به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) علیاکبر پورفتحالله، مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران در نشست خبری تشریح برنامههای هفته انتقال خون با تاکید بر اینکه شکل دهی و ساماندهی انتقال خون بدون اصحاب رسانه امکان پذیر نیست، گفت: بهرهمندی از انتقال خون ملی موضوعی است که همواره از سوی سازمان بهداشت جهانی به کشورهای مختلف توصیه میشود که خوشبختانه کشور ما در زمینه اهدای خون پیشگام سایر کشورهای در حال توسعه بوده است.
پورفتحالله یادآور شد: طبق گزارشات سازمان بهداشت جهانی از میان 107 میلیون اهدای خونی که در 170 کشور دنیا صورت میگیرد، به طور معمول 50 درصد خون و فرآوردههای خونی در کشورهای صنعتی و یا توسعه یافته اهدا میشود که تنها 15 درصد جمعیت را به خود اختصاص دادهاند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران چنین اعداد و ارقامی را نگران کننده برشمرد و گفت: متاسفانه تبعیض و شکاف عمیقی بین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه وجود دارد. میزان اهدای خون در کشورهای صنعتی 40 واحد به ازای هر هزار نفر است ولی در کشورهای در حال توسعه و حتی متوسط این رقم به 12 واحد به ازای هر هزار نفر میرسد.
اهدای خون برای ماداران؛ شعار امسال سازمان بهداشت جهانی
وی «اهدای خون برای مادران» را به عنوان شعار امسال سازمان بهداشت جهانی معرفی کرد و افزود: طبق ارزیابیهای صورت گرفته مشخص شده است که سالانه جان 150 هزار مادر در جهان به دلیل عدم دسترسی به خون و فرآوردههای خونی به خطر میافتد. از طرف دیگر 450 هزار مورد از مرگ مادران نیز در حین بارداری اتفاق میافتد تمامی این اعداد و ارقام در حالی است که یک سوم از این افراد در صورت دسترسی به خون میتوانند نجات پیدا کنند.
اهدای دو میلیون خون در سال گذشته
پورفتحالله در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در سال گذشته دو میلیون اهدای خون در سراسر کشور صورت گرفته است، یادآور شد: 51 درصد این اشخاصی هستند که به صورت مستمر در حال اهدای خون هستند و به تعبیری حداقل در سال دو بار خون خود را اهدا میکنند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران اضافه کرد: در این بین نیز استانهای تهران، مازندران، فارس و خراسان رضوی بیشترین میزان مصرف خون را به خود اختصاص داده و جوانان 25 تا 30 سال نیز با بیش از 19 درصد بیشترین جمعیت اهدا کنندگان خون را به خود اختصاص دادهاند.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص کمبود پلاکت در کشور، گفت: کمبود پلاکت مشکل جهانی است و تقریبا باید گفت که تمامی کشورهای دنیا با مشکل تامین پلاکت مواجه هستند که علت آن هم مقوله سالمندی و افزایش میانگین عمر در جوامع انسانی است.
پورفتحالله خواستار تغییر روشهای تامین پلاکت شد و افزود: امروزه در کشور امکانات اهدای پلاکت تامین شده ولی مشکلی اصلی ما هزینه بالای آن است به شکلی که هزینه مواد مصرفی و کیت به تنهایی 700 هزار تومان است بدین منظور از بیمهها انتظار داریم این موارد را نیز تحت پوشش قرار بدهند.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در خصوص تاثیرات اجرای طرح تحول نظام سلامت در کاهش و یا افزایش تقاضای خون در کشور، گفت: طبق آخرین گزارشات دریافت شده اجرای این برنامه 10 درصد مراجعان به بیمارستانها را بیشتر کرده است که عمده آن هم مربوط به جابجایی بیماران از بیمارستانهای خصوصی به بخش دولتی بوده است به تعبیری تقاضاها افزایش پیدا نکرده بلکه تغییر در فرایندها رخ داده است.
اجرای برنامه آهن یاری برای بانوان اهداکننده خون/ گسترش مراکز انتقال خون پایتخت
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران همچنین از اجرای برنامه آهن یاری برای بانوان اهداکننده خون در تمامی مراکز انتقال خون سراسر کشور سخن به میان آورد و افزود: خوشبختانه با دستور وزیر بهداشت کارگروهی به منظور گسترش مراکز انتقال خون در تهران تشکیل شده است. متاسفانه ما امروزه در تهران با وجود 160 بیمارستان و مرکز درمانی و تقاضای این مراکز برای دریافت خون یا مشکلات متعددی مواجه هستیم و باید برای آنها تدبیر مناسبی اندیشیده شود.