کد خبر: 1404404
تاریخ انتشار : ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۲
پاتوق اخبار نشر؛

نمایشگاه کتاب امسال میزبانی از رهبر معظم انقلاب را از دست داد

گروه ادب: همزمان با برپایی نمایشگاه بین‌المللی کتاب، مهمترین رویدادی که علاقه‌مندان به حوزه نشر انتظار آن را می‌کشیدند، بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه بود که بنابر اعلام دفتر معظم‌له، رهبر معظم انقلاب به دلیل تراکم کاری، در نمایشگاه امسال حضور نخواهند یافت.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، اصحاب قلم در حالی هفته جاری را سپری کردند که بزرگترین رویداد فرهنگی سال جاری را شاهد بودیم. به همین بهانه اخباری که رنگ و بوی کتاب می‌دادند، روندی متفاوت را برای هفته جاری رقم زدند.

مقام معظم رهبری امسال به نمایشگاه کتاب نمی‌آیند

مهمترین خبری که علاقه‌مندان به حوزه نشر طی این هفته انتظار شنیدن آن را می‌کشیدند، حضور رهبر معظم انقلاب در نمایشگاه کتاب بود که 16 اردیبهشت با اعلام حجت‌الاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر مقام معظم رهبری، انجام نشدن این بازدید به سمع و اطلاع همگان رسید.
وی در پاسخ به اینکه آیا رهبر معظم انقلاب در نمایشگاه کتاب امسال حضور می‌یابند، گفت: تراکم کارهای معظم‌له به حدی است که وقتی برای حضور در نمایشگاه باقی نگذاشت.

نمایشگاه کتاب باشگاه بزرگ فرهنگی است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم رونمایی از «بهار کتاب» و «تمبر نمایشگاه کتاب» گفت: نمایشگاه فقط محلی برای عرضه کتاب نیست، بلکه باشگاه بزرگ فرهنگی است.
وی ادامه داد: با برگزاری جایزه کتاب سال نویسندگان داخلی و خارجی تشویق می‌شوند تا در جهت اهداف بلند جمهوری اسلامی قلم بزنند. جوانان، بانوان و کودکان نیز در این راستا به کتابخوانی تشویق می‌شوند که در این راستا نمایشگاه کتاب تهران و برگزارکنندگان آن آمادگی کامل دارند تا پیشنهادها و انتقادها را بپذیرند. این موضوع کمک می‌کند که نمایشگاه‌ کتاب در سال‌های آینده پربارتر برگزار شود.

محرومیت 13 ناشر از حضور در نمایشگاه آینده

بنابر اعلام رئیس کمیته رسیدگی به تخلفات ناشران، تا 14 اردیبهشت، در بخش ناشران داخلی 20 مورد رأی صادر شده و دلیل تخلفات انجام شده، هم عمدتاً ناظر بر ارائه کتب سایر ناشران، ارائه کتب بدون مجوز نشر و یا بدون مجوز اعلام وصول بوده و یا کتاب‌هایی که سال انتشار آنها به قبل از سال 87 برمی‌گردد، است.
براساس آرای صادره، 13 ناشر از حضور تمامی نمایشگاه‌های استانی کتاب در سال 93 و نیز از حضور در بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب در سال 94 محروم شدند.

ارائه آثار دینی برای مخاطبان خاص و حضور اندک بازدید‌کنندگان

بخش بین‌الملل نمایشگاه کتاب که سال گذشته در بخش جنوبی مصلای امام خمینی(ره) و در جنوب خیابان شهید بهشتی برگزار شده بود، تجربه‌ای ناخوشایند را برای ناشران بین‌الملل رقم زد که امسال با تدبیر مسئولان نمایشگاه کتاب بیست و هفتم و شاید در پی اعتراض ناشران بین‌الملل، این بخش به فضای اصلی مصلای امام خمینی(ره) بازگشت.
این بخش از نمایشگاه کتاب برخلاف دیگر بخش‌هایی که به اصطلاح در آنها جای سوزن انداختن نیست و عبور از هر راهروی آنها زمانی سه تا چهار برابر زمان عادی عبور و مرور را می‌طلبد، خلوت‌تر است و شمار کمتری از بازدیدکنندگان را به خود می‌بیند.
معمولاً آثاری که در بخش بین‌الملل عرضه می‌شوند مخاطبان خاص خود را دارند؛ کسانی که به زبان‌های عربی و انگلیسی در وهله نخست و سپس دیگر زبان‌ها آشنایی داشته باشند. طلاب حوزه علمیه قم و مترجمان عرب‌زبان و متخصصان اهل فن، از جمله مخاطبان خاص این بخش از نمایشگاه کتاب تهران را تشکیل می‌دهند.

