کد خبر: 1441560
تاریخ انتشار : ۳۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۴

دیوان اشعار «نظام استرآبادی» منتشر شد

گروه ادب: دیوان اشعار نظام استرآبادی، شاعر قصیده‌سرای قرون نهم و دهم هجری، با تصحیح سارا چالاک و ایوب مرادی از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، دیوان اشعار «نظام استرآبادی»، شاعر قصیده‌سرای قرون نهم و دهم هجری، به همت دکتر سارا چالاک (استادیار دانشگاه آزاد اسلامی تهران شرق) و دکتر ایوب مرادی (استادیار دانشگاه پیام نور) تصحیح و منتشر شد.

بنا به گفته‌ مصححان، کار تصحیح انتقادی این اثر با مقایسه‌ پنج نسخه‌ خطی از اشعار نظام استرآبادی طی دوسال انجام شده است. این اثر که به تازگی در 882 صفحه متشکل از 124 قصیده، 11 ترکیب‌بند، یک ترجیع‌بند و 8 غزل، از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی راهی بازار نشر شده است، علاوه بر تصحیح دقیق و علمی اشعار، دربردارنده‌ مقدمه‌ای مستوفا درباره زندگی و سبک شاعری نظام استرآبادی است که در آن به موضوعاتی همچون «شرح وقایع زندگی شاعر»، «اوضاع عمومی شعر در عهد تیموری»، «تأثیرپذیری نظام از شاعران متقدم»، «بررسی ویژگی‌های زیبایی‌شناختی و زبانی اشعار« و «بررسی شباهت‌های شعر نظام با شاعران سبک هندی»، پرداخته شده است. علاوه بر این مقدمه، تعلیقاتی صد و هشتاد صفحه‌ای نیز از سوی مصححان در پایان کتاب آمده است که در آن به شرح دشواری‌های زبانی و ادبی و همچنین تفسیر اشارات قرآنی، حدیثی و تاریخی پرداخته شده است، که خواننده‌ غیرآشنا با ادبیات را نیز در مطالعه‌ این اثر یاری می‌کند.

شایان ذکر است، نظام استرآبادی جزء معدود شاعران شیعه‌مذهب در ادب فارسی است که تبحر ویژه‌ای در قصیده‌سرایی داشته است. وی در آغاز کار به سرودن نوع ادبی معما اشتغال داشته است که بعد از وقایعی که در زندگی شخصی‌اش رخ می‌دهد، از معما رویگردان می‌شود و قصیده‌سرایی را آغاز می‌کند.

در مقدمه کتاب درباره سبک شاعری نظام اینگونه آمده است: «نظام شاعری قصیده‌پرداز است، اما روح غزل در اغلب اشعار او حکم‌فرماست. زبانی که او در اشعارش به کار می‎‌گیرد، هم حال و هوای قصاید سلمان ساوجی را دارد، هم نازک‌خیالی غزل صائب را؛ هم لطافت شعر حافظ را به یاد می‌آورد و هم مضمون‌یابی‌های شعرای سبک هندی را». بیشتر اشعار نظام استرآبادی از نظر محتوا و مضمون، رنگ و بوی مذهبی دارند و غالب آنها در مدح ائمه‌ اطهار(علیهم السلام) سروده شده است. مدایح بی‌شماری به ثنای امام اول شیعیان اختصاص دارد و در کنار آن اشعاری هم در مدح و ثنای حضرت فاطمه زهرا(س)، امام حسن(ع)، امام رضا(ع) و همچنین در رثای امام حسین(ع) و شهدای کربلا سروده است.

بر اساس گفته‌ مصححان اثر، دیوان نظام استرآبادی پیش از این نیز از سوی انتشارات مجلس چاپ و منتشر شده بود، اما آن تصحیح ایراداتی داشت که سعی کردیم آن ایرادات را برطرف کنیم و از سوی دیگر از طریق نوشتن تعلیقاتی مفصل در شرح دشواری‌ها و اشارات شعر نظام، زمینه‌ای را فراهم کردیم که هر کسی با اندک آشنایی با شعر فارسی، بتواند از زیبایی اشعار وی بهره‌مند شود.

captcha