به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین حسین مؤمنی، استاد اخلاق حوزه علمیه قم در مراسم شهادت امام جواد(ع) در آستان مطهر حضرت موسی مبرقع فرزند بلاصل امام جواد(ع) اظهار کرد: وجود مقدس معصوم به عنوان انسان کامل است و تمام راههای اصلی و فرعی خیر در بیانات معصوم(ع) قرار دارد. انسان باید اتصال به این بیانات پیدا کند حال فرمولی که در کلام معصوم است به شرطی که ما بدان عمل کنیم ما را به مقصود میرساند و همه سعادت دنیا و آخرت را نصیبمان خواهد کرد.
وی ادامه داد: بیاناتی که از امام جواد(ع) رسیده بسیار زیربنایی است حال اگر کسی که در دوران جوانی به این بیانات جامع عمل بپوشاند سعادت دنیا و آخرت را برای خودش رقم زده است.
مؤمنی یادآور شد: تمام دغدغهها، اضطرابها و نگرانیها تماما به واسطه این بیانات برطرف میشود، بنابراین وقتی ما این دستورات غنی را داریم چه معنا که راه را از بیگانه بگیریم صراط مستقیم فقط پیامبر(ص) و علی(ع) و اولاد او هستند. اگر به این بیانات نورانی معصومین عمل کنیم تمام این آسیبهای اجتماعی و فردی برطرف میشود.
وی در ادامه به نصیحت امام جواد(ع) به فردی که درخواست نصیحت از آن امام همام نموده بود اشاره کرد و گفت: فردی نزد امام جواد(ع) آمد و از ایشان توصیه و نصیحتی درخواست کرد، در اینجا یک تذکر به جوانان عزیز میدهم و آن این که بدانید وقتی معصوم به کسی نصیحت و توصیهای میکند آن توصیه یک دستورالعمل برای سلوک است این توصیهها خیلی مؤثر است آن را مغتنم بشمارید و وقتی به یک عالم میرسید از او نیز چنین توصیههایی بخواهید.
حجتالاسلام والمسلمین حسین مؤمنی به توصیه امام جواد (ع) به این مرد اشاره و اظهار کرد: امام به آن مرد فرمود آیا آن را قبول داری و بدان عمل میکنی و مرد هم گفت آری که امام در ادامه به او چنین توصیه کرد «قَالَ لِلْجَوَادِ علیه السلام رَجُلٌ: أَوْصِنِی قَالَ علیه السلام، وَ تَقْبَلُ؟ قَالَ؛ نَعَمْ قَالَ علیه السلام؛ تَوَسَّدِ الصَّبْرَ وَ اعْتَنِقِ الْفَقْرَ وَ ارْفَضِ الشَّهَوَاتِ وَ خَالِفِ الْهَوَى وَ اعْلَمْ أَنَّکَ لَنْ تَخْلُوَ مِنْ عَینِ اللَّهِ فَانْظُرْ کَیفَ تَکُونُ؛ مردی به حضرت جواد(ع) عرض کرد: مرا سفارشی بفرمائید. امام فرمود: میپذیری؟ گفت: آری. فرمود: تکیه بر صبر کن و به فقرا در آویز و شهوات را رها کن و مخالفت با هوای نفس نما و بدان که تو از دید خداوند مخفی نیستی، دقت کن چگونه باید باشی.» در این توصیه امام چند مطلب مهم و کلیدی را بیان کردهاند که اولین توصیه ایشان به صبر است که فرمودند صبر را تکیهگاه زندگی خود قرار داده و در زندگی عجله نکنید و به بیراهه نروید و بدانید که از بیراهه به مطلب و مقصود نمیرسید مگر این که صبر را در زندگی شعار خود قرار دهید.
وی اظهار کرد: در روایات صبر را بر چند نوع تقسیم کردهاند که صبر بر طاعت یک نوع صبر است که با صبر در طاعت انسان به لذت عبادت میرسد اگر لذت عبادت در انسان پیاده شود هرگز لذت گناه به او نمیرسد تا مزه لذت عبادت زیر زبان انسان قرار نگیرد او از عبادت لذت نمیبرد. صبر در مصیبت و معصیت دیگر نوع صبر است در گرفتاریهایی که سر راه انسان قرار میگیرد صبوری کنید بعضیها شکوه میکنند در صورتی که این گرفتاریها امتحان برای رفتن به سوی خدا است همچنین در معصیت نیز چنین است خود را آلوده معصیت نکنید به خاطر خداوند از لقمه حرام بگذرید و از خدا بخواهید لذت این حرام را در حلال برای شما قرار دهد.
مؤمنی ادامه داد: تمام اقسام این صبرها زیبا است اما صبر در معصیبت زیباترین نوع صبر است چون انسان در انجام گناه صبوری انجام میدهد و مرتکب گناه نمیشود. توصیه دیگر امام جواد(ع) همنشینی با فقیر است میفرماید بیگانه با فقیر نباشید با فقیر نشست و برخواست داشته باشید بعضیها وقتی مالی سراغشان میآید دیگر یادشان میرود فقرا هم هستند و حتی کسرشان میشود با آنها همنشین شوند.
وی همچنین تأکید کرد: هر نوع زیادهطلبی انسان را از رسیدن به حقایق باز میدارد و هر زیادهطلبی را شهوت میگویند سعی کنید آن را رها کنید تا خدا شما را پیروز کند اگر پا روی شهوت گذاشتید خدا از شما دستگیری میکند این شهوات انسان را از خدا دور وبه او میل به دنیا میدهد. نفست هر چیز امر کرد برعکس آن عمل کنید اگر نفس میگوید به نامحرم نگاه کن، اما نگاه نکن، دقیقا مخالف نفس رفتار کنید آن موقع خداوند ابوابی به سویت باز میکند و نعمتهایی به سویت سرازیر میکند و لذت عبادت و معنویت را به شما میدهد و این ارزش دارد. به گلزار شهدا بروید ببینید چه کسانی و در چه سنی شهید شدهاند یک عده که هوای نفس هم در آنها نبود رفتند و شهید شدند شهید زینالدین میگوید خدایا جان ما را بگیر هر چی داریم بگیر اما در اسلام را نگهدار یک ذره هوای نفس این شهدا نداشتند.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم در پایان تصریح کرد: امام جواد(ع) یکی از جوانترین امامان شیعه است که به شهادت رسیدهاند دو امام در غربت مضاعف بودهاند یکی امام مجتبی(ع) و یکی امام جواد(ع) چون هر دو به وسیله همسرانشان به شهادت رسیدهاند مردها اگر غمی داشته باشند به همسرانشان می گویند و سبک میشوند اما این دو امام همام به وسیله همسرانشان شهید شدند. امام جواد(ع) را به نحوی مسموم کرد که نمیشود آن را گفت امام رضا(ع) جوادش را خیلی دوست داشت و میفرمود خداوند مولودی با برکتتر از او به دنیا نیاورده است.
در ادامه مداحان اهل بیت(ع) شیرازی و تحویلدار به مرثیهخوانی و عزاداری پرداختند.
یادآور میشود حضرت موسی مبرقع(ع) فرزند بلا فصل امام جواد(ع) بوده و آستان مطهرشان در محله چهل اختران قم واقع شده است.