به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری دومین یادواره فرهنگی و هنری «طلوع خرداد» پیش از ظهر امروز دوشنبه 12 خرداد با حضور محمدحسین اسماعیلی، قائم مقام دبیر این یادواره و برخی از مسئولان اجرایی آن در سالن کنفرانس سالن تئاتر شهر برگزار شد.
اسماعیلی در این نشست که علیرغم اعلام قبلی، برزین ضرغامی؛ دبیر یادواره و مدیر کل ارشاد استان تهران و حسین طاهری؛ مدیرکل هنرهای نمایشی ارشاد در آن حضور نداشتند گفت: در سالی که بنا به فرمایش مقام معظم رهبری سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» نام گرفته است و به ویژه باید بحث فرهنگ را در حوزه مباحث انقلابی و دینی مطرح کرد براساس برنامهریزی مدون مجموعه اقدامات فرهنگی و هنری را در سطح ملی، منطقهای و استانی تدارک دیدیم که یکی از آنها برگزاری یادواره فرهنگی و هنری «طلوع خرداد» است.
خرداد در تاریخ انقلاب تأثیر فراوانی داشته است
وی ادامه داد: به هر حال ماه خرداد در عرصه انقلاب اسلامی و رخدادهای سرنوشتساز آن تأثیر فراوانی داشته است؛ روز 15 خرداد سرآغاز و مبدأ تحولات و وقوع انقلاب اسلامی بوده است، در 14 خرداد ارتحال امامخمینی(ره) را در تقویم داریم و حتی در 3 خرداد نیز سالروز ازادسازی خرمشهر به عنوان یکی از بزرگترین حماسههای ملی و میهنی به ثبت رسیده است؛ به این جهت یادواره فرهنگی و هنری را که دومین دوره آن را برگزار خواهیم کرد پاسداشت همه این اتفاقات سرنوشتساز در تاریخ انقلاب اسلامی است.
اسماعیلی تصریح کرد: البته انتقال درست مفاهیم ارزشی انقلاب اسلامی به نسل جوان با استفاده از ابزار هنری که بتواند این جریان را تبدیل به جریانی مستمر و پویا کند از جمله اهداف مهم دیگر این یادواره در نظر گرفته شده است.
معاون هنری، سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد استان تهران افزود: ایجاد فضای مناسب جهت خلق آثار هنری در حوزههای تئاتر، تجسمی با محور موضوعات دینی، ارزشی و آئینی از جمله دیگر اهداف مهم این یادواره است که البته زیرمجموعه این مفهوم و موضوع کلان بحث انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی، مرجعیت، نقش زنان در بروز این تحولات، سبک زندگی ایرانی و اسلامی و فرهنگ عاشورا و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و تأثیر آن در انقلاب اسلامی، نقش روستائیان و کشاورزان در تحقق انقلاب اسلامی و مواردی نظیر آن نیز مورد توجه قرار گرفته است.
فراخوان یادواره در دو رشته هنری و سه شاخه ادبی اسفند سال گذشته اعلام شد
وی گفت: فراخوان این یادواره اسفند سال گذشته اعلان عمومی شد و برنامهریزی برای برگزاری آن در بخشهای تئاتر خیابانی، هنرهای تجسمی و خوشنویسی، ادبیات و شعر (کلاسیک و نو)، داستان کوتاه و بلند، رمان و خاطره (خودنوشت و دیگرنوشت) به انجام رسید.
اسماعیلی با اشاره به اینکه بخش تجسمی و خوشنویسی این یادواره در رشتههای گرافیک، طراحی و نقاشی، پوستر و تصویرسازی و نستعلیق و شکستهنستعلیق و... برگزار میشود گفت: از آنجا که مبدا انقلاب اسلامی یعنی قیام خونین پانزده خرداد، مردمی و خیابانی بود لذا اصرار داشتیم تا از ظرفیتهای موجود در تئاتر خیابانی در انتقال هر چه مؤثر پیامهای ارزشی آن استفاده کنیم.
قائم مقام دبیر دومین یادواره فرهنگی و هنری «طلوع خرداد» تأکید کرد: از آنجا که ورامین، پیشوا و قرچک سهم بسزایی در شکلگیری قیام پانزده خرداد سال 42 داشتند لذا بیشترین برنامههای اجرایی این یادواره در این شهرستانها برگزار خواهد شد به این ترتیب که بخش تئاتر خیابانی و ادبی در ورامین خواهد بود و بخش تجسمی و خوشنویسی نیز به میزبانی پیشوا برگزار خواهد شد.
اسماعیلی ادامه داد: تا پایان مهلت فراخوان در بخش تئاتر خیابانی 50 اثر، در بخش تجسمی و خوشنویسی 300 اثر و در بخش ادبی 1220 اثر به دبیرخانه یادواره ارسال شدند که پس از ارزیابی 12 اثر در بخش تئاتر خیابانی، 120 اثر در بخش تجسمی و خوشنویسی و 30 شاعر و نویسنده در بخش ادبی به مرحله نهایی یادواره برای داوری معرفی شدند که در پایان به نفرات برگزیده اول تا سوم هر بخش لوح سپسا، تندیس یادواره و جایزه نقدی اهدا خواهد شد.
افتتاح رسمی یادواره 15 خرداد است
وی با اشاره به اینکه شروع برنامههای این یادواره روز گذشته با رونمایی از پوستر یادواره با حضور وزیر کشور در ورامین بود گفت: تئاترهای خیابانی این یادواره از 14 خرداد در حرم امامزاده جعفر پیشوا و پل باقرآباد اجرا خواهد شد اما افتتاح رسمی این یادواره 15 خرداد است که همزمان با راهپیمایی در ورامین در قالب پردهخوانی، نقالی برگزار خواهد شد و بخش نمایشگاه یادواره یعنی نمایش آثار تجسمی و خوشنویسی یادواره نیز همان روز افتتاح خواهد شد.
