شهرام کرمی، مدیر مرکز هنرهای نمایشی سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: جشنوارههای فرهنگی و هنری در کشور معمولاً با یک هدف و رویکرد برگزار میشوند که براساس آن برنامهریزی حداقل ویژه همان مقطع برگزاری جشنواره صورت میگیرد.
وی ادامه داد: براساس هدف و رویکردی که به آن اشاره شد، جشنوارهها یا به انتخاب موضوع و مضامین کلی میپردازند و یا یک شیوه ساختاری و فنی را برای پذیرش آثار خود برمیگزینند؛ در هر صورت با انتخاب شعار برای جشنواره، خط مشی و خط فکری آن مشخص میشود که قرار است از نقطه شروع به کدام نقطه ختم و منتج شود.
«هویت، امروز، فردا»؛ شعاری سنجیده برای جشنواره
دبیر پیشین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان تصریح کرد: ماهیت جشنواره تئاتر کودک و نوجوان تربیتی و اخلاقی است و نمایش ابزاری است برای انتقال مجموعهای از مفاهیم آموزشی و تعلیمی که متناسب با سن، شرایط فرهنگی و اجتماعی کودکان و نوجوانان به آنها عرضه میشود؛ با این توصیف باید گفت که انتخاب شعار «هویت، امروز، فردا» برای جشنواره بیست و یکم تئاتر کودک و نوجوان سنجیده و حاوی نکات سراسر تربیتی و اخلاقی است.
کرمی در ادامه گفت: البته فرض انتخاب یک شعار نمیتواند تضمینی برای این مسئله باشد که همه آثار شرکتکننده در جشنواره و برنامههایی که از سوی مسئولان برای آن تدارک دیده شده است، تماماً در راستای تحقق شعار باشد چرا که به هر حال بخشی از آثار مستقل و بدون اطلاع از این مسئله که مسئولان چه شعاری را انتخاب و چه هدفی را دنبال میکنند، تولید شدهاند.
دبیر سومین جشنواره «تئاتر شهر» تأکید کرد: حتی به فرض چنین وضعیتی باید گفت که این شعار آنچنان کلی است که حتی اگر اثری را فاقد موضوعی بدانیم که ظاهراً این شعار را در برمیگیرد، به هر حال در فرازهایی در روایت نمایشی و از طریق انتقال برخی آموزههای تربیتی میتوان این اطمینان را داشت که منظور تولیدکننده نمایش، توجه مخاطب به داشتههای خود، خودباوری در راه رسیدن به هدف در زندگی است.
شعار جشنواره در درازمدت، نیاز به جزئینگری کارشناسان دارد
کرمی افزود: با توجه به کلی بودن مفهوم شعار «هویت، امروز، فردا» برای جشنواره امسال کودک و نوجوان توقع دیگری هم که میرود آن است که با تأویل و تفسیرهای به عمل آمده، پروسه زمانی حداقل پنج سالهای برای جشنواره به منظور بررسی همه جوانب و تحقق این شعار که به نظر میرسد نیاز است جزئینگری در آن صورت گیرد، در نظر گرفته شود.
مدیر تالار هنر گفت: این درست مطلبی است که تا اندازه زیادی با ساختار مدیریتی جشنوارههای ما در تعارض است چرا که برنامهریزی کلان مدیریتی برای رسیدن به اهداف رویداد فرهنگی و هنری که در جشنواره تئاتر کودک و نوجوان در قالب شعار تبیین شده است نخستین پیششرطش ثبات دبیر جشنواره است.
وی در پایان گفت: اگر برنامهریزی مطلوبی صورت گرفته باشد و خواست مدیریت کلان تئاتر کشور ابقا شدن دبیر فعلی جشنواره حداقل برای یک دوره پنج ساله باشد، آن زمان میتوان در مورد خط مشی جشنواره براساس شعاری که برای آن تعیین شده است، صحبت کرد و آن را در هر دوره از جشنواره از جنبههای گوناگون آسیبشناسی کرد و در غیراینصورت با تغییر ساختار مدیریتی و ترکیب دبیرخانه جشنواره همهچیز براساس سلایق فردی، تغییر کرده و همه تلاشها برای رسیدن به یک وحدت رویه بینتیجه باقی میماند.
یادآور میشود، بیست و یکمین جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان فردا در همدان به کار خود پایان خواهد داد.