به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، «گذار از فتنه» نوشته «سيدمهدی موسوی» كه جزو نخستين محصولات مؤسسه اشراق حكمت و فرهنگ اسلامی است كه از سوی نشر شهابالدين منتشر شده است در چهار فصل به بررسی نوع برخورد امام سجاد (ح) با فتنه گران پرداخته است.
در فصل اول با عنوان «زمينههای فتنه» خواننده با مطالبی چون انحراف از هدايت الهی، سنگدلی، تزلزل و پيمان شكنی و نافرمانی پروردگار به عنوان زمينههای مهم بروز فتنه در جامعه اسلامی آشنا میشود.
«زمانه فتنه» عنوان فصل دوم اين كتاب است و مخاطب را به اين مفهوم كلی میرساند كه در زمانه فتنه، انسانهای فتنهانگيز از غلطيدن در وادی هلاكت، حضور در مسيرهای پر آسيب و استقبال از عقوبت الهی به عنوان سه مشخصه بارز ابايی ندارند.
نويسنده در فصل سوم اين كتاب با عنوان «شگردهای فتنهگران» به بررسی اين مفهوم كلی میپردازد كه فتنهگران برای پيشبرد كارهای خود ابزارهای مختلفی را به كار میبرند كه عمده آنها به فرموده امام سجاد(ع) عبارتند از نيت عداوت، قصد براندازی، آميختن حق و باطل، انتخاب بهترين راهكارها، جاسوسی، جنگ نرم، استفاده از ضعفها، زمينهسازی فتنه، جمعآوری اخبار، لبخند پر از كينه، حسادت عامل فتنهگری، تهديد و تندزبانی، عيبجويی، اتهام زنی و شايعه پراكنی و حفظ كينه پس از شكست.
نويسنده در فصل چهارم كتاب با نام «روشهای مقابله با فتنه» به اين نكته اشاره دارد كه امام سجاد برای مقابله با فتنهگران راهكارهايی را در دو بخش نظر و عمل عرضه میدارد كه در اين كتاب بخش نظر با عنوان «بصيرت زايی» ذكر شده و موارد لازم برای اين كار نيز حقشناسی، راهشناسی، دشمنشناسی و خودشناسی نام برده شدهاند. بخش عمل با نام «عملگرايی سنجيده» بر اين نكته تاكيد دارد كه امام سجاد(ع) توحيد عملی، استقامت و صبر، زدودن سوءظنها، فرصتسازی از تهديدها و شكستن وحدت فتنهگران را عوامل موثر در مقابله با فتنهگران میدانند.