کد خبر: 1414784
تاریخ انتشار : ۱۷ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۱
مدیر کانون نویسندگان نماز استان قم:

فقیر واقعی کسی است که در قیامت مدیون شخصی دیگر باشد

کانون خبرنگاران نبأ: حجت‌الاسلام لطفیان در گفتمان دینی «زندگی در بین آفریدگان سپاسگزار» به بیان اهمیت رفع دین در دنیا اشاره کرد و گفت: فقیر واقعی کسی است که در قیامت مدیون شخصی دیگر باشد.

به گزارش کانون خبرنگاران نبأ، حجت‌الاسلام والمسلمین محمود لطفیان سرگزی، مدیر کانون نویسندگان نماز استان قم به حق طلبکار و ضرورت رسیدگی به حقوق خلق و ثواب وام‌ دادن از دیدگاه رساله سجادیه اشاره کرد و گفت: بر طبق رساله حقوق امام سجاد(ع) کسانی که مدیون حقوق خلق‌ هستند، گناه حق‌الناس دارند و خداوند در رسیدگی به گناه آنان سخت‌گیر و بی‌گذشت است و اجازه نمی‌دهد کوچک‌ترین حقی از مظلوم تضییع شود.

وی درباره توبه از گناه حق‌الناس، افزود: کسی که حق‌الناس به گردن او است باید در همین جهان به موازات توبه و استغفار، حقوق صاحبان حق را پرداخت کرده و رضایت خاطر آنها را فراهم آورد وگرنه در روز جزا نسبت به جزء جزء اموال آنان مؤاخذه می‌شود و مسئول است.

حجت‌الاسلامم لطفیان بیان کرد: تصفیه حساب در قیامت نه نقدی و نه با تطمیع و تهدید است بلکه تنها وسیله تصویه حساب این است که حسنات مدیون را نسبت به دینی که دارد به حساب داعی منتقل کنند و اگر فاقد حسنات باشد به همان نسبت سیئات داعی را در نامه عمل مدیون ثبت می‌کنند، بی‌نوا و فقیر واقعی چنین کسی است.

وی ادامه داد: چرا انسان با ایمان مرتکب خطای حق‌الناس شود و برای چند روز زندگی دنیا به حقوق دیگران تجاوز کند و خویشتن را مدیون آنان کند تا در قیامت ناچار شود با ذخائر عمل صالح خود، اموال تضییع شده صاحبان حق را جبران کند؟.

مدیر کانون نویسندگان نماز استان قم، از مسائل ارزشمند در مکتب نورانی قرآن را قرض دادن دانست و افزود: خداوند در آیات متعددی از جمله سوره حدید آیه 11، سوره تغابن آیه 17 و سوره بقره آیه 245، اهمیت و ثواب قرض‌الحسنه را بیان کرده‌ است.

وی افزود: از پیامبر اکرم(ص) در کتاب «وسائل» نقل شده است که «هرکس به برادر مسلمانش قرض دهد، در مقابل هر درهمی که به او قرض داده هم‌وزن کوه احد و طور سینا به او حسنه داده‌ می‌‌شود و اگر در بازپرداخت با او مدارا کند از پل صراط می‌گذرد، مثل برق جهنده و بدون حساب»، در کلام اهل‌ بیت(ع) هرگز اغراق و زیادگویی وجود ندارد و اگر وعده‌ای هست این وعده به یقین محقق می‌شود.

کارشناس مرکز تربیت مربی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم گفت: همان‌طور که قرض‌الحسنه و وام دادن ثواب دارد، ربا و رباخواری نیز از محرماتی است که به شدت با آن برخورد می‌شود، در روز قیامت از اموال و ثروت سؤال می‌شود که از چه مسیری به‌دست آورده و در چه راهی خرج کرده‌ است و چه میزان در عمل حب و دوستی اهل بیت(ع) را داشته است.

