علیمحمد نظری، نویسنده و پژوهشگر عرصه دفاع مقدس، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با بیان اینکه هنر و ادبیات زبان بازگو کردن حقایق است، گفت: نوشتن یک کتاب و یا استفاده از زبان سایر هنرها میتواند بسیاری از حقایق را بازگو کرده و فرهنگ را از نسلی به نسل دیگر و از جامعهای به جامعه دیگر منتقل سازد.
وی با بیان اینکه تاریخ شفاهی و نوشتن خاطرات رزمندگان، دفاع مقدس را زنده نگه خواهد داشت، اظهار کرد: بر همین اساس، کتاب «خط به خط» راکه برگرفته از رشادتهای رزمندگان در 8 سال دفاع مقدس است، به رشته تحریر درآوردم چرا که تاریخ شفاهی بسیاری از حرفهای نگفته را با زبانی شیوا بیان میکند.
دفاع مقدس سرشار از حرفهای نگفته است
نظری با اشاره به اینکه دفاع مقدس سرشار از حرفهای نگفته است، اظهار کرد: خیلی از جوانان رشید ایران اسلامی در دفاع مقدس با ازخودگذشتگی، تا پای جان از آرمانهای خود دفاع کرده و آن حماسه بزرگ را خلق کردند؛ اکنون نیز وظیفه تمامی اصحاب هنر است که با بهرهگیری از تمامی ظرفیتها، این رشادتها را به تصویر بکشند.
وی یادآور شد: احساس کردم اگر بتوانم بخشی از آن حماسهآفرینی را برای نسل آینده به نمایش بگذارم، گوشهای از دین خود به دفاع مقدس و رزمندگان را ادا کردهام. دفاع مقدس الگوهای زیادی دارد که اگر بیان شود، راهکار بسیاری از مشکلات است.
راهکار مقابله با هجمههای دشمنان
این نویسنده و پژوهشگر عرصه دفاع مقدس با بیان اینکه نسلهای بعدی ما باید از دفاع مقدس آگاهی کامل داشته باشند، عنوان کرد: فرهنگ ایثار و مقاومت جزء ملزومات هر کشوری است؛ این امر در کشوری که نظام اسلامی در آن حاکم است و با دیدگاه آرمانی و الهی به دنیا نگاه میکند، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی اظهار کرد: ما برمبنای تفکرات اسلامی کار میکنیم و لذا فرهنگ جهاد و مقاومت را باید در سرلوحه کارها و مسائل عمومی کشور قرار دهیم و نسل به نسل ترویج دهیم تا بدین ترتیب درمقابل دشمنان مقاوم باشیم؛ دفاع مقدس راهکار مقابله با هجمههای دشمنان را به خوبی نشان میدهد.
نظری ادامه داد: بازگو کردن رشادتها و حقایق دوران دفاع مقدس میتواند نسلهای بعدی را شاداب و با تکیه بر ارزشهای اسلامی نگه دارد و نظام اسلامی را در مقابل هجمههای دشمن بیمه کند؛ لذا باید در این زمینه از تمامی ظرفیتها و امکانات بهره جست. کتاب یکی از این ابزارهاست که با توجه به جایگاهی که به ویژه در میان نسل جدید دارد، میتواند کارساز باشد.
هنر و ادبیات بهترین ابزار برای بیان حقایق
وی درباره راههای انتقال فرهنگ گفت: هنر و ادبیات بهترین ابزار برای بیان حقایق و انتقال ارزشها در میان نسلها است. تمامی جوامع بشری در فواصل مختلف از این ابزار برای ترویج فرهنگ و ارزشهای خود بهره بردهاند.
نظری ادامه داد: در نظام اسلامی نیز باید از این ابزار به بهترین نحو استفاده کرد؛ خیلی از مواقع ایثار و ازخودگذشتگی را نمیشود بازگو کرد ولی یک عکس میتواند حرفهای بسیاری برای گفتن داشته باشد. همچنین شاید در برخی مواقع عکس نتواند وقایع را بازگو کند لذا باید به سراغ شاخهای دیگر از هنر رفت و به تبیین و ترویج موضوع پرداخت.
وی یادآور شد: میتوان از کتاب، فیلم، موسیقی، هنرهای تجسمی و شاخههای دیگر هنر برای بیان فرهنگ و انتقال ارزشها بهره برد؛ مهم این است که ظرفیتهای لازم برای اجرائیسازی آن را فراهم کرد.