کد خبر: 2164004
تاریخ انتشار : ۱۱ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۲:۵۲

شماره جديد فصلنامه «تاريخ اسلام» منتشر شد

دانشگاه باقرالعلوم‌(ع) وابسته به دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم شماره 41 و 42 فصلنامه تخصصی تاريخ اسلام را منتشر كرد.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، شماره 41 و 42 فصلنامه تخصصی تاريخ اسلام به مدير مسئولی «محمد ارسطا» و سردبيری «محسن الويری» به همت دانشگاه باقرالعلوم(ع) وابسته به دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم منتشر شده است.
اين شماره از فصلنامه به مطالبی همچون «نقد درونی و بيرونی گزارش‌های طبری از داستان غرانيق، مذهب خواجه نصيرالدين طوسی و تأثير آن بر تعامل وی با اسماعيليان نزاری، راز ماندگاری پيام عاشورا، تحليل ارتباطی سيره معصومان(ع) و دولت‌های شيعه/بررسی گرايش‌ها» اختصاص پيدا كرده است.
از ديگر مطالب اين فصلنامه می‌توان به؛ «فلسفه نظری تاريخ از ديدگاه ابوعلی مسكويه، ابولولو از حقيقت تا توهم، مشاركت سياسی و اجتماعی زنان در دوران جاهليت، عوامل مؤثر در فرايند مناسبات حكومت ساجيان با خلافت عباسی و چكيده مقالات به زبان عربی و انگليسی» اشاره كرد.
نقد درونی و بيرونی گزارش‌های طبری از داستان غرانيق مقاله‌ای است نوشته «مهران اسماعيلی و محمد سعيد نجاتی» كه در آن تلاش شده است تا به مدد قرآن و گزارش‌های تفسير كننده آن، داستان آيات شيطانی نقد و بررسی شود، آيات شيطانی داستانی مشهور در تاريخ اسلام است كه مورد توجه محافل علمی از جمله مشرق شناسان بوده است.
راز ماندگاری پيام عاشورا، تحليل ارتباطی سيره معصومان(ع) نوشته «محسن الويری و محمدعلی رحيمی‌ثابت» نيز نوشتاری است كه در آن پس از مروری بر سيره‌های اهل‌بيت(ع) و موضوعات آن، برای فهم بهتر دلايل موفقيت اهل‌بيت(ع) در ماندگار كردن و انتقال پيام عاشورا كه تأمين نيازهای اساسی مخاطبان است از مدل معروف به مثلث هايدر كمك گرفته شده است و روش‌های ائمه‌اطهار(ع) يعنی توجه و تمركز بر بُعد عاطفی انسان، استفاده از تشويق‌های فراوان و به كارگيری قانون تكرار و تمرين، برای رسيدن به هدف ماندگاری، انتقال و صيانت از پيام عاشورا، تعيين شده است.
در بخش دولت‌های شيعه، بررسی گرايش‌ها كه نوشته «مصطفی صادقی‌كاشانی» می‌خوانيم: دور كردن اهل‌بيت(ع) پيامبر(ص) از صحنه سياسی سبب شد جنبش‌هايی به نفع آنان در گوشه و كنار امپراتوری اسلامی رخ دهد و تلاش‌هايی برای در دست گرفتن حاكميت صورت گيرد.
در ادامه اين مقاله آمده است؛ اگر چه در اين جنبش‌ها قيام‌كنندگان و تشكيل‌دهندگان اين دولت‌ها شعار تشيع نداده يا از مواضع مذهبی خود به صراحت سخن نگفته‌اند اما مورخان و مؤلفان اسلامی از آن‌ها به عنوان دولتی شيعه ياد كرده‌اند. از سوی ديگر، عموميت معنای تشيع و كستردگی مفهوم اين واژه، تشخيص اين را كه اين دولت‌ها تا چه گرايشی داشته و جزء كدام يك از فرقه‌های شيعی به شمار می‌روند و اين كه اساسا تا چه حد و اندازه درست است با مشكل و ابهام رو به رو ساخته است.
ابولؤلؤ؛ از حقيقت تا توهم نيز مقاله‌ای است كه در آن «عباسعلی مشكانی سبزواری» به شناسايی تفصيلی ابولؤلؤ و بررسی آرا و تواريخ مختلف درباره زادگاه، انگيزه، تاريخ قتل، سرانجام و مدفن او پرداخته است.
captcha