محمدعلی گودینی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره آثار منتشرشده در عرصه دفاع مقدس گفت: درباره برخی از موضوعات میشود با تکیه بر عنصر تخیل عمل کرد و نوشت اما درباره دفاع مقدس و رویدادهای آن دوران، نمیشود از تخیل بهره برد.
وی ادامه داد: باید کسانی در این زمینه دست به قلم ببرند که یا با تمام وجود خود جنگ تحمیلی را حس کرده باشند یا اینکه به اندازهای در موضوع و معنویات دفاع مقدس غرق شده باشند که بتوانند در آن خصوص بنویسند و همگرائی خاصی با جنگ تحمیلی و یادگاران آن دوران را داشته باشند.
دفاع مقدس جزء مستندات تاریخی ایران است
گودینی با بیان اینکه دفاع مقدس جزء مستندات تاریخی ایران است لذا باید با دقت وارد این عرصه شد، اظهار کرد: بسیاری از عملیات و رویدادهای دفاع مقدس به علت سرّی بودن و یا برخی از شکستها نوشته نشده اما امروز میشود برخی اسراری را که نهفته مانده و تا کنون به عرصه مکتوبات کشیده نشده است، به رشته تحریر درآورد.
وی افزود: تمامی رویدادهای تلخ و شیرین دفاع مقدس را باید به نوعی مستندسازی کرد و با تکیه بر نگارش خاطرات و بهرهگیری از هنر داستانی، آن را در اختیار نسل امروز و آینده قرار داد تا آنان نیز با وقایع و حقایق دفاع مقدس آشنا شوند.
این نویسنده دفاع مقدس با اشاره به اینکه بسیاری از نویسندگان رفتار نوشتن را می دانند و موقعیتی را برای نوشتن پیدا میکنند اما عمق نوشتن را بلد نیستند، بیان کرد: به دلیل فراهم شدن برخی ظرفیتها برای این قبیل نویسندهها، آنها بدون اینکه وارد مسائل تحقیقی شوند، اقدام به نوشتن میکنند و در نتیجه بعضاً شاهد آثار تکراری و بیمحتوایی هستیم.
لزوم تحقیق و پژوهش عمیق در حوزه دفاع مقدس
وی یادآور شد: در زمینه نوشتن و چاپ آثار دفاع مقدس باید تحقیق و پژوهش عمیق صورت گیرد؛ کارهایی که در این حوزه نوشته میشود، باید همزاتپنداری با محتوا و معنویات دفاع مقدس داشته باشد و نباید به هر قیمتی در این حوزه کتاب نوشت.
گودینی عنوان کرد: نباید حق کسانی که در جبهه حضور داشته یا با واسطه جبهه را درک کردهاند ضایع شود؛ نهادهای متولی در این زمینه زیاد هستند، بسیاری از ارگانهایی وارد این مقوله شدند که شاید نیازی نبوده که فعال شوند، این امر باعث میشود که برخی کارها تکراری باشد و همزمان نیز برخی از موضوعاتی که باید نوشته شوند، بر زمین میماند.
پرهیز از دوبارهکاری
وی با بیان اینکه شاهد برخی دوبارهکاریها در حوزه دفاع مقدس هستیم، تصریح کرد: نباید در این زمینه کلیشهای برخورد کرد و آثاری را به چاپ رساند که مخاطبان را نه تنها جذب نمیکند بلکه اثر منفی نیز داشته و به نوعی خوانندگان را دلزده از آثار مکتوب دفاع مقدس میکند.
این منتقد کتابهای حوزه دفاع مقدس با تأکید براینکه داستاننویسی و خاطرهگویی بهترین راهکار برای ترویج دفاع مقدس است، بیان کرد: این نوشتهها برای نسلهای بعد بر جای خواهد ماند لذا باید با بهرهگیری از قالبهای ادبی، واقعیتهایی را بیان کرد که مخاطب را به خود جذب کند و در این زمینه از زیاده گویی پرهیز کرد.
وی ادامه داد: داستان، بسیاری از مقولات روزمره و رویدادهای مهمی را بیان میکند که شاید کسی به آنها توجه نمیکند اما وقتی با شیوه هنری بازگو میشود، مخاطبان زیادی را به خود جذب میکند و در ذهن باقی میماند. داستان کوتاه، بلند و رمان میتواند از برگهای برنده عرصه ترویج فرهنگ دفاع مقدس باشد.
گودینی یادآور شد: با وجود اینکه نزدیک 70 سال از جنگ جهانی میگذرد ولی شاهدیم که چاپ داستان در این زمینه همچنان ادامه داد، این داستانها بعضا به وسیله کسانی نوشته میشود که شاید خود جنگ را ندیده و با واسطه آن را درک کردند اما با توجه به دید عمیق و محتوایی که به این موضوع داشتهاند، آثار فاخری را تولید کردهاند.