به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در «کنگره جهانی جریانهای افراطی و تکفیری» از دو کتاب کتابشناسی تکفیر و تخریب زیارتگاههای اسلامی در کشورهای عربی نوشته آقایان اباذر نصراصفهانی و احمد خامهیار، پژوهشگران پژوهشکده حج و زیارت رونمایی شد که در ادامه معرفی کوتاهی از این دو اثر ارائه میشود.
اباذر نصراصفهانی کتابشناسی تکفیر را به سفارش کنگره جهانی جریانهای افراطی و تکفیری تدوین کرده و اخیرا در 200 صفحه توسط دارالإعلام لمدرسة اهل البیت(ع) منتشر شده است.
در این اثر، گزارشی از آثار منتشر شده درباره «تکفیر» به زبانهای عربی و فارسی که در کشورهای مختلف منتشر شده است. در این کتابشناسی که به صورت توصیفی تهیه شده، 528 اثر، شامل 235 کتاب، 240 مقاله و 49 پایان نامه و 4 ویژه نامه معرفی شده است.
مؤلف در مقدمه مینویسد: با توجه به افزایش خطر افراطگرایی و تکفیر در دهههای اخیر، عرضه آثار ضد تکفیری رشد قابل توجهی داشته است، به گونهای که بسیاری از پژوهشگران فعال در این حوزه آشنایی با این نوشتهها ندارند، لذا ضرورت دارد اطلاعرسانی مناسب و شایستهای از این آثار صورت گیرد. کتابشناسی، به عنوان یکی از مناسبترین مراجع در گردآوری، تنظیم و اشاعه منابع مکتوب در موضوعی خاص، جایگاه و ارزش ویژهای در رائه خدمات علمی دارد.
وی همچنین ضمن ارائه تقسیمبندی از آثاری که در حوزه تکفیر نوشته شده، میافزاید: برخی از آثار تنها به بررسی سیر تاریخی تکفیر و تکفیرگرایی و نیز جریانهای تکفیری پرداختهاند. این آثار بیشتر جنبه گزارشی دارند. گروهی دیگر، ضمن رد تکفیر افراد و گروهها و دولتها، آثار و عواقب اجتماعی و امنیتی این پدیده را در جامعه اسلامی بررسی کردهاند. آثاری که هدفشان نقد تکفیر است خود دو گونه هستند. برخی از اینها تنها در رد تکفیرهای اعتقادی است و برخی دیگر در نقد و رد تکفیرهای سیاسی و جهادی است. شایان ذکر است گروهی از تکفیرها اهل تکفیر اعتقادی هستد؛ به این معنا که مخالفان خود در مسائل اعتقادی را تکفیر میکنند و حکم قتل آنا را میدهد. ابن تیمیه و پیروان وهابی او از این دسته تکفیریها هستند. همچنین گروهی از تکفیریهای اهل تکفیرهای سیاسی هستند و حکم به جهاد میدهند؛ یعنی معتقدند که هر حاکمی که طبق دستورات الهی (حکم بما انزل الله) جکم نکند، گرچه مدعی اسلام باشد کافر و طاغوت است و باید به او کفر ورزیده و با او جهاد و مبارزه شود. برخی سید قطب و گروههای جهادی مدعی پیروی او را از این دسته تکفیرها میدانند. آخرین دسته از نوشتههای تکفیری، آثاری هستند که در دفاع از تکفیر نوشته شدهاند، که البته تعداد اینها نسبت به آثاری که در نقد تکفیر نوشته شده، خیلی کمتر است.
بر اساس این گزارش، تخریب زیارتگاههای اسلامی در کشورهای عربی: عراق، سوریه، تونس و لیبی عنوان اثر دیگری در زمینه معرفی تکفیریهاست که اخیرا به قلم احمد خامه یار و توسط دارالإعلام لمدرسة اهل البیت(ع)، در 142صفحه منتشر شده است.
این اثر، حاوی گزارشی از تخریب اماکن دینی و مذهبی در برخی از کشورهای عربی و اسلامی توسط گروههای تکفیری است و مولف آن ضمن ارایه گزارشی تاریخی از شکلگیری جریانات تکفیری در برخی از مناطق جهان اسلام و گسترش افراطیگری در کشورهای اسلامی به ارائه گزارشی تصویری از تخریب برخی از مراکز زیارتی و مذهبی در سوریه، عراق، تونس و لیبی میپردازد.
نویسنده در همین راستا به نمونههایی از تخریب مساجد، قبرستانها، نبش قبر برخی از قبور مربوط به شخصیتهای تاریخی صدر اسلام، تخریب مزار برخی از امامزادگان و شخصیتهای علمی و دینی در این چهار کشور عربی و اسلامی اشاره نموده و تصاویری رنگی از تخریب این قبیل از اماکن ارایه کرده است. وی همچنین توضیحاتی در مورد بنای تخریب شده و موقعیت تاریخی و جغرافیایی و نیز اوصاف آنها مطرح کرده است.
در این اثر لااقل ۱۵۰ زیارتگاه در چهار کشور فوق معرفی شده است که مورد اهانت و تجاوز سلفیهای تکفیری قرار گرفتهاند. در سه کشور سوریه، تونس و لیبی، تخریب زیارتگاهها پس از شورشهای مردمی که به سقوط نظامهای استبدادی دو کشور تونس و لیبی منجر شد، آغاز شد. اما در کشور عراق، تخریب زیارتگاهها از سال ۲۰۰۴ میلادی ـ یک سال پس از سقوط نظام بعثی این کشور توسط آمریکا ـ آغاز شد. استانهای شمالی این کشور نیز در پی تصرف آن از سوی گروه تروریستی «داعِش» در سال ۲۰۱۴، موج جدیدی از تخریب زیارتگاهها و آثار اسلامی را شاهد بوده است.
یادآور میشود، کنگره جهانی «جریان های افراطی و تکفیری از دیدگاه علمای اسلام» در روزهای دوم و سوم آذر ماه 1393 به دعوت دو تن از مراجع عظام تقلید، حضرات آیات عظام مکارم شیرازی و سبحانی، با حضور صدها تن از علما و متفکران، از 83 کشور جهان، در شهر قم برگزار شد که کتابهای «کتابشناسی تکفیر» و «تخریب زیارتگاههای اسلامی در کشورهای عربی» به دو زبان فارسی و عربی به همراه چندین اثر دیگر با حضور حضرت آیت الله سبحانی رونمایی شد.