علیاکبر جلالی، عضوهیئت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به موضوع ضرورت پیوست فرهنگی در فضای مجازی اظهار کرد: پیوست فرهنگی موضوعی است که در همه زمینهها وجود دارد و هر پروژهای که در کشور ایجاد میشود، مسائل فرهنگی آن هم مورد توجه قرار میگیرد.
وی افزود: منظور از پیوست فرهنگی شاید تأکید بر رعایت قوانین اسلامی در پروژههاست و میتوانیم این موضوع را در پروژههای فضای مجازی محقق کنیم. برای مثال یکی از لایههایی که باید در دولت الکترونیک اجرایی شود، لایه فرهنگی است اما این لایه فرهنگی را همچون لایههای فنی نمیتوان به صورت مکتوب پیاده کرد بلکه فضای معنوی حاکم بر طراحی پروژه همان پیوست فرهنگی است.
همه پروژهها نیازمند پیوست فرهنگی نیست
عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران تصریح کرد: همه پروژهها نمیتوانند پیوست فرهنگی مشخصی داشته باشند چرا که این پیوست فرهنگی در بسیاری از مسائل معنای فیزیکی پیدا نمیکند و بیشتر مسائل کلان و کلی است.
وی بیان کرد: ما نمیتوانیم به صورت فیزیکی در چند صفحه نشان دهیم که منظور از پیوست فرهنگی چیست، بلکه فضای حاکم بر جامعه که متأثر از فناوری به وجود آمده است را باید در نظر داشته باشیم. برای مثال در طراحی سایتها، مسائل اخلاقی را رعایت کنیم و به دیگران آسیبی وارد نکنیم و بسیاری از این موارد را شامل میشود.
جلالی اظهار کرد: هر کشوری بر اساس استانداردها، پیوست فرهنگی را مینویسند و چارچوبی را برای آن طراحی میکند؛ بنده با 20 سال سابقه کار هنوز مقصود جدی از پیوست فرهنگی را نمیدانم چرا که این بحث کاملا کلی است اما آنچه که از این مفهوم درک کردهام پیوست فرهنگی باید در چارچوب مسائل فرهنگی کشور باشد.
شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشقدم شود
وی بیان کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی اگر بتواند در این پیوست فرهنگی، چارچوبی را طراحی کند و آن را مصوب و اجرایی کند، شاید بتوانیم اقداماتی را در این زمینه شاهد باشیم. به هرحال نهادهای فرهنگی و حساس همچون شورای عالی انقلاب فرهنگی باید به کمک فضای مجازی بیاید و در مسائلی ما را یاری دهد.
عضوهیئت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران تصریح کرد: به واقعیت بگویم که پیوست فرهنگی را درک نمیکنم چرا که ما قوانینی را مصوب میکنم اما در اجرای آن به صورت صفر و یک برخورد نکردیم درحالی که قوانین اسلامی نباید به این گونه باشد. برای مثال در برخورد با ماهوارهها یا در حجاب شاهد این عملکرد بودیم و هر زمان که دوست داشتیم و در هر دورهای که ایجاب میشد، قانون را رعایت میکردیم درصورتی که قانون اسلامی صفر و یک است یا باید آن قانون را رعایت کنیم و یا رعایت نکنیم.
وی بیان کرد: اعتقادی به پیوست فرهنگی ندارم، ما میتوانیم قوانینی را برای سایتها درنظر بگیریم تا مسائلی را رعایت کنند. چرا که پیوست فرهنگی نمیتواند مفهومی دقیق داشته باشد، زیرا قابل اندازه گیری نیست بلکه کیفیتی است.
جلالی اظهار کرد: در مقایسه با کشورهای توسعه یافته ما تنها به 10 درصد از فضای مجازی راه یافتهایم که اینگونه ترسیدهایم و میخواهیم پیوست فرهنگی برایش طراحی کنیم و اگر به همین منوال پیش برویم قطعا ازهمین 10 درصد هم نزول خواهیم داشت.
وی بیان کرد: ما باید قوانینی را در فضای مجازی طراحی کنیم که پیش برنده باشد تا بازدارنده و بهتر است به جای پیوست فرهنگی قانونی را طراحی کنیم که سبب توسعه فضای مجازی باشد نه آنکه محدودیتی ایجاد کنیم.