به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، اين پاياننامه با راهنمايی دكتر «محمدعلی لسانی فشاركی» و مشاوره دكتر «محمدتقی دياری» و دكتر «احمد بادكوبه هزاوه»، با نگارش و تدوين «مجيد صالحی» در سال 83 در مركز تربيت مدرس دانشگاه قم دفاع شده است.
اين رساله به بحث و تحليل داستان آدم (ع) در قرآن پرداخته و شامل سه بخش است. بخش اول بيان كليات است كه دو نظريه ثبات انواع و تحول انواع در مورد پيدايش نخستين انسان از نگاه دانشمندان زيستشناسی مطرح شده است. همچنين آفرينش نخستين انسان در آثار اديان مختلف و موضع دانشمندان مسلمان و مسيحی در قبال نظريه تحول انواع در اين بخش مورد بررسی قرار گرفته است.
بخش دوم به مبحث قصه در قرآن میپردازد كه مراد از قصه در قرآن، هدف قرآن از بيان قصهها، ماهيت قصص قرآنی و زبان قرآن در بيان قصص از جمله مطالب اين بخش است. ارائه اين بخش مقدمهای است تا راه را برای فهم درست قصه آدم (ع) فراهم كند. شناخت زبان قرآن در بيان قصهها و ضوابط فهم درست آيات، ما را به تحليل صحيح داستان آدم (ع) رهنمودن میشود.
بخش سوم اين رساله به تحليل داستان آدم (ع) در قرآن پرداخته است. پس از بيان تحليل انديشمندان اسلامی در قالب شش ديدگاه متفاوت، نتيجه گرفته شده است كه داستان آدم (ع) گرچه تحقق خارجی و عينی داشته، اما سرگذشت همه انسانها است و آدم (ع) نمونه و الگو است و اين داستان علاوه بر معانی ظاهری و اصالت و حقيقت اين معانی ظاهری، دارای معانی باطنی است كه بيان تكوين انسان و ارتباط او با عالم فرشتگان و شياطين از جمله آن معانی است.
فصلهای بعدی به موضوعات: خلافت آدم (ع)، تعليم اسما، پرسش فرشتگان، عرضه اسما بر آنها و سجده ايشان بر آدم (ع)، ابليس و دشمنی او با انسان، بهشت آدم (ع) و مهمترين درسهای داستان آدم (ع) میپردازد.