مهدی قرهشیخلو، رئیس سازمان دارالقرآنالکریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به عملکرد فراکسیون قرآن، عترت مجلس گفت: اینکه در مجلس به عنوان یک نهاد قانونگذار، مجموعهای با عنوان فراکسیون قرآن و عترت داشته باشیم، کاری پسندیده و لازم است؛ چرا که در مجلس فراکسیونهای مختلفی با موضوعات تخصصی تشکیل میشوند تا به صورت ویژه به حوزههای مربوطه ورود پیدا کرده و به بررسی، نظارت و پیگیری امور بپردازند و خلأها را برطرف کنند.
چهره فعالی جز یک نفر در کمیسیون نمیشناسیم
وی با بیان اینکه فراکسیون قرآن مجموعه فعالی نیست، گفت: با توجه به عضویت حدود 200 نفر از نمایندگان در این فراکسیون، از این مجموعه انتظار میرود که حضور فعالی داشته باشند، اما در برنامهها و فعالیتهای مربوط به حوزه قرآن تنها مسئول محترم فراکسیون دیده میشود که حضوری جدی دارد و به جز ایشان چهره شاخصی از مجلس در برنامههای قرآنی حضور فعالی ندارد.
قرهشیخلو افزود: باید در این فراکسیون عزمی جدی در موضوعات قرآنی وجود داشته باشد تا با ورود به مباحث قرآنی، مسائل و مشکلات را پیگیری کرده و پس از مشاهده مشکلات و خلأها در این حوزه قانونگذاری کند که به نظر میرسد در این حوزه ضعفهایی وجود دارد.
وی همچنین اظهار کرد: در برخی مواقع فعالیتها و اقداماتی که از سوی رئیس فراکسیون قرآن و عترت مجلس صورت میگیرد، نگاه عادلانه و همهجانبهای که باید وجود داشته باشد، دیده نمیشود و به نظر میرسد گرایشها و نگاهها سمت و سوی خاصی دارد.
ضرورت قانونگذاری بر اساس انصاف و عدالت
رئیس سازمان دارالقرآنالکریم با انتقاد از این رویکرد فراکسیون گفت: مجلس نهادی برای قانونگذاری است و قانونگذاریاش باید به گونهای باشد که برای همه سودمند باشد و همه بتوانند از آن استفاده کنند.
وی ادامه داد: در تعاملاتی که مجلس با دستگاهها و بخشهای مختلف دارد، باید با رعایت انصاف و عدالت باشد و با توجه به ظرفیتها، توانمندیها و امکاناتی که بخشهای مختلف دارند، مسائل را رصد و برای آنها برنامهریزی کند، اما به نظر میرسد این تعامل ضعیف بوده و همهجانبه و مناسب نیست.
قرهشیخلو خاطرنشان کرد: در طی این چند سال، حداقل از زمانی که بنده به عنوان رئیس سازمان فعالیت دارم، فراکسیون نشستی با سازمان دارالقرآن نداشته است؛ ممکن است در جلسات عمومی مسئولان این دو مجموعه در یک فضا حضور داشته باشند اما اینکه اعضای فراکسیون با سازمان دارالقرآن بنشیند و نظرات و پیشنهادات و انتظارات را از یکدیگر مطرح کنند وجود نداشته است که به نظر میرسد دلیل این امر سمت و سوی خاص تعاملات و نگاههایی است که به دستگاهها و نهادهای قرآنی میشود.
کملطفی فراکسیون قرآن مجلس به دارالقرآن
وی افزود: سازمان تبلیغات و دارالقرآن یک شبکه بزرگ از تشکلهای مردمی را در سراسر کشور ایجاد کرده که از مرکز شهرها تا قلب روستاها حضور دارد و با مردم ارتباط مستقیمی برقرار کرده است، بنابراین مشکلات و کاستیها را میشناسد و میتواند به خوبی به مسئولان انتقال دهد.
رئیس سازمان دارالقرآنالکریم افرود: البته شاید این ضعف فراکسیون قرآن و عترت مجلس در ارتباطات و تعاملات در حوزههای دیگر به این شکل نباشد اما متأسفانه نسبت به ما این کملطفی وجود داشته است.
قرهشیخلو با بیان اینکه نمایندگان مجلس باید اطلاعاتشان نسبت به دستگاهها و نهادها بهروز و دقیق باشد، گفت: متأسفانه اظهارنظرها، نقدها و اطلاعاتی که از سوی رئیس فراکسیون قرآن و عترت در مورد سازمان دارالقرآن بیان شده، معمولاً بهروز و درست نیست؛ این اطلاعات با رفتوآمد، گفتوشنود و تعامل بیشتر کسب میشود و هر چه این تعامل قویتر باشد، خروجی بهتری خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه انتقادهایش برای ایجاد فضایی مناسب است، گفت: باید فضای همدلی، همکاری و تعامل را به گونهای تقویت کنیم تا وضعیت جامعه قرآنی روز به روز بهتر شود؛ اگر ظرفیتی در مجلس و دولت است باید به بخشهای مختلف تسری داده شود؛ اگر اینگونه نشود کارهای به صورت جزیرهای با ضعفهای زیاد انجام خواهد گرفت.
رئیس سازمان دارالقرآنالکریم در مورد پیشنهادات و انتظارات خود از فراکسیون قرآن مجلس گفت: سازمان دارالقرآن مأموریتهای مختلفی در حوزههای آموزشی، پژوهشی، مؤسسات مردمی و چاپ و نشر دارد که هر یک نیاز به برگزاری جلسات تخصصی دارد تا انتظارات متقابل مورد بحث و بررسی قرار گیرد؛ وقتی چنین فضایی وجود نداشته باشد نمیتوان به مشکلات و مسائل رسیدگی کرد.
تعامل فراکسیون قرآن با نهادها و دستگاهها تقویت شود
قرهشیخلو تصریح کرد: لازم است تعامل و ارتباط فراکسیون با نهادها و دستگاههای قرآنی بیشتر شود؛ اگر گفته میشود در این فراکسیون حدود 200 نماینده عضو هستند واقعاً در این حوزه ورود جدی داشته باشند و مشکلات و مسائل را پیگیری کنند.
وی با اشاره به وعدههای داده شده از سوی رئیس فراکسیون قرآن مجلس برای نظارت بر عملکرد مسئولان اجرایی گفت: زمانی که بحث منشور توسعه فرهنگ قرآنی مطرح شد و رئیس فراکسیون قرآن مجلس با واگذاری مسئولیت کمیسیونهای تخصصی این شورا به وزرا موافقت کردند؛ یکی از استدلالهایشان این بود که که اگر کمیسیونی در مسئولیتهای خود کوتاهی کند وزیرش را استیضاح میکنیم و در مجلس به چالش میکشیم.
رئیس سازمان دارالقرآنالکریم افزود: پس از گذشته چند سال باید به این نکته توجه کنیم که آیا این مسئله صورت گرفته است؟ یعنی وقتی در مسئولیتها کوتاهی شده، از وزرا سؤالی در مورد قرآن مطرح شده است؟
اقدامات شایسته فراکسیون قرآن
وی در کنار ضعفهای موجود، به اقدامات شایسته فراکسیون نیز اشاره کرد و گفت: طی سالهای گذشته فراکسیون قرآن مجلس کارهای خوبی انجام داده که نمیتوان آنها را نادیده گرفت.
قرهشیخلو ادامه داد: تصویب ردیف بودجه سالیانه برای فعالیتهای قرآنی کار بزرگی بود که بسیاری از پیگیریها برای تحقق این امر توسط رئیس فراکسیون قرآن مجلس صورت گرفت؛ در حوزه بیمه فعالان قرآنی که هنوز مشکلاتی دارد، فراکسیون قرآن قدمهای خوبی برداشته است اما به نظر میرسد ظرفیتهای مجلس بیشتر از این حد است.
