کد خبر: 1910503
تاریخ انتشار : ۰۱ ارديبهشت ۱۳۸۹ - ۰۹:۴۱
بررسی و روند گسترش فعاليت‌های قرآنی در دانشگاه‌ها/38

فعاليت‌ قرآنی با محوريت علم؛ هدف اصلی پژوهشكده قرآن و عترت(ع)

گروه فعاليت‌های قرآنی: پژوهشكده قرآن و عترت(ع) دانشگاه آزاد اسلامی با چندين گروه علمی و پژوهشی درصدد ارتقای سطح كيفی طرح‌ها و برنامه‌های قرآنی دانشگاه‌ها و هدايت فعاليت‌های قرآنی با محوريت علمی و پژوهشی است.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، پژوهشكده قرآن و عترت(ع) دانشگاه آزاد اسلامی پژوهشكده‌ای است كه جهت ارتقای سطح كيفی طرح‌ها و برنامه‌های قرآنی دانشگاه و هدايت فعاليت‌های قرآنی با محوريت علمی و پژوهشی تأسيس شده است. تأسيس اين پژوهشكده در دی‌ماه سال 1386 با مجوز شورای گسترش آموزش عالی و در قالب سه گروه پژوهشی علوم قرآن و حديث، زبان و ادبيات عربی و فلسفه و كلام اسلامی آغاز به كار كرد.
1- انتشار 5 شماره از مجله علمی ـ پژوهشی صحيفه مبين كه اين مجله از سوی هيئت مميزه نشريات علمی دانشگاه آزاد اسلامی حائز رتبه علمی ـ پژوهشی شده و تاكنون با چاپ و انتشار بيش از 40 مقاله علمی پيرامون علوم قرآن و حديث كانون توجه قرآن‌پژوهان و علاقه‌مندان به علوم حديث قرار گرفته است و گامی است مهم در جهت نهضت توليد علم و بستری است بسيار ارزشمند برای بازتاب انديشه‌‌های نوآور استادان و خردمندان. دفتر اين مجله همچنين چكيده فارسی و انگليسی شماره‌های انتشار يافته را تدوين و به صورت لوح فشرده در اختيار علاقه‌مندان قرار داده است.
2- گسترش سايت تخصصی ـ قرآنی تسنيم به نشانی www.tasnim.ir كه در اين سايت تلاش می‌شود تا محورهای پژوهشی و علمی آن تقويت شود. در اين سايت علاوه بر انعكاس فعاليت‌های قرآنی دانشگاه آزاد اسلامی بخش‌های متنوع علمی ذيل قابل دسترسی است.
الف) بانك اطلاعاتی پايان‌نامه‌های قرآنی: هم‌اكنون اطلاعات و چكيده صدها پايان‌نامه قرآنی در اين سايت قرار دارد كه می‌تواند كمك شايانی به پژوهشگران قرآنی كند. اين بانك، روزانه در حال تكميل شدن است.
ب) مسابقات قرآن و عترت(ع) كه بسياری از مراحل مربوط به مسابقات قرآن و عترت(ع) همچون ثبت‌نام از داوطلبان، از طريق اين سايت انجام می‌گيرد. بخش عمده‌ای از كتاب‌های مسابقات بر روی سايت قرار گرفته و قابل بارگذاری است كه دستيابی داوطلبان را بدان‌ها سهولت می‌بخشد. بازنگری در آئين‌نامه مسابقات با رويكرد علمی ـ پژوهشی صورت گرفته است.
3- نشريات قرآنی كه كانون‌های قرآن و عترت(ع) مستقر در واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی به انتشار نشريات دانشجويی با موضوع قرآن اقدام می‌كنند كه 2 سال متوالی اين نشريات مقام‌های برتر نمايشگاه بين‌المللی قرآن كريم را به خود اختصاص داده است، در خور ذكر است در شانزدهمين نمايشگاه بين المللی 70% نشريات نمايه شده متعلق به دانشگاه آزاد اسلامی بود.
4- سايت مجله علمی ـ پژوهشی صحيفه مبين: اين سايت ارتباط مؤلفان، داوران و ديگر مخاطبان مجله علمی ـ پژوهشی صحيفه مبين را با اين مجله امكان‌پذير می‌سازد و مؤلفان می‌توانند مقاله‌های خود را از اين طريق جهت انتشار در مجله ارسال كنند.
5-انعقاد تفاهم‌نامه با سازمان‌ها و نهاد‌های علمی و پژوهشی همچون سازمان مطالعه و تدوين كتب دانشگاهی (سمت) در خصوص چاپ و انتشار مشترك آثار مختلف فرهنگی و قرآنی، انجمن علوم قرآن و حديث ايران، موزه ملی قرآن كريم، جهاد دانشگاهی
6- برگزاری مسابقات سراسری كتبی قرآن و عترت(ع) كه تاكنون چهارده دوره از اين مسابقات برگزار شده است و در چهاردهمين دوره بيش از يك‌صد هزار نفر از دانشجويان و استادان شركت داشتند.
7- نشست مسئولان كانون‌های قرآن و عترت واحدهای دانشگاهی. پژوهشكده قرآن و عترت(ع) جهت تبادل آراء و اطلاعات و دريافت پيشنهادهای كانون های قرآن و عترت(ع) در واحد‌های دانشگاهی سراسر كشور هر ساله اقدام به برگزاری همايش مسئولان كانون‌های قرآن و عترت می‌كند.
8- برگزاری همايش‌های قرآنی كه هر ساله بر اساس نام‌گذاری كه از سوی مقام معظم رهبری صورت می‌گيرد سلسله همايش‌های قرآنی طراحی و از طريق واحد‌های دانشگاهی برگزار می‌شود.
9-تعريف سرفصل جديد درس قرائت و روان‌خوانی قرآن كريم كه به منظور ارتقاء سطح كيفی آموزش روخوانی و روان‌خوانی قرآن كريم كه در دانشگاه آزاد اسلامی به صورت درسی يك واحدی ارائه می‌شود و با بهره‌گيری از ديدگاه استادان توانمند، سرفصلی تهيه و به واحدهای دانشگاهی ابلاغ شد. بر اين اساس از اين پس واحدهای دانشگاهی با توجه به سرفصل يادشده به ارائه درس روخوانی و روان‌خوانی قرآن می‌پردازند.
10- برگزاری محافل انس با قرآن
11- برگزاری نشست های تخصصی كه اين نشست‌ها با حضور استادان دانشگاه برگزار می‌شود. يادآور می‌شود، پژوهشكده قرآن و عترت(ع) در دو سال گذشته در بخش نشست‌های تخصصی نمايشگاه بين‌المللی قرآن كريم جايگاه برتر را به خود اختصاص داده است.
12- چاپ و انتشار بيش از10 عنوان كتاب پيرامون علوم قرآنی و سيره اهل بيت (ع)
1-تفاهم‌نامه با سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی
2-برگزاری آزمون جامع مدرسان قرآن كريم
3-توليد نرم‌افزارهای قرآنی
4-تدوين كتاب تجويد آسان برای دانشجويان و استادان
5-انتشار مجله‌ای با عنوان «نامه پژوهشكده»
6-تشكيل شورای عالی پژوهشكده
7-انعقاد تفاهم‌نامه با پژوهشگاه علوم انسانی
اكنون پژوهشكده پس از عبور از مسير سرشار از موفقيت خود كه بدون شك بر تلاشی گسترده و درخور تقدير دلالت دارد دور جديد فعاليت های خود را زير نظر معاونت فرهنگی دانشگاه آغاز كرده می‌كوشد به موفقيت‌های گرانمايه‌تری نائل آيد.
اكنون در اين پژوهشكده دارای چهار گروه پژوهشی علوم قرآن و حديث به مديريت محمدعلی لسانی فشاركی با اعضای فيض‌الله اكبری مسئول بخش نشريات، طرح‌های پژوهشی و نشريه «عترت»، سيدمحمدرضوی ؛ مسئول بخش ترجمه و تأليف، رضا سلامت‌پناه مسئول بخش نشست‌های علمی و نقد و بررسی كتاب؛ گروه پژوهشی فلسفه و حكمت به مديريت محمد اكوان؛ گروه پژوهشی ادبيات عرب به مديريت سيد‌محمود انوار و گروه پژوهشی ادبيات تطبيقی و اديان و عرفان تطبيقی به مديريت علی عين‌عليلو است.
captcha