به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) شهناز نبیلو، مدرس دانشگاه شب گذشته 15 تیرماه در نشست تخصصی «پژوهشهای قرآنی در حوزه و دانشگاه» که در غرفه سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور واقع در نمایشگاه بینالمللی قرآن برگزار شد، اظهار کرد: هرچند که ما در یک جامعه اسلامی زندگی میکنیم، اما با این حال رغبت جوانان و دانشجویان ما نسبت به انجام پژوهشهای قرآنی بسیار کم است؛ البته به نظر میرسد دلیل عمده آن نوع برخورد جامعه و مردم با جوانان است.
وی افزود: یکی از مسائلی که موجب میشود تا جوانان تمایلی به انجام پژوهشهای قرآنی نداشته باشند، بیتوجهی مسئولان و جامعه نسبت به جوانان است و متأسفانه به جوانان آنطور که باید میدان داده نمیشود و همین مسئله موجب میشود تا جوانان رغبتی برای ورود به عرصه پژوهشهای قرآنی نداشته باشند.
نبیلو با بیان اینکه بهترین کار برای ورود جوانان به سمت پژوهشهای قرآنی، حمایت سازمانها و ارگانها از آنها است، گفت: اگر دانشجویی یک طرح قرآنی و پژوهش قرآنی دارد باید از نظر مالی و معنوی حمایت شود که البته در صورتی که دانشجویان مورد حمایت همهجانبه از سوی سازمانها و ارگانها باشند، میتوانیم شاهد رشد و توسعه در امر پژوهشهای قرآنی باشیم.
وی در این بخش از سخنان خود با عنوان این مطلب که بیشتر پژوهشها موضوعمحور هستند و مسئلهمحور نیستند، اظهار کرد: دلیل این امر نیز آن است که به هر حال انسان فطرتا راحتطلب بوده و همیشه راحتترین راه را انتخاب میکند؛ جوانان ما نیز همواره به سمت راههای ساده حرکت میکنند و بیشتر به دنبال موضوعات تکراری و کلیشهای که قبلا مورد تحقیق و پژوهش قرار گرفته، میروند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: اگر حس خلاقیت را در میان جوانان تقویت کنیم، آنها به صورت ناخودآگاه به سمت موضوعات مهمتر و پژوهشهای مسئلهمحور میروند. نبود راهنما در دانشگاهها، حمایت نکردن از دانشجویان و نبود تشویقهای لازم از سوی اساتید دانشگاهی موجب میشود تا دانشجویان به سمت انجام پژوهشهای جدید نروند.
وی در ادامه عنوان کرد: به عنوان مثال یکی از موضوعاتی که میتواند مورد تحقیق و پژوهش دانشجویان قرار گیرد استفاده از رنگ در جامعه اسلامی و دیدگاه قرآن و احادیث و روایات نسبت به رنگ است. مشکلی که در جامعه امروز ما وجود دارد این است که بیشتر پوششها به سمت رنگ تیره و سیاه میرود و این در حالی است که در قرآن کریم بر استفاده از رنگهای متنوع تأکید شده است.
نبیلو ادامه داد: پیامبر اکرم(ص) همواره سفید میپوشیدند و امام صادق(ع) نیر میفرمودند که از رنگ زرد استفاده کنید زیرا در روحیه شما بسیار تأثیرگذار است؛ پس چه لزومی دارد که در جامعه ما تا این حد در مقابل رنگهای روشن موضع گرفته شود و نگاهها نسبت به فردی که رنگ روشن بر تن کرده منفی شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: مشکلی که در پژوهشها و پایاننامههای دانشجویی ما وجود دارد این است که دانشجویان ما با این تفکر که یک مبحثی را تمام کنند و برای گرفتن نمره کاری را انجام دهند به تحقیق و پژوهش میپردازند؛ هیچ کدام از پایاننامهها به صورت علمی کار نمیشود و میتوان به جرئت گفت از بین 100 پایاننامه که توسط دانشجویان ارائه میشود تنها یک پایاننامه به صورت علمی کار شده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه جامعه ما کمکم پژوهشمحوری را از دست میدهد، گفت: هیچ کدام از کارهای پژوهشی، علمی نیست که البته برای رسیدن به این نقطه باید بتوانیم دانشجویان خود را از نظر مادی و معنوی حمایت کنیم تا بتوانند به معنای واقعی به پژوهش بپردازند.
وی در بخش پایانی سخنان خود با بیان اینکه برخی از جوانان نبود موضوع را بهانهای در انجام پژوهش قرار دادهاند، گفت: قرآن مملو از موضوع برای پژوهش است، اما به این دلیل که جوانان ما مطالعه ندارند و هر موضوعی که میخواهند را به راحتی در اینترنت پیدا میکنند، دیگر دلیلی نمیبینند که مطالعه خود را از طریق کتاب و مقالات بالا ببرند؛ آیات قرآن سرشار از موضوعات برای تحقیق و پژوهش است که جوانان باید به این سمت و سو کشیده شوند.