کد خبر: 1888084
تاریخ انتشار : ۰۱ اسفند ۱۳۸۸ - ۱۲:۲۹

كارگاه آموزشی «روش تحقيق در قرآن» برگزار شد

شورای هماهنگی كانون‌های تخصصی قرآن كريم: چهارمين كارگاه‌ توانمندسازی كانون‌های تخصصی قرآن كريم، كارگاه «روش تحقيق در قرآن» شنبه يكم اسفند‌ماه 1388 در سازمان فعاليت‌های قرآنی دانشجويان كشور برگزار ‌شد.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه كانون‌های تخصصی قرآن كريم، كارگاه «روش تحقيق در قرآن»، چهارمين كارگاه از سلسله كارگاه‌های توانمندسازی كانون‌های تخصصی قرآن كريم، ‌شنبه يكم اسفند‌ماه 1388 از ساعت 8 تا 12 در سالن كنفرانس سازمان فعاليت‌های قرآنی دانشجويان كشور برگزار ‌شد.
كارگاه «روش تحقيق در قرآن» با حضور استاد «محمدعلی لسانی فشاركی» دكترای علوم قرآنی و استاد دانشگاه تهران و امام صادق(ع) و مؤلف كتاب‌های روش تحقيق موضوعی در قرآن كريم، مباحثی در علوم قرآن و ...برگزار شد.
در ابتدای كارگاه، دانشجويان و پژوهشگران قرآنی به تلاوت هماهنگ آيات سوره مباركه «الفتح» پرداختند.
در ادامه، كتاب «روش تحقيق موضوعی در قرآن كريم» به دانشجويان داده شد و بر اساس اين كتاب استاد «لسانی فشاركی» به بيان مراحل انجام تحقيق قرآنی پرداخت كه از آن جمله می‌توان به انتخاب عنوان موضوع تحقيق و مرحله مفهوم‌يابی اشاره كرد.
دكتر «لسانی‌فشاركی» با اشاره به‌اين مطلب كه پيامبر اكرم قرآن را به 555 بخش، تقسيم كرده است كه از آن‌ها تحت عنوان ركوعات نام برده می‌شود، افزود: زير مجموعه سوره‌ها ركوعات هستند و بعضی از سوره‌ها تك واحدی و بيشترين تعداد ركوعات مربوط به سوره «بقره» است كه دارای 40 واحد هست و در روش تحقيق موضوعی می‌توان هر واحد را مد نظر قرار داد.
وی به يكی از بحث‌هايی كه مانع استفاده از قرآن به عنوان يك كتاب هدايت‌گر می‌شود اشاره كرد و در اين رابطه گفت: اعتقاد به اين كه جز آن كه مفسرين نوشته و يا فهميده‌اند كسی را حق استفاده از قرآن شريف نيست، يكی از آفات تحقيق در قرآن است، راه ارتباط گرفتن با قرآن كريم اين است كه بتوان به جای تفسير موضوعی و جزء به جزء بهره‌ای منسجم، كلی، كارساز و كارآمد از قرآن كريم دريافت كرد.
در ادامه كارگاه دانشجويان به كار عملی درباره موضوع توكل پرداختند و برداشت‌ها و مفاهيم خود از آيه 9 سوره «المزمل»، «رَبُّ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ فَاتَّخِذْهُ وَكِيلًا» و آيه 29 سوره «الملك»، «قُلْ هُوَ الرَّحْمَنُ آمَنَّا بِهِ وَعَلَیْهِ تَوَكَّلْنَا فَسَتَعْلَمُونَ مَنْ هُوَ فِی ضَلَالٍ مُّبِينٍ» را بيان كردند.
استاد «لسانی فشاركی» با بيان اين نكته كه در روش تحقيق موضوعی بهتر است آيات را بدون ترجمه استفاده كرد، افزود: در روش تحقيق موضوعی در قرآن، هدف زايش مفاهيم قرآنی است و وقتی به هدف نزديك می‌شويم كه ذهن و وجود شخص با آيات قرآن درگير شود، ترجمه آيات قرآن مانند حجاب و حائل در اين راه عمل می‌كند، البته اگر شخصی فكر كند كه بدون ترجمه نمی‌تواند كار را انجام دهد مطالعه اجمالی و مختصر ترجمه می‌تواند كمك كننده باشد.
لازم به يادآوری است كه كارگاه بعدی «روش تحقيق در قرآن» پانزدهم اسفند ماه سال جاری برگزار خواهد شد.
captcha