سردار علی ناظری، معاون ادبیات سازمان حفظ و نشر آثار دفاع مقدس سپاه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در پاسخ به این پرسش که برنامههای بسیاری در حوزه دفاع مقدس اعم از جشنوارهها، نشستها و ... برگزار میشود، آیا راهکار مناسبی برای ترویج فرهنگ دفاع مقدس به شمار میآید یا خیر، گفت: در این راستا پرداختن به این حوزه و آسیبشناسی و مسائل مربوط به به آن، تحلیل و بررسی آثار این حوزه و اینکه هماکنون در چه شرایطی قرار داریم و باید به چه فعالیتهایی بپردازیم، رویکرد مطلوبی است.
رویکرد عملیاتی در حوزه دفاع مقدس ارجحیت دارد
وی ادامه داد: ولی در اینجا باید توجه داشت که نباید وقت خود را بر سر این مسئله بگذاریم که به مسائل تئوری بپردازیم، لذا باید وقت خود را بیشتر بر روی مسائل عملی که با آنها روبرو هستیم متمرکز کنیم.
موضوعاتی که باید به آنها توجه بیشتر کرد
سردار ناظری به موضوع کتاب، معیشت نویسندگان و حقوقی که به آنان تعلق میگیرد، اشاره کرد و افزود: همچنین باید به بحث تولید و توزیع کتاب، دسترسی آسان مردم به آثار حوزه دفاع مقدس و تبلیغات مطلوبی که میتوان در این باره انجام داد پرداخت.
رفع مشکلات جامعه با بهرهگیری از فرهنگ دفاع مقدس
به گفته مدیر انتشارات فاتحان، باید اقدامات عملیاتی در این باره صورت گیرد که بخشهایی از مشکلات و موانع ترویج فرهنگ دفاع مقدس در جامعه را برطرف کند و این موضوع نیازمند اقدامات و حرکتهای قدرتمندتری است.
وی اظهار کرد: فرهنگ ایثار و شهادت و دفاع مقدس موتور محرکهای برای جامعه به شمار میآید و ترویج و تشویق به این فرهنگ از ضرورتهاست که باید فعالیتها در این راستا هدفمند شود. در این حوزه باید جلسات و صحبتها نیز کاهش پیدا کند.
لزوم معرفی نویسنده، کتاب و نقد و بررسی آثار
سردار ناظری در ادامه این مطلب گفت: از جمله فعالیتهای عملیاتی پرداختن به نقد و بررسی کتابها، معرفی کتاب و نویسندگان، بررسی سوژهها و شناخت معضلات جامعه و حل آنها از طریق فرهنگ ایثار و شهادت است.
وی فرهنگ ایثار و شهادت را گنجینهای از دوران دفاع مقدس دانست و ادامه داد: هماکنون نیز الگوها و راهکارهای بسیاری از آن دوران در دسترس است که باید آنها را در جامعه به کار گیریم و به رفع مشکلات موجود بپردازیم.
تلاشهای صورت گرفته توفیق حداکثری نداشتند
سردار ناظری در پاسخ به اینکه ریشه ناتوانی فعالیتهایی که اکنون صورت گرفته است و هنوز نتوانسته خلاء و شکاف موجود در حوزه دفاع مقدس را از میان بردارد در کجاست، اظهار کرد: البته فکر میکنم تا حدودی این موضوع صورت گرفته است، ولی شاید آن طور که باید موفق نبوده است.
به گفته وی، فعالیتهایی که صورت گرفته با درصد حداکثری توفیق نیافته که بروز و ظهور پیدا کند، ولی باید توجه داشت که جامعه کشورمان بر پایه فعالیتهای ارزشی است. در این راستا باید تا حدودی تلاشمان را زیادتر کنیم.
نویسندگان، نیازها را بشناسند
سردار ناظری به بیان دلایل چنین شکافی پرداخت و ادامه داد: شاید بخشی از علتهای اصلی کسانی باشند که به نگارش در این حوزه میپردازند یا تحقیقات انجام میدهند و به سوژهها میپردازند. این افراد باید به نیازها و مشکلات موجود در جامعه بیشتر بپردازند.
وی افزود: پس از نیازسنجی توسط محققان و نویسندگان باید به این فکر بود که از فرهنگ دفاع مقدس برای حل مشکلات موجود بهره بگیریم. در این راستا افرادی که به نگارش اثر مشغول هستند یا به صورت سفارشی کتاب مینویسند باید نیازهای جامعه را بشناسند.
معاون ادبیات سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس سپاه تصریح کرد: نیازهای هر یک از افراد جامعه با دیگری متفاوت است که این موضوع باید مورد توجه نویسندگان و محققان واقع شود.
لزوم نیازسنجی و نظرسنجی
وی با اشاره به اینکه افراد شرایط متفاوتی با یکدیگر دارند، اظهار کرد: هر فرد ویژگی خاص خود را دارد که باید طی نظرسنجی و نیازسنجی به آن پرداخته شود؛ همانند یک پزشک که متوجه درد میشود و سپس به فکر تجویز دارو میافتد.
به عقیده سردار ناظری، اگر چنین رویکردی در پیش گرفته شود، با توجه به فرهنگ غنی و ارزشمداری که در اختیار داریم و طی سالهای نخست پیروزی انقلاب و هشت سال دفاع مقدس پدید آمد، میتوان بسیاری از مسائل را حل کرد.
ایجاد جریانهای مختلف عدم توفیق به همراه دارد
وی با اشاره به آثاری که با استقبال روبرو میشوند و میتوان نتایج آن را مشاهده کرد، گفت: افراد بسیاری با مطالعه این کتابها تحت تاثیر قرار گرفتند. برای مثال کتاب «دا» از جمله این کتابهاست که افراد بسیاری را تحت تاثیر خود قرار داد.
سردار ناظری با انتقاد از رویکرد نویسندگان پس از اقبال مخاطبان به «دا»، اظهار کرد: متاسفانه پس از اینکه یک کتاب در حوزه تاریخ شفاهی نوشته شد و مورد استقبال قرار گرفت، برخی از نویسندهها کارهای دیگر را زمین میگذارند و همین موضوع سبب ایجاد موجهای مختلف میشود که هر کدام به یک سو حرکت میکنند.
وی تأکید کرد: این رویکرد باعث میشود که متوجه نیازهای جامعه و افراد مختلف نباشیم و به همین دلیل است که با وجود آثار متعددی که در این حوزه به نگارش درمیآید، توفیق چندانی به دست نمیآید.