بازدید از مناطق عملیاتی راهیان نور طی سالیان گذشته نیازمند وجود زیرساختهایی است. در راستای فراهم کردن این زیرساختها طی سالیان اخیر، ستاد مرکزی راهیان نور با همکاری و مشارکت برخی از سازمانها و نهادها تلاش کرده است تا شرایط مناسبی را برای بازدید از این مناطق فراهم کند.
از جمله این زیرساختها میتوان به امکانات پذیرایی از زائران، وسایل ایاب و ذهاب و مهمتر از همه این موارد، اسکان برای زائران در این مناطق اشاره کرد.
شاید بتوان گفت که این مشکل در مناطق عملیاتی جنوب کشور تا حدودی مرتفع شده است و پادگانهایی که در دوران هشت سال دفاع مقدس مورد استفاده قرار میگرفت، هماکنون به عنوان اردوگاههای اسکان زائران راهیان نور در این مناطق مورد استفاده قرار میگیرد.
ولی در همین راستا و با توجه به راهاندازی راهیان نور شمالغرب و غرب، و با توجه به جدید بودن انجام این فعالیت فرهنگی، طبیعی است که مشکلاتی بر سر راه وجود داشته باشد تا بتوان این جریان عظیم فرهنگی را که طی سه سال اخیر راهاندازی شده است، به شرایط مطلوب رساند.
در همین رابطه خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با سرهنگ نادر ادیبی، دبیر ستاد مرکزی راهیان نور به گفتوگو نشسته است که آن را از نظر میگذرانیم.
لطفا درباره مشکلات زیرساختی در مناطق عملیاتی و یادمانها برایمان بگویید
خوشبختانه طی چند سال اخیر رشد مناسبی را در حوزه زیرساختی اسکان زائران در مناطق عملیاتی راهیان نور جنوب(خوزستان) داشتهایم؛ به طوری که ظرفیت اسکان بیش از 102 هزار نفر در خوزستان وجود دارد و مردم میتوانند در این مناطق اسکان پیدا کنند و در طول سال از ظرفیتهای این منطقه بهره ببرند و برای بازدید از مناطق عملیاتی و یادمانها، این زیرساختها را مورد استفاده قرار دهند.
رشد زیرساختها بر چه اساسی صورت گرفته و چطور این زیرساختها فراهم شده است؟
بسیاری از پادگانهایی که در طول هشت سال دفاع مقدس مورد استفاده قرار میگرفتند هم اکنون به اردوگاههای راهیان نور تبدیل شده است و ظرفیت بهرهبرداری در آنها ایجاد شده تا مردم ضمن حضور در این شهر بتوانند بیدغدغه از یادمانها بازدید کنند و مشکلی برای اسکان نداشته باشند.
آیا در مناطق عملیاتی غرب و شمالغرب نیز وضعیت به همین منوال است و رشد زیرساختهای اسکان مطلوب بوده است؟
متاسفانه در مناطق عملیاتی غرب و شمالغرب امکانات اسکان محدود است. با توجه به اینکه طی چند سال اخیر به مناطق عملیاتی در غرب و شمالغرب توجه شده است، ولی عقبماندگیهایی که در این مناطق به چشم میخورد قابل ملاحظه است.
در این راستا با توجه به مسیر طولانی میان یادمانها و شهرهای مختلف بین یادمانی که وجود دارند و جادههایی که در مناطق عملیاتی هستند، لزوم اسکان مناسبتر زائرانی را که برای بازدید از این مناطق در شهرهای غرب و شمالغرب حضور پیدا میکنند میطلبد.
در این راستا و با توجه به لزوم جابجایی از یک شهر به شهر دیگر و نیاز به شبمانی در شهرهای مختلف، این زیرساخت شکل ضروریتری نسبت به جنوب به خود میگیرد که متاسفانه محدودیتهایی درباره این زیرساختها وجود د ارد.
هماکنون ظرفیت زیرساختها در مناطق غرب و شمالغرب چه میزان است؟
زیرساخت اسکان در غرب و شمالغرب نزدیک به 15 هزار نفر است که بسیار اندک است. چرا که طی سالهای اخیر و با راهاندازی راهیان نور این مناطق، مردم بسیاری برای بازدید از یادمانهای شهرهای شمالغرب و غرب در این مناطق حضور یافتهاند.
با توجه به اینکه دفاع مقدس به عنوان محوریترین فعالیت فرهنگی انقلاب اسلامی محسوب میشود این مقدار ظرفیت اسکان خیلی کم است و پاسخگوی نیاز زائران نیست و مجبور هستیم بازدید را بر اساس میزان اسکان در نظر بگیریم.
در حوزه دیگر خدمات به زائران این مناطق وضعیت به چه شکل است؟
در یادمانها نیز ارائه خدمات عمومی و بهداشت و خدمات فرهنگی همچون حسینیه و پارکینگ و ... با مشکلات جدی روبرو هستیم و امیدوارم هر چه سریعتر به این مشکلات رسیدگی شود و با کمک سازمانهای همکار بتوانیم شرایط را برای حضور بیدغدغه مردم در این مناطق فراهم کنیم.
مسئولیت ستاد مرکزی راهیان نور در برآوردن نیازهای خدماترسانی در این مناطق چیست؟
ستاد مرکزی راهیان نور مسئولیت سیاستگذاری، هدایت و حمایت از حوزه راهیان نور و فعالیت کلی در این حوزه را عهدهدار است، اما مسئولیت اعتباری با ستاد راهیان نور نیست و باید اعتبارات از سوی سازمانهای همکار و مشارکت کننده در اختیار ستاد قرار داده شود تا بتواند به مشکلات این حوزه رسیدگی کند.
در این راستا متولیان باید بودجه به ستاد ارائه کنند تا بتوانیم بودجهها را در مناطق عملیاتی هزینه کنیم. در این راستا و به منظور جبران عقبماندگی موجود در زمینه زیرساختهای مناطق غرب و شمالغرب، باید دستگاهها و ستادهایی که در ستاد مرکزی راهیان نور نماینده تامالاختیار دارند توجه جدیتری داشته باشند.
به همین منظور ستاد مرکزی راهیان نور هر کدام از نمایندگان سازمانها را برای یک یا دو یادمان تعیین کرده است تا این عقبماندگی را جبران کنند، اما هنوز به شرایط مناسب دست نیافتهایم و امیدوارم این اقدامات سرعت بیشتری پیدا کند.