حمید عسگری سوادجانی، مدیرکل امور اجتماعی و مؤسسات خیریه سازمان اوقاف و امورخیریه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به فعالیت مؤسسات خیریه زیر مجموعه این سازمان اظهار کرد: برای در امان ماندن این مؤسسات از طمعورزیها، یک مجموعه اصول، از سوی قانونگذاران تدوین شده است.
وی ادامه داد: بر تأسیس و راهاندازی و نحوه فعالیت مؤسسات خیریه نظارت حاکمیