اسماعیل آذر، مدرس ادبیات دانشگاه آزاد اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره ویژگیهای اشعار محمدحسین بهجت اظهار کرد: شعر آذری شهریار وی را به بالاتر از مرزها برده است و تمام ترکزبانان جهان با نام و شعر او آشنا هستند.
وی با بیان اینکه در اکثر این کشورها، خیابان یا اماکنی به نام شهریار نامگذاری شده است، افزود: شعر شهریار بسیار باصفا و زلال بوده و هیچگونه تکلفی را نپذیرفته است. همچنین با توجه به اینکه وی به اشعار حافظ تعلق خاص داشته است، میتوان سایه اشعار حافظ را در شعرهای شهریار به وفور دید.
عاشقانهها در شعر شهریار غالب است
آذر عنوان کرد: البته شهریار یک تفکر مرکزی مانند مولوی، عطار و سنایی غزنوی ندارد که اشعارش پیرامون آن تفکر دور بزند، اما بسیاری از مسائل عرفانی و تربیتی و در اکثر موارد، اشعار عاشقانه را میتوان در شعر او مشاهده کرد.
این مدرس ادبیات همچنین گفت: شهریار آنچنان صادق و باصفاست که برای دوستان خود نیز از اعلی درجه تا پایینترین سطح شعر گفته و آنها را ستوده است یا حتی درباره صفات دوستانش مطالبی را در اشعارش ارائه کرده.
شهریار شاعری رمانتیست بود
وی این رویکرد شهریار را نشانه صفای وی در شعرش دانست و اظهار کرد: شهریار را باید شاعری رمانتیست دانست که به اجتماع نزدیک میشود تا مشکلات را بازگو کند.
آذر از شعرهای شهریار درباره پدرش به عنوان نمونه همین شعرهای رمانتیک یاد کرد و گفت: شهریار بیان کرده است که تفکر وی با رمانتیسیسم موافق است که در عمل هم این موضوع را میتوان مشاهده کرد.
وی اظهار کرد: گاه میبینیم که شعرهای شهریار به عنوان ضربالمثل در زبان مردم جاری و ساری است؛ مانند این مصرع از شعر بلند او که «آمدی جانم به قربانت، ولی حالا چرا». در اشعار وی میتوان به استعارات و تشبیهات بسیار بدیع اشاره کرد که سرشار از رمز و راز است.
علی ای همای رحمت...
این مدرس ادبیات همچنین درباره شعر «علی ای همای رحمت» و دیگر اشعار آئینی شهریار عنوان کرد: شهریار عاشق اولیای دین بود و نمونه کار او را در «علی ای همای رحمت» میتوان دید یا شعری که برای پیامبر(ص) سروده است.
وی با اشاره به این بیت «قیام عرش خدا قائم از قیام محمد(ص)/ ببین که سر به کجا مینهد مقام محمد» افزود: شعرهای شهریار در وصف و مدح اهل بیت(ع) هم آهنگین و هم زیبا سروده شدهاند. هر کسی که اشعار وی را میخواند، این اشعار در ذهن و جان وی نفوذ میکند که این رویکرد نشانگر مطلوبیت اشعار وی است.
مضامین قرآنی در شعر شهریار
مدیرعامل مؤسسه فرهنگی هنری فرهنگبان در ادامه درباره الهامگیری شهریار از آیات قرآن اظهار کرد: اصولاً انصاف، احترام و اخلاق شهریار سبب شده است که وی خواه یا ناخواه از مفاهیم قرآنی بهره بگیرد و نمود این رویکرد را میتوان در اشعار وی مشاهده کرد. این رویکرد به دلیل فطرت قرآنی وی بوده است.
مؤلف «تاریخ هزار ساله شعر پارسی درباره امام رضا(ع)» عنوان کرد: اینکه شهریار چقدر به صورت مستقیم از آیات قرآن بهره گرفته است، میتواند موضوع یک تحقیق باشد که تاکنون به آن پرداخته نشده است، ولی کرامت اخلاقی وی و آنچه را که درباره امام علی(ع) و پیامبر(ص) آورده است، نشاندهنده انس و الفت وی با مضامین دینی و قرآنی است.