حبیبالله عزیزی، مؤلف کتاب مصحف حفاظ که یک دوره مسئولیت بخش نهادهای مردمی نمایشگاه بینالمللی قرآن را بر عهده داشت، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در بخش اول مصاحبه خود با بیان این که مدت زمان برپایی نمایشگاه بینالمللی قرآن نباید کاهش پیدا کند، گفت: باید یک نمایشگاه دائمی قرآن وجود داشته باشد و نمایشگاه سالانه، محل آرامی برای بازدیدکنندگان باشد تا علاقهمندان به فعالیتهای قرآنی به تدریج بتوانند ورود پیدا کنند و استفاده لازم را ببرند.
وی اظهار کرد: نمایشگاه قرآن سالانه باید محل ارائه تازههای محصولات، تولیدات و تفکرات قرآنی باشد، نه اینکه آن قدر بازدیدکننده زیاد باشد که نتوانند آن بهره لازم را از نمایشگاه ببرند، در واقع این جمعیت زیاد در نمایشگاه قرآن، حسن نیست، بلکه قبح است.
مدیر مسئول مؤسسه آیات هدایت قم ضمن تأکید بر اطلاعرسانی صحیح در رابطه با اخبار و فعالیتهای نمایشگاه بینالمللی قرآن، عنوان کرد: همه رسانهها باید خلاقیتهایی را در زمینه اطلاعرسانی اخبار و فعالیتهای نمایشگاه بینالمللی قرآن به خرج دهند و فقط خبرگزاری ایکنا نباشد که در این جهت تلاش میکند، بلکه تمامی رسانهها باید همکاری کنند تا جوانان به این نتیجه برسند که پاسخ یک سری سؤالات خود را در زمینه علوم دینی و قرآنی در این مکان میتوانند دریافت کنند.
توجه به بخشهای مربوط به جوانان در نمایشگاه قرآن
وی افزود: قرآن، کتاب زندگی است و طبق این تعریف باید نمایشگاه قرآن در زندگی بهتر به ما کمکرسانی کند و جوانان احساس کنند که این نمایشگاه، راهکارهای مناسب برای زندگی بهتر را به آنها ارائه میدهد، به همین منظور باید در کنار بخشهای مختلف نمایشگاه به بخشهای مربوط به جوانان توجه خاصی شود.
عزیزی با بیان این که هر سال که نمایشگاه بینالمللی قرآن برپا میشود، یک سری نقاط قوت و یک سری نقاط ضعفی دارد، عنوان کرد: نمایشگاههای سالهای گذشته که برپا شده، گاهی هزینههای بسیار زیادی در برداشته و با بررسی علت این هزینههای بسیار زیاد، مشاهده میشود که برای چیدمان و دکورهای این مکان، قراردادهای سنگینی بسته میشود و گاهی این قراردادها بیش از توان مالی برگزارکنندگان است، البته برگزارکنندگان همه با اخلاص و تقوا در این نمایشگاه شرکت میکنند.
ایجاد انگیزه در افراد برای ارائه آثار و خدمات در نمایشگاه قرآن
وی در ادامه افزود: طبیعتاً افرادی که سال گذشته مطالبات سنگینی از نمایشگاه قرآن داشتند و این مطالبات با تأخیرهای بسیار زیاد پرداخت شد، در همکاریهای جدید دلسرد خواهند بود. مدیران نمایشگاه باید به گونهای عمل کنند تا افرادی که آثاری برای عرضه دارند و خدماتی دراین نمایشگاه میتوانند ارائه کنند، هر سال مشتاقتر از سال قبل در نمایشگاه بینالمللی قرآن حضور یابند.
این استاد قرآن بیان کرد: مدیران نمایشگاه قرآن باید در حد وسع مالی که دارند، قراردادها را با خوشقولی انجام دهند، این مسأله مهمی است که توجه مسئولان را میطلبد، در بخش خصوصی نیز مراکزی که کمکرسانی میکنند و خدماتی را ارائه میدهند، نباید با بدقولی مواجه شوند.
وی تصریح کرد: البته یکی از مسائل مهم این است که باید نمایشگاه قرآن طبق اصل 44 واگذار شود و امید است که معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در واگذاری نمایشگاه به متولیان اصلی پیشگام باشد، زیرا نمایشگاه قرآن یک کار تصدیگری است و در شأن دولت نیست که این کار را انجام دهد.
عزیزی با بیان این که یکی از بحثها در رابطه با نمایشگاه قرآن، مسئله مشاوره قرآنی است، اظهار کرد: مشاوره قرآنی از اقبال بسیار بالای جوانان و خانوادهها برخوردار بوده و مشاورانی که در قسمت مشاوره قرآنی شرکت میکنند، از شخصیتهای توانمند هستند و به این قسمت باید اهمیت بیشتر داده شود.
وی افزود: مسأله بُعد اطلاعرسانی تازههای قرآنی است، نباید به گونهای باشد که در پایان نمایشگاه اعلام کنند که فلان محصول رتبه اول را بدست آورد، اگر زمانی را کارشناسان بگذرانند و از همان اوایل نمایشگاه، تازههای قرآنی را معرفی کنند در بازدیدها مفیدتر واقع میشود و به این وسیله مدیریت زمان را برای بازدیدکنندگان مطلوب میکند و در کمترین زمان افراد نیازمندیهای خود را برطرف میکنند.
ارائه مشاوره به معلمان در نمایشگاه قرآن
مدیرمسئول مؤسسه آیات هدایت قم بیان کرد: یکی از مشکلات بزرگ در زمینه آموزش قرآن این است که در زمینه آموزش عمومی قرآن موفق نبودهایم و اگر موفقیتی حاصل شده، برای بخشهای خصوصی بوده است و در کل دراین زمینه ضعیف هستیم، باید در بخش آموزش نمایشگاه قرآن به معلمان قرآن مشاوره ارائه شود و معلمان با روشهای جدید آموزش قرآن آشنا شوند.
وی در پایان تصریح کرد: این نمایشگاه میتواند برای بخش حاکمیتی هم به عنوان مدیریت قرآنی برنامه داشته باشد و مدیران هم احساس کنند که برای بهتر مدیریت کردن، باید از نمایشگاه قرآن بازدید کنند.