حسن دولتآبادی، مدیر دفتر تئاتر کودک و نوجوان حوزه هنری، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: بسیاری از مفاهیم دینی در مرتبه و جایگاهی هستند که شاید کودکان هنوز دانش مربوط به آن را کسب نکرده باشند؛ بر همین اساس باید پرداختن به این مفاهیم به هر زبانی و از جمله هنر منطبق با باور و تلقی آنها از آن مفهوم باشد.
وی گفت: بارها این مسئله را تکرار کردهام که فهم وجود خدا بستگی به سن و درک افراد دارد؛ مفاهمه کودکان در مورد واژه و حقیقتی به نام خدا، ماهیتی فانتزی دارد و به این مسئله مربوط است که چه ضرورتی در چه اقتضای زمان و مکانی برای او پدید آمده است که قصد دارد پی به وجود خدا ببرد.
دولتآبادی در ادامه گفت: ممکن است کمبود محبت داشته و یا مورد ظلم واقع شده باشد؛ در چنین شرایطی او خدا را آنگونه که دوست دارد برداشت میکند؛ در قالب موجودی مهربان و یا شخصی قوی که بتواند حق او را که تضییع شده است، بازستاند.
اقدامات دینی و فرهنگی برای کودکان باید زمینه را برای تعبد آگاهانه آنها فراهم کند
نویسنده مجموعه کتابهای «نمایشنامههای آسان» تصریح کرد: در مورد مفاهیم دیگری همچون رمضان و روزهداری نیز باید به برداشتهای کودک در این موارد خاص احترام گذاشت و در کنار این باور و برداشت، به مجموعهای از اقداماتی دست زد که به منزله کارهای فرهنگساز به باور و اعتقاد کودک که زمینهساز تعبد آگاهانه اوست، کمک میکند.
دولتآبادی ادامه داد: بیشک کودک را نمیتوان مجاب به تحمل گرسنگی و تشنگی کرد چون او در شرایطی نیست که فلسفه این فعل تعبدی را بفهمد؛ همچنان که به زور نمیتوان او را به پیروی از سایر واجبات و فروع دین مجاب کرد.
مدیر دفتر تئاتر کودک و نوجوان حوزه هنری افزود: درک و فهم کودک حسی و عاطفی است، بسیاری از مظاهر ماه رمضان ذاتاً چنین ظرفیتی را دارند که بتوانند منجر به تحریک حواس عاطفی کودک شوند و این زمینه مناسبی را برای داخل شدن جدی کودک به فهم بسیاری از فرائض دینی این ماه فراهم میکند.
دولتآبادی تأکید کرد: تجربه نشان داده است که در کنار هم بودن و محبت نسبت به اعضای خانواده، تعاون و اتحاد، دستگیری از نیازمندان و مسائلی از این دست از جمله مسائلی هستند که در ماه رمضان به اوج خود میرسند و کودک به عنوان جزئی از اعضای خانواده شاهد این وقایع است و میتواند از آنها الگوپذیری کند.
وی گفت: به نظر من نمایش و بازیهای نمایشی زمینه مناسبی برای پرداختن مکرر به مظاهر ارزشی ماه رمضان را در مواجهه با کودکان دارد و باید کودکان به عنوان مخاطبان اصلی این نمایشها در تعامل با نمایشگران که معمولاً از ابزارهای تشویقی نیز در اجرای آنها استفاده میشود، بیش از پیش به انجام امور با فضیلت و خیرخواهانه در زندگی واقعی خود ترغیب شوند.
دولتآبادی در پایان گفت: نمایشگران کودک و نوجوان باید در تولید آثار نمایشی خودشان به ویژه مناسب ایام ماه رمضان به این نکات توجه خوبی نشان دهند و در روند روایت داستانی ساده و روان و قابل فهم برای آنها، بیش از پیش کودکان را با این مفاهیم آشنا و مأنوس کنند.