به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) آیتاللهالعظمی عبدالله جوادی آملی از مراجع عظام تقلید، در پیامی به هماندیشی اصول سیاست خارجی دولت اسلامی از مسؤلان سیاست خارجی نظام خواست که در مذاکرات بینالمللی مقتدرانه حامی و بیانگر اسلام باشند و هیچگاه چیزی را امضا نکنند که برخلاف فرمان ذات اقدس اله است.
وی تصریح کرد: مسؤلان سیاست خارجی کشور در عین حال که اصول سیاست را بر محور قرآن و عترت ائمه اطهار(ع) به پیش میبرند، بدانند که مصوبات مجلس و قانون برای همه قابل احترام است و چنانچه این قانون لحاظ شود، همه مسؤلان نظام، حوزویان و توده مردم از آن حمایت میکنند.
این استاد خارج فقه حوزه علمیه قم به طرح اصول سیاست خارجی نظام اسلامی در سه منطقه ملی، محلی و بینالملل پرداخت و چگونگی رابطه داخلی و خارجی مسلمانان، چگونگی رابطه با اهل کتاب و موحدان عالم و رابطه انسانی نظام اسلامی با جوامع بشری خواه مشرک یا ملحد را تبیین کرد.
برقراری رابطه بدون اتخاذ ولیّ و سَبیل
وی با بیان اینکه اظهارنظر بدون رابطه و تعامل متقابل صورت نمیپذیرد، ارتباط را اعم از ولایت، سبیل و اعم از مودت و محبت دانست و افزود: قرآن کریم بر رابطه با جوامع مختلف تأکید دارد، بنابراین بسیاری از روابط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی میتواند بدون مودت و محبت، عاطفه و بدون اتخاذ ولی و سبیل باشد.
آیتالله جوادی آملی مذاکره با تهدیدکنندگان نظامی را امکانپذیر ندانست و متذکر شد: با آنها که همواره سخن از گزینه نظامی روی میز دارند، نمیتوان مذاکره کرد که این گروه همانهایی هستند که وقتی انسان با آنها معامله میکند و دست میدهد، باید انگشتانش را بشمارد.
برهان قرآن در برابر مستکبران
وی تصریح کرد: برهانی که قرآن کریم ارائه میکند، این نیست که چون آنها مسلمان نیستند و کافرند باید به گونه دیگر رفتار کنید که با کافر میتوان کنار آمد، اما با مستکبر نمیتوان کنار آمد، بلکه برهان قرآن آن است که اینها سوگندشناس، میثاق بینالمللشناس، تعهد متقابلشناس و قطعنامهشناس نیستند و با این گروه نمیشود زندگی کرد.
این مفسر برجسته قرآن کریم با بیان اینکه مستکبران به هیچ تعهدی از تعهدات خود پایبند نیستند، گفت: چندین قطعنامه علیه اسرائیل صادر شد، اما اینها عمل نکردند، چندین قطعنامه در زمان دفاع مقدس صادر شد، عمل نکردند، برهان قرآن در برابر گروهی که همواره سخن از گزینه نظامی روی میز دارد «لاَ أَیْمَانَ لَهُمْ»(توبه/12) است.
وی خواستار به کار بردن کمال دقت، رعایت تیزبینی و تیزهوشی در مذاکرات شد و اظهار کرد: در مذاکره با اینها در حد عالی سواد بینالملل، ادب بینالملل، گوش بینالملل، عقل و قلب بینالملل لازم است که انسان مسامحه کند و بعد انگشتانش را بشمارد تا چیزی کم نیاید که «لاَ تَظْلِمُونَ وَلاَ تُظْلَمُونَ»(بقره/279).
آیتالله جوادی آملی گفت: در مسائل شخصی عزت، حکمت و مصلحت لازم است و هیچکدام مزاحم رابطه بینالملل نیست؛ نه رعایت اصول حکمت مخالف با رابطه و نه رابطه مستلزم اتخاذ ولی و اخذ سبیل دادن سلطه به آنها است و این به هوشیاری مرتبطان ما وابسته است.
همچنین در این همایش حجتالاسلام والمسلمین علی عباسی، رئیس پژوهشگاه بینالمللی المصطفی با تاکید بر ارتقای فقه روابط بینالملل گفت: تاکنون تولیداتی در این زمینه انجام شده است، اما غالبا جنبه کاربردی نداشته و ناظر به واقعیات نبوده است و این هماندیشی میتواند نقطه آغاز برای این امر باشد.
وی با تاکید بر اینکه اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی سالها قبل از سوی رهبر معظم انقلاب مطرح شده است، یادآور شد: سه اصل عزت، حکمت و مصلحت که در بیانات ایشان آمده است، برآمده از قواعد مسلم فقهی است.
در ادامه حمید مکارم، مسئول دفتر وزارت امور خارجه در قم در سخنانی گفت: امیدواریم در تعامل با حوزه و وزارت امور خارجه به نتایج ملموس برسیم و در جریان سازی فکری در حوزه سیاست خارجی موفق باشیم که در حال حاضر وارد فاز جدیدی از روابط بینالمللی خواهیم شد و برگزاری چنین نشستهایی لازم و ضروری است.
مسئول دفتر وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: انتظار میرود با تشکیل کارگروهی میان اساتید حوزه و وزارت امور خارجه در حوزه نظریهپردازی به نتایج مورد نظر دست پیدا کنیم، چرا که واقعا فقدان این مسئله احساس میشود و لازم است از نظرات همه اساتید و کارشناسان در این زمینه آگاه شویم.