیم؛ از فرصتها به خوبی استفاده کنیم. گاهی شاید دیدن فیلمی یا خواندن مقاله و آماری برای فرد و یا گروهی ضرورت دارد ولی برای دیگران نه تنها ضرورت ندارد بلکه اتلاف عمر است.
وی یادآور شد: رابطه مردمی ما باید قوی باشد همانگونه که قرآن میفرماید «انبیاء از مردم با مردم و در میان مردم بودند» در شیوه تبلیغ و تدریس لازم نیست همه چیز را از حفظ بخوانیم. همراه داشتن کتاب و یادداشت یک کار با ارزش است. مقام معظم رهبری در خطبههای نماز جمعه روز عاشورا از روی کتاب «لهوف» مقتل امام حسین(ع) را میخوانند.
حجتالاسلام قرائتی بیان کرد: لازم نیست در جلسات متعدد درباره یک موضوع سخن بگوئیم بلکه تنوع و سادگی بیان، خودمانی حرف زدن و کوتاه سخن گفتن از عوامل توفیق است. متأسفانه بعضی خیال میکنند که باید چندین ساعت درباره یک نکته و موضوع بحث کنند و این را کمال میدانند و سادگی و سرعت انتقال و خودمانی بودن را سبکی میپندارند.
وی یادآور شد: برنامههای تبلیغی را با حداقل هزینه برگزار کنیم، هرچه تشریفات بیشتر باشد تداوم آن کمتر خواهد شد. برای موفقیت از خدا استمداد کنیم خداست که محبت نوزادی را که قاتل فرعون خواهد شد در دل او قرار میدهد. خداوند است که میان عروس و داماد مودت قرار میدهد. حضرت ابراهیم(ع) هم از خدا میخواهد که دلهای مردم را به سوی خانهاش گرایش دهد.
رئیس ستاد اقامه نماز کشور تأکید کرد: ما نباید خیال کنیم اگر دارای فلان مدرک، لباس و لقبی باشیم حتماً محبوبیت هم خواهد داشت. قرآن محبوبیت را علاوهبر لطف خدا در سایه ایمان و عمل صالح میداند. موفقیت تنها در انحصار یک راه نیست. برای جذب و دعوت بعضی افراد به دین باید از راه مهمانی، هنر و برنامههای شاد، متنوع و مفید با خنده که حلال حکیمانه آنان است، استفاده کرد.
وی بیان کرد: اولویتها را در نظر بگیریم، مسائل عاطفی را قبل از مسائل فرهنگی مورد توجه قرار دهیم و مسائل فرهنگی را قبل از مسائل اقتصادی در نظر بگیریم. قرآن ابتدا میفرماید «کودک یتیم قبل از هر چیز محبت لازم دارد، بعد ارشاد، هدایت و سپس هزینه زندگی و رفاه» از مراکز علمی استفاده کینم ولی خود را در انحصار آنها قرار ندهیم.
حجتالاسلام قرائتی عنوان کرد: همانگونه که از نور خورشید استفاده میکنیم ولی اگر به نور آن خیره شویم بیناییمان دچار مشکل میشود، باید در کنار برنامههای رسمی خودمان نیز پس از نیازسنجی برنامههایی داشته باشیم. برنامهریزی خود را از قرآن بیاموزیم اگر مسئله تقوی و نماز در همه جا هست پس ما نیز در همه برنامهها به نحوی به آن بپردازیم.
وی یادآور شد: ما باید دقت کنیم که قرآن در سالهای اول بعثت چه دستوراتی داده و در سالهای بعد چه دستوری و برنامهریزی خود را نیز اینگونه قرار دهیم. کدام مسئله را تکرار کرده و به کدام مسئله به اجمال و یا تفصیل پرداخته است. نسبت به تدبر در قرآن چه حساسیتی نشان داده است، پس ما نیز درباره تدبر در قرآن همان حساسیت را داشته باشیم. بیاطلاعی از بسیاری از علوم توبیخ ندارد ولی عدم تدبر در قرآن به شدت مورد توبیخ است.