مهدی قلعه، دبیر انجمن تئاتر کودک و نوجوان خانه تئاتر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: تعیین یک شعار برای رویداد فرهنگی و هنری همچون جشنواره تئاتر کودک و نوجوان توقع ایجاد میکند و آن اینکه تمامی و یا اغلب آثار ارائه شده به جشنواره در راستای معنابخشی و تحقق شعار مورد نظر جشنواره باشند.
وی ادامه داد: انتخاب شعار«هویت، امروز، فردا» برای بیست و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان بار ارزشی فراوانی را با خود به دنبال دارد، به هر حال در شرایطی که کشور در هجمه فرهنگی بیگانه قرار گرفته است، تلاش برای نجات نسل آیندهساز کشور از این ورطه و جلوگیری از انحطاط فرهنگی یک اصل اساسی است و باید در همه زمینهها و به ویژه هنرهای نمایشی تلاش مجدانهای برای تحقق آن صورت گیرد.
آثار نمایشی جشنواره، تجربه اجرا داشته و اغلب آنها حول محور شعار جشنواره تولید نشدهاند
قلعه تصریح کرد: با این وجود باید از برگزارکنندگان جشنواره امسال این پرسش مطرح شود که تا چه اندازه آثار انتخابی برای شرکت در این دوره از جشنواره، در راستای معنابخشی شعار این جشنواره قرار دارند؟ البته با توجه به اینکه بیشتر آثار شرکتکننده در این جشنواره پیشتر اجرای عموم داشتهاند و به این شکل نبوده است که به شکل سفارشی و ویژه حول محور این شعار تولید شده باشد در نتیجه به نظر میرسد پاسخ به پرسش مطرح شده منفی باشد.
دبیر انجمن تئاتر کودک و نوجوان خانه تئاتر در ادامه گفت: با این وجود باید به این نکته توجه داشت که به هر حال آثار نمایشی کودک و نوجوان اغلب بار آموزشی و تعلیمی و تربیتی دارند و هدف از تولید آنها البته در قالب یک روایت نمایشی سرگرمکننده، انتقال مفاهیم اخلاقی و ارزشی است که ماهیتاً میتوان از آن تعبیر به تلاش برای هویتبخشی به کودک و نوجوان کرد.
قلعه گفت: معضلی که همواره در برگزاری جشنوارهها با آن مواجه هستیم و تنها مربوط به جشنواره تئاتر کودک و نوجوان نمیشود عدم ثبات مدیریتی جشنوارههاست؛ با فرض اینکه دبیر فعلی جشنواره با انتخاب شعار«هویت، امروز، فردا» درصدد تحولی اساسی در مباحث فرهنگی و هنری حوزه کودک و نوجوان باشد آیا این تضمین وجود دارد که سال آینده و حداقل برای مدت 5 سال متوالی او مسئولیت دبیرخانه جشنواره را داشته باشد یا سال آینده شاهد حضور دبیر دیگری خواهیم بود که او نیز جشنواره را براساس سلایق شخصی خود اداره میکند؟
نباید انتظار تحقق شعار جشنواره را تنها در دوره فعلی آن داشت
این کارشناس تئاتر کودک و نوجوان تأکید کرد: فرهنگسازی کاری زمانبر است و نباید انتظار زودبازدهی از آن داشت، اگر برگزاری جشنواره بیست و یکم تئاتر کودک و نوجوان را نقطه عطفی در ادوار برگزاری آن در سالیان گذشته بدانیم باید به این نکته نیز متذکر شویم که دبیر فعلی جشنواره حداقل برای پنج دوره آتی جشنواره باید اختیار دبیرخانه را به عهده داشته باشد تا وعدههایی که قول عملی شدن آنها را داده است ضمانت اجرایی پیدا کند.
وی در پایان گفت: با احترام به تلاش همه مسئولان و دبیران ادوار پیشین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان باید به این نکته اشاره کنم که انجمن تئاتر کودک و نوجوان رضایت کامل از عملکرد دبیر فعلی جشنواره را دارد هر چند نقاط ضعفی همچنان پابرجاست که بیشتر متوجه مدیریت کلان تئاتری می شود که باید بعدها در مورد آن صحبت کرد و این موارد آسیبشناسی شود.
یادآور میشود، بیست و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان به دبیری پیام دهکردی هماکنون در همدان در حال برگزاری است.