کد خبر: 1408493
تاریخ انتشار : ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۵:۱۰
خلیل‌الله راحتی عنوان کرد:

توجه به معماری ایرانی ـ اسلامی؛ اولویت توسعه فضاهای فرهنگی شهر

گروه هنر: مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران با تشریح اقدامات این شرکت در تثبیت و ماندگاری فضاهای فرهنگی شهر گفت: اجرای مؤلفه‌های معماری ایرانی و اسلامی را در اولویت توسعه فضاهای فرهنگی قرار داده‌ایم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) نشست خبری شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران پیش از ظهر امروز دوشنبه 29 اردیبهشت با حضور خلیل‌الله راحتی مدیرعامل این شرکت، در مرکز نمایش‌های آئینی صبا برگزار شد.
خلیل‌الله راحتی، مدیر عامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی تهران در این نشست با اشاره به اینکه تبدیل شدن اماکن فرهنگی و هنری در سطح شهر تهران به مکانی ماندگار از جمله وظایف سازمانی این شرکت است گفت: از جمله کارهایی که تاکنون به انجام رسیده و در دست اقدام داریم خریداری منزل سیمین دانشور و جلال آل‌احمد و تبدیل کردن  آن به موزه بوده است، ضمن آنکه کار برای تبدیل کردن خانه عزت‌الله انتظامی، پیشکسوت بازیگری به موزه، زیر نظر بهروز غریب‌پور در حال انجام است.
وی گفت: همواره به این مهم فکر می‌کنم که اگر تدابیری مبنی بر خریداری اماکنی فرهنگی و هنری که سالیان سال محل آمد و شد اصحاب و اهالی فرهنگ و هنر وجود نداشت چه اتفاقی می‌افتاد؟ قطعاً این اماکن توسط افرادی عادی با نیت ساخت و ساز و برآوردن مطامع شخصی خریداری، تخریب و یا بازسازی می‌شد که عملاً کاربرد فرهنگی و هنری نداشت و عموماً تبدیل به مراکز و اماکن تجاری می‌شد.
تبدیل اماکن شهری به فضای فرهنگی زمانبر است

راحتی تصریح کرد: قطعاً پروسه بازسازی و تبدیل شدن اماکنی که شهرداری آنها را با نیت تبدیل شدن به مراکز فرهنگی و هنری همچون موزه خریداری می‌کند، زمان‌بر است؛ هر چند که به ویژه از سوی دوستان خبرنگار و اهالی رسانه در جریان فرایند بازسازی و آماده‌سازی این مراکز همواره متهم به این مسئله می‌شویم که کار آنگونه که باید و شاید به پیش نمی‌رود و امکان تخریب و نابودی یادگارهای فرهنگی و هنری در خلال بازسازی و تجهیز آنها وجود دارد.
مدیر عامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی تهران در ادامه گفت: معمولاً از نظر حقوقی مسائل و مشکلات برای تملک یک مکان برطرف می شود، ملک ‌قیمت‌گذاری شده و شهرداری تمام و کمال پول آن را پرداخت می‌کند و سپس فرایند بازسازی، نوسازی و تجهیز آن برای تبدیل شدن به یک مکان فرهنگی و عام‌المنفعه اتفاق می‌افتد.

فضا برای ورود بخش خصوصی به ساخت و ساز فرهنگی باز است

وی با اشاره به اینکه در حوزه سینما به عنوان یکی از مراکز فرهنگی شهری که محل آمد و شد اقشار مختلف مردم است کسی باورش نمی‌شد که بهره‌دهی آنها به اندازه‌ای باشد که بتواند بخش خصوصی را مجاب به سرمایه‌گذاری در آن کند، گفت: فضا برای ورود بخش خصوصی به این حوزه یعنی سرمایه‌گذاری و اجرای برنامه‌هایی به منظور گسترش فضاهای فرهنگی شهری باز است و باید در مورد سینما به این نکته اذعان کنم که پروانه‌های تجاری در این حوزه هم اکنون در غرب تهران به حد اشباع رسیده است و تا چند روز آینده مجتمع فرهنگی و تجاری کوروش در بزرگراه شهیدستاری با دارا بودن 12 سالن سینما به بهره‌برداری خواهد رسید.