ترجمه و شرح فارسی نهج‌البلاغه به نمایشگاه کتاب رسید

این اثر شرح فارسی و متقدم نهج‌البلاغه مربوط به قرن دهم هجری است که توسط عالم بزرگ قرن دهم، مولی فتح‌الله کاشانی، متوفی به سال 988 هجری صاحب تفسیر بزرگ «منهج‌الصادقین» تألیف شده است.

پاپیروس‌هایی که آیات قرآن را حمل می‌کنند/ مصاحف چشم‌نواز در نمایشگاه کتاب

در بخشی از نیم‌طبقه شبستان، تابلو فرش‌هایی با نقش آیات قرآنی به چشم می‌خورد. آیاتی که روی این تابلوها به چشم می‌خورد شامل آیت‌الکرسی، «وَإِن یَکَادُ الَّذِینَ کَفَرُوا لَیُزْلِقُونَکَ بِأَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّکْرَ وَیَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ»، «امَّن یُّجیبُ المُضطَرَّ اِذا دَعاهُ وَ یَکشِفُ السُّوء» و سوره اخلاص بود.
در بخش انجمن دوستی ایران و فلسطین که در میانه نیم‌طبقه شبستان واقع شده است، نقش‌نوشته‌های آیات قرآن روی پاپیروس خودنمایی می‌کند. همچنین این غرفه قرآن در اقطاع بسیار کوچک را به مخاطبان عرضه می‌کند.

پایان نخستین چاپ تفسیر اردوزبان حضرت امام(ره) در نمایشگاه کتاب

مسئول ارتباطات و مخاطب‌شناسی معاونت امور بین‌الملل مؤسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام(ره) اعلام کرد: نخستین چاپ تفسیر اردوزبان حضرت امام(ره) از قرآن کریم، در هفت روز نخست برپایی نمایشگاه کتاب به پایان رسید.

مشکلات نشر دینی با رعایت تعادل قیمت آثار رفع می‌شود

مدیر انتشارات بین‌المللی اسراء گفت: این انتشارات با رعایت تعادل قیمت کتاب‌های دین‌پژوهی تحت فشار مشکلات نشر نبوده و روند طبیعی خود را طی می‌کند.
وی همچنین درباره «مفاتیح‌الحیات» و میزان فروش آن اظهار کرد: این کتاب همچنان در صدر کتاب‌های پرفروش ناشران قرار دارد و تا 169 نوبت چاپ آن، شامل 20 هزار نسخه در نمایشگاه عرضه شده است و تا امروز 7200 نسخه به فروش رفته و تعدادی هم درخواست کتاب با تعداد بالا را داشتند که ما نپذیرفتیم تا همه مخاطبان بتوانند از این اثر بهره‌مند شوند.

ارتقای کیفی آثار دینی و قرآنی با رشد کمّی تناسب ندارد

رئیس شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به رشد کمّی آثار دینی و قرآنی اظهار کرد: آثار این حوزه نیازمند ارتقای کیفی نیز است که اگر واقعیت امر را بخواهیم بیان کنیم، این روند متناسب با کمّیت آثار دینی و قرآنی نیست.

حمایت‌های وزارت ارشاد از صنعت نشر، ناشرسالار است

میرزایی یکی از بحران‌های صنعت نشر را ناشر‌سالاری دانست و اظهار کرد: حمایت‌های دولت و وزارت ارشاد از صنعت نشر ناشرسالارانه است.

علوم اسلامی و آثار ادبی؛ بیشترین آثار ارائه شده

سالن ترجمه که با عنوان «ترجمه و صدور اندیشه ایرانی ـ اسلامی» از آغازین روزهای برپایی بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران کار خود را آغاز کرده است، گنجینه‌ای از کتاب‌های متعدد به زبان‌های زنده دنیا به شمار می‌رود.
در این سالن بیش از پنج هزار عنوان کتاب ارائه شده و در میان آنها می‌توان آثار متعددی از استاد شهید مرتضی مطهری دید که به زبان‌های گوناگون ترجمه شده است. همچنین موضوع مهدویت، قیام عاشورا و انقلاب اسلامی بیشتر مورد توجه مترجمان قرار گرفته است.