اسماعیلی گفت: برای این دوره از یادواره برپایی کارگاههای آموزشی را در نظر گرفتهایم که از 16 تا 18 خرداد در زمینه تئاتر خیابانی صورت خواهند گرفت و اجراهای اصلی بخش تئاتر خیابانی یادواره نیز از 15 خرداد آغاز و تا 18 خرداد ادامه خواهد داشت که در مجموع 48 نوبت اجرا برای این یادواره پیشبینی شده است.
وی افزود: همچنین از میان آثار نمایشی، 5 نمایش برای اجرا در حرم مطهر امامخمینی(ره) در نظر گرفته شده است که از 13 تا 18 خرداد هر روز ساعت 19 اجرا خواهند شد ضمن آن که آئین شعر و داستانخوانی و نقل خاطره نیز 18 خرداد در فرهنگسرای رازی شهرستان ورامین برگزار خواهد شد.
اختتامیه یادواره 19 خرداد با حضور وزیر ارشاد برگزار میشود
قائم مقام دبیر دومین یادواره فرهنگی و هنری «طلوع خرداد» گفت: این یادواره به همت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران و حمایت معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مشارکت ستاد گرامیداشت یومالله قیام 15 خرداد شهرستان پیشوا برگزار میشود و اختتامیه این دوره از یادواره، 19 خرداد ساعت 17 با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالن اجتماعات هلال احمر شهرستان پیشوا برگزار خواهد شد.
وی در پایان گفت: امیدوارم یادواره فرهنگی و هنری «طلوع خرداد» که جریان فرهنگی را در زمینه هنر و فرهنگ انقلاب اسلامی پایهگذاری کرده است در آینده نزدیک در سطح گستردهتر و با تنوع موضوع و رشتههای گوناگون دیگری برگزار شود.
سخنران بعدی این نشست حسین عاطفی، رئیس انجمن هنرهای نمایش استان تهران بود که با اشاره به حضور نمایندگان 22 استان کشور در کارگاههای نمایشی این یادواره گفت: امیدوارم که برپایی این کارگاهها موجب شود تا نگاه علمی و دقیقتری به مسئله تئاتر خیابانی و تأثیر آن در گسترش تولیدات فاخر نمایشی به وجود آید.
وی گفت: استادان کارگاههای آموزشی این یادواره فریندخت زاهدی با موضوع گونهشناسی تئاتر خیابانی، شیرین بزرگمهر با موضوع آشنایی با تئاتر خیابانی، رحمت امینی، حمید پورآذری خواهند بود ضمن آنکه به کوشش امیرحسین شفیعی و با همکاری یاسر خاسب در زمینه تئاتر فیزیکال نمایشی تولید خواهد شد که در آینده بتواند در جشنوارههای دیگری تئاتری نیز شرکت کند.
برگزاری نشستهای آسیبشناسی تئاتر خیابانی در یادواره
عاطفی با اشاره به اینکه این کارگاهها در سه روز از 16 تا 18 خرداد برپا خواهند شد گفت: در نشست آسیبشناسی تئاتر خیابانی که با حضور نمایندگان تئاتر خیابانی از 22 استان کشور برگزار میشود قصد داریم به هماندیشی مطلوبی برای آینده تئاتر خیابانی برسیم.
جعفر کاظمی، سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان ورامین سخنارن دیگر این نشست بود که با ذکر اسامی 12 نمایش انتخاب شده برای اجرا در این یادواره پرداخت و گفت: از میان این آثار 10 نمایش در بخش رقابتی و 2 نمایش در بخش ویژه به اجرا درخواهند آمد.
وی گفت: «به خاطر کی؟» به نویسندگی و کارگردانی احمد صمیمی از اصفهان،«بهاری به وسعت خزان» به نویسندگی و کارگردانی سامان خلیلیان از تهران، «مسافران» به نویسندگی محمدهادی عطایی از البرز،«مسافر» به نویسندگی و کارگردانی فرامرز قلیچخانی از البرز،«یحیی و ترلان» به نویسندگی و کارگردانی محمدصالحیار از مرند، «صدای سکوت» به نویسندگی و کارگردانی احسان فلاحیان از البرز، «آشیانه من کجاست؟» به نویسندگی و کارگردانی علی عمرانی از ورامین(در بخش ویژه)،«پرده خوانی قیام 15 خرداد» به نویسندگی و کارگردانی محسن میرزاعلی(در بخش ویژه)،«باقرآباد» به نویسندگی و کارگردانی حمید رضایی» از ایلام، «دوران دوران» به نویسندگی و کارگردانی روحالله سنایی از پیشوا، «برای دخترم» به نویسندگی و کارگردانی مهدی حبیبی از همدان و «چیزی شبیه به زندگی» به کارگردانی سیروس حیدرزاده از پاکدشت، اسامی آثار نمایشی هستند که در این یادواره اجرا خواهند شد.
کاظمی در پایان با اشاره به اینکه رویکرد فرهنگی و هنری به مضوع قیام 15 خرداد تاکنون و بعد از گذشت بیش از 50 سال از آن کمرنگ بوده است گفت: امیدواریم در سالهای آینده جشنواره فیلم کوتاه 15 خرداد را نیز برگزار کینم.
این گزارش حاکی است در پایان این نشست اعلام شد که از 3 رسانه برتر که بیشترین انعکاس خبری را از برگزاری این یادواره دارند در مراسم اختتامیه با حضور وزیر ارشاد قدردانی خواهد شد.