افزایش 3 هزار صندلی به سرانه نمایشی کشور

راحتی تأکید کرد: مجتمع تئاتری خاوران با 6 سالن بلک باکس و یک سالن اصلی که تا چند ماه دیگر به بهره‌برداری خواهد رسید که با احتساب تالار بزرگ شهر و همچنین مجتمع تئاتر حرفه‌ای که در حال احداث است و مرکز نمایش‌های آئینی صبا و سالن‌هایی که در باغ کتاب ساخته می‌شود، مجموعاً  3 هزار صندلی را به ظرفیت‌های سالن‌های نمایشی شهر می‌افزاد و این در حالیست که در حال حاضر چند سالن معتبر تئاتری که بیشترین فعالیت‌های نمایشی در آنها به انجام می‌رسد  ظرفیتی معادل 4 هزار صندلی را در اختیار دوستداران و هواداران تئاتر قرار می‌دهند.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا عملیات عمرانی بسیاری از این فضاهای فرهنگی در حال احداث به کندی پیش می‌رود، گفت: تحریم‌ها عامل اصلی این کندی است چرا که در زمینه تأسیسات و زیرساخت‌ها نیاز به امکاناتی هستیم که باید به کشور وارد شود؛ آنچه که اکنون در زمینه ساخت بسیاری از اماکن فرهنگی و هنری مانند مرکز نمایش‌های آئینی صبا و مجتمع تئاتری خاوران شاهد آن هستیم  در کشور و حتی در سطح خاورمیانه منحصر به فرد است و باید انصاف داد که تأمین همه  این مصالح و امکانات  نیاز به صرف وقت و حوصله فراوان دارد.
راحتی با اشاره به اینکه ساخت چند سالن سینما و همچنین ارکستر فیلارمونیک تهران از جمله برنامه‌های آتی این شرکت است، گفت: تنها به موضوع احداث و ساخت و ساز فکر نمی‌کنیم و به فکر بهره‌برداری از آنها هم هستیم به طور مثال مجتمع تئاتر خاوران در عاشورای سال گذشته به بهره‌برداری رسید اما چون اصرار بر متحرک کردن سکو و صحنه آن داریم فعلاً از بازگشایی آن معذوریم.

4 خرداد؛ افتتاح حتمی خانه موزه عزت‌الله انتظامی

وی ادامه داد: خانه موزه استاد انتظامی نیز قرار بود 27 اردیبهشت افتتاح شود اما چون استاد به دلیل شرایط بد جسمی در بیمارستان بستری شدند این کار را 3 خرداد انجام خواهیم داد البته به شرط حضور ایشان و اگر همچنان بیماری مانع از حضور استاد انتظامی شد، این موزه را بدون مراسم رسمی افتتاح و 4 خرداد بر روی علاقه‌مندان باز خواهیم کرد که البته برای آن به منظور نگهداری و مدیریت هیئت امنایی هم از چهره‌های شاخص هنرهای نمایشی در نظر گرفته خواهد شد.
راحتی در پاسخ به این پرسش که چرا در مورد سایر رشته‌های هنری همچون تجسمی و مثلاً در خصوص خریداری و تبدیل کردن خانه استاد پرویز تناولی به موزه اقدامی صورت نمی‌گیرد، گفت: بودجه ما محدود است، به هر حال ما باید به نظرات اعضای شورای شهر که منتخب مردم هستند احترام بگذاریم فعلاً اولویت با چهره‌های شناخته شده عرصه فرهنگ و هنر هستند که مردم بیشتر آنها را می‌شناسند.
مدیرعامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی تهران در پاسخ به این پرسش که تا چه اندازه در طراحی و معماری فضاهای فرهنگی تهران از المان و مؤلفه‌های فرهنگی ایرانی و اسلامی استفاده می‌کنید، گفت: ما همه تلاشمان استفاده از این المان‌هاست که در حقیقت هویت فرهنگی ما را شامل می‌شوند و نمونه بارز آن مرکز نمایش‌های آئینی صباست که در سراسر آن از ویژگی‌های فرهنگی  و معماری ایرانی و اسلامی بهره برده شده است.
این گزارش حاکی است در ادامه این نشست احمدی؛ آرشیتکت و طراح معماری مرکز نمایش‌های آئینی صبا و فرهنگ مظفر؛ سرمایه‌گذار این طرح فرهنگی به بیان ویژگی‌های این مکان و استفاده‌های فرهنگی که از فضای آن می‌توان کرد به خبرنگاران توضیحاتی ارائه کردند.

captcha