رایزنی با همه سلائق و آرا
وی با تأکید بر ضرورت مشورتگیری و رایزنی مجلس با فعالان قرآنی همه سلائق اظهار کرد: این مسئله کمک میکند تا مصوبات فراگیرتر و تأثیرگذارتر باشد و خلأها را بهخوبی پوشش دهد؛ تعامل و ارتباط بیشتر باعث شناخت ضعفها و کاستیها میشود در این صورت دستگاه قانونگذار میتواند مصوباتی جامع و مانع داشته باشند و دستگاههای قرآنی نیز با سرعت بیشتر و تصمیمگیریهای دقیق و بهروز با امکانات موجود بیشترین بهرهوری و خروجیها را در فعالیت داشته باشند.
رئیس سازمان دارالقرآنالکریم خاطرنشان کرد: در حوزه فعالیتهای قرآنی مشکلی وجود دارد که باید برای رفع آنها کار کارشناسی صورت گیرد که البته همه اینها به مجلس برنمیگردد؛ بخشی از آنها به دستگاههای اجرایی و همچنین قرآنی برمیگردد؛ وظیفه مجلس این است که با توجه به کسب اطلاعاتی که از بدنه دستگاههای قرآنی و اجرایی میکند، خلأها را به خوبی تشخیص داده و قوانین و مقررات مناسبی را برای رفع آنها تصویب کند.
وی بودجه فعالیتهای قرآنی را به عنوان نمونه مورد اشاره قرار داد و گفت: در بودجههای سالیانه اعتبار مشخصی را به بخش ورزش اختصاص میدهند و چند سالی است که ردیفی را به قرآن اختصاص میدهند اما لازم است این ردیف به صورتی تصویب شود که دیگر هر سال نگران تخصیص آن برای سال آینده نباشیم.
قرهشیخلو خاطرنشان کرد: در سال 90 نیمدرصد اعتبارات فعالیتهای قرآنی تصویب و به دستگاهها تخصیص داده شد که پس از آن حجم زیادی از مأموریتها به دستگاههای قرآنی اضافه شد و توانستیم قدرت مانور بالایی به دست بیاوریم؛ این امر موجب به وجود آمدن توقعات بیشتر در بین مردم شد اما در سال بعد هیچ بودجهای به موضوع قرآنی اختصاص پیدا نکرد، به همین خاطر همه کارها دچار اُفت شد؛ بنابراین باید بهگونهای عمل کرد که این فراز و نشیبها به حداقل برسد.
ضعف نظارت بر قوانین مصوب
وی به جایگاه نظارتی مجلس نیز پرداخت و گفت: در عرصه نظارتی نیز میتوان کارهای زیادی انجام داد تا پس از تصویب قوانین عملکرد دستگاهها و نهادها را مورد ارزیابی قرار داد و اگر مشکلاتی در اجرایی شدن مصوبات وجود داشت را برطرف کرد.
رئیس سازمان دارالقرآنالکریم خاطرنشان کرد: اقدامات فراکسیون قرآن مجلس را در این زمینه خوب ارزیابی نمیکنم؛ نظارت باید از همه جوانب جامع باشد. در کارشناسی، تصویب، توزیع، هزینهکرد و بخشهای مختلف این نظارت باید صورت گیرد، هر چند ممکن است گفته شود که مجلس در نظارت تا به این حد وارد جزئیات نمیشود اما به هر حال لازم است مجلس با نگاه منصفانه، شناخت موانع و رفع آنها بر مصوبات خود نظارت کند تا ضمن رفع موانع به رشد دستگاها و سازمانهای قرآنی کمک کند.
مشکل شخصی با افراد نداریم
قرهشیخلو در پایان از زحمات همه کسانی که در عرصه قرآنی تلاش میکنند تشکر کرد و گفت: اگر انتقاد میکنیم مشکلی با شخص خاصی نداریم، بلکه میخواهیم هر کس، در هر جایگاهی که قرار دارد بهترین فعالیت و خدمت را در حوزه قرآن داشته باشد که این امر نیازمند تعامل، همفکری و هماهنگی بیشتر است.
وی افزود: باید همه در یک صف و با یک هدف حرکت کنیم که اگر این اتفاق نیفتد علیرغم تلاش زیادی که داریم، خروجیهایمان حداقلی خواهد شد.