حجتالاسلام والمسلمین سیدمرتضی محصل همدانی، کارشناس ارشد فقه و مبانی حقوق، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قران(ایکنا)، با اشاره به افزایش نرخ دیه به تبیین علل دو برابر بودن دیه مردان نسبت به زنان پرداخت و گفت: ما خداوند عالم را حکیم میدانیم پس شارع مقدس حکیم است و احکامی که وضع میشود از حکمت خداوند نشئت میگیرد.
وی با اشاره به اینکه برای برخی احکام دلیل خاصی بیان نشده است و برخی علتهایی که عنوان میشود از ذهنیات افراد نشئت میگیرد گفت: در این موارد باید با اعتقاد به حکیم بودن خداوند، حکم را پذیرفت.
حجتالاسلام محصل از جمله عللی که دیه مردان بیش از زنان است را سرپرستی خانواده توسط مرد دانست و گفت: نانآور خانواده مرد است و اگر وی در حادثهای از بین رود باید برای مرد جایگزینی وجود داشته باشد که نیازهای خانواده وی برطرف شود. در این راستا دیه میتواند تا حدودی مثمرثمرباشد.
وی ادامه داد: وقتی خانوار سرپرست خود را از دست میدهد باید منبع درآمدی داشته باشد اما با توجه به اینکه زن سرپرست خانواده نیست دیه وی به عنوان ارث بین افراد خانواده تقسیم میشود.
وی با بیان اینکه دین مبین اسلام از زنان نخواسته است که نانآور خانواده باشند، گفت: بسیاری از زنان امروزه سرپرست خانواده خود هستند اما این امر عمومیت ندارد. احکام بر روی استثنائات شکل نگرفته بلکه به صورت عمومی و کلی وضع شده است.
حجتالاسلام محصل بر ضرورت ایجاد جایگزینی برای زنان سرپرست خانواری که از دنیا میروند تأکید و تصریح کرد: چون این جزو استثنائات است در حکم کلی جای ندارد و دیه زن سرپرست خانوار نیز نصف مرد است اما نهادهای حمایتی باید این نیاز خانواده را در قالبهای مختلف رفع کنند.