وی با اشاره به تأثیر مسئله درآمد و مصرف آن در متعالی یا متلاشی‌ کردن جامعه، بیان کرد: براساس آیه 29 سوره نساء در مقررات اسلامی هر نوع کسب و کاری که از یک یا چند جهت به سعادت جامعه زیان می‌رساند و مردم را به راه ‌فساد و تباهی سوق می‌دهد از مکاسب محرمه شناخته شده و قانون‌گذار آن معاملات را باطل اعلام کرده است.

گاهی باید برای پرداخت دین، نماز واجب را رها کرد

حجت‌الاسلام لطفیان گفت: یکی از مواردی که نماز واجب را باید رها کرد، جایی‌ است که طلبکار بیاید و طلب خود را مطالبه کند و در حین نماز نشود طلب را پرداخت کرد و وقت نماز هم وسعت داشته باشد، باید نماز را شکست و اول دین طلبکار را پرداخت کرد و بعد مشغول نماز شد.

وی ادامه داد: کار نیکی که در شرع مقدس اسلام توصیه شده‌ است، پرداخت قرض‌الحسنه به دوستان است، اگر مسلمانی به دیگری وام پرداخت کرد، از این بابت بر گردن او حقی پیدا می‌کند، عثمان بن زیاد به امام صادق(ع) عرض کرد، از مردی طلبکارم و او می‌خواهد خانه‌اش را فروخته و قرض مرا بپردازد، امام(ع) فرمود «به خدا پناه ببر از اینکه او را از سرپناهش بیرون کنی».

مدیر کانون نویسندگان نماز استان قم، در پاسخ به پرسشی مبنی‌ بر حق معاشر در رساله حقوق، افزود: معاشر کسی است که به نحوی زندگی‌اش با دیگری آمیخته‌ است و افرادی مانند شریک، همکار، همکلاس و دوست را شامل می‌‌شود. مسلمان واقعی تجسمی از صداقت، امانت، یکرنگی و پاکی است و باید مسائل اخلاقی را به‌صورت عملی اجرا کند.

حجت‌الاسلام لطفیان اصول کار گروهی را انضباط فردی و اراده دانست و اظهار کرد: گرچه در یک مسابقه یا تمرین نمی‌توان کار بزرگی را ناگهانی و یک نفره انجام داد اما ده‌ها کار کوچک را می‌توان کامل کرد که نتیجه آن رسیدن به هدف بزرگ است.

وی ادامه داد: انضباط یعنی آنچه واقعاً مایل به انجامش نیستید با ممارست و تمرین، شما را علاقه‌مند به انجام آن کار می‌کند، منضبط بودن در فکر کردن، در احساسات و در اعمال یک ضرورت است، عده‌ای احساسات خود را کنترل می‌کنند و عده‌ای احساساتشان آنها را کنترل می‌کند.

کارشناس مرکز تربیت مربی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، بیان کرد: بازیگری که مرتب تمرین می‌کند و پدر یا مادری که به جای اضافه‌کاری در محل کار، سر وقتی که قول داده به خانه می‌آید، تمرین انضباط کرده‌ است، در حقیقت انضباط یعنی انجام دادن کار درست در زمان درست و فرد بی‌انضباط در زندانی بدون میله‌های آهنی زندگی می‌کند.

راهکار کنترل بر احساسات، رسیدن به آرامش فکری است

وی راه جلوگیری از بروز واکنش‌های بیش از حد احساسی را کنترل خشم دانست و افزود: در عصبانیت و خشم چند دقیقه جلوی زبان را بگیرید و به خود اجازه دهید که به آرامش برسید و منطق بر شما حاکم شود، این روش را مرتب تکرار کنید، آنگاه کنترل بیشتری بر احساسات خود خواهید داشت.

حجت‌الاسلام لطفیان در پایان اظهار کرد: افراد دانا از خدمت به همنوعان خود بیشتر احساس رضایت می‌کنند تا مواقعی که از آنها جلو زده و شکستشان دهند.

captcha