دروس اخلاق آیت‌الله تهرانی در لیست پرمخاطب‌ترین آثار نمایشگاه

در کنار کتاب‌هایی که با موضوع قرآن‌پژوهی، عنوان پرفروش‌ترین آثار را در نمایشگاه کتاب به خود اختصاص داده‌اند، دروس اخلاق آیت‌الله مجتبی تهرانی نیز جزء پرمخاطب‌ترین آثار شناخته شد.

رونمایی قرآن دانش‌آموزی در نمایشگاه کتاب

مراسم رونمایی از قرآن دانش‌آموزی که به کوشش مرکز طبع و نشر قرآن تهیه شده است، عصر روز 14 اردیبهشت، همزمان با برپایی نمایشگاه کتاب تهران در دارالکتابه مصلای امام خمینی(ره) برگزار شد.
سیدعلی سرابی، قائم‌مقام مرکز طبع و نشر قرآن، نیز در این مراسم اظهار کرد: این قرآن بر اساس تیزبینی و هوشمندی رهبر معظم انقلاب و تأکیدی که معظم‌له در این باره داشتند، با همکاری معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای توسعه فرهنگ قرآنی و سازمان اوقاف و امور خیریه تهیه شده است.
سرابی در ادامه سخنانش گفت: قرآن حکیم که پیش از این منتشر شد، با شرح مختصری از آیات قرآن برای عموم مردم تهیه شده و به چاپ رسید. در این راستا امیدواریم که قرآن حکیم دانش‌آموزی نیز همانند قرآن حکیم ـ که بالغ بر یک میلیون نسخه به چاپ رسید ـ رکورد تیراژ داشته باشد.

برگزاری تنها یک نشست با محوریت قرآن کریم!

با مراجعه به فهرست نشست‌های مختلفی که در نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود، تنها یک نشست با موضوع قرآن کریم برپا می‌شود که رونمایی از ترجمه عربی تفسیر نور است. این نشست همزمان با روز قرآن برگزار می‌شود، ولی این سؤال وجود دارد که طبق برنامه اعلام‌شده چرا در دیگر روزهای برپایی نمایشگاه کتاب، نشستی با موضوع قرآن کریم وجود ندارد.

انتقاد از بی‌توجهی به دائرةالمعارف‌نویسی/ کتب مرجع دماسنج فرهنگ و جامعه هستند

حجت‌الاسلام حسن طارمی در این نشست با بیان اینکه دائرةالمعارف‌های ایران پژوهش‌محور هستند، گفت: یکی از مشکلات و موانعی که در زمینه کار دائرةالمعارف‌ها وجود دارد، انجام کارهای تکراری در میان اهل علم است و این نگرانی وجود دارد و اساتید باید در کنار هم بنشینند و این مشکل را حل کنند.
کامران فانی تصریح کرد: در 15 سال اخیر بحرانی پیدا شد که جهانی است و دامنگیر ما هم شده است و آن ظهور پدیده خاص اطلاع‌رسانی به صورت الکترونیک و در فضای مجازی بود. قبل از آنها کتاب چاپ کاغذی بود که به تدریج با ظهور انفجار اطلاعات فرم‌های دیگر ارائه اطلاعات در جهان پیدا شد و این بحران در زمینه دایرةالمعارف چاپی و کاغذی نیز به وجود آمد.

درباره دفاع مقدس هیچ‌گاه واقع‌بین نبوده‌ایم

راوی و نویسنده کتاب «پایی که جا ماند» گفت: متأسفانه در بیان و تبیین مسئله دفاع مقدس یا دچار نزدیک‌بینی محض شده‌ایم یا دوربینی محض و هیچ‌گاه واقع‌بین نبوده‌ایم.
حمایت از ناشران قرآنی منوط به بهبود اوضاع اقتصادی است
نماینده مجلس شورای اسلامی نیز طی بازدید از نمایشگاه بین‌المللی کتاب، حمایت از ناشران دینی و قرآنی را منوط به بهبود اوضاع اقتصادی و بودجه‌ فرهنگی دانست.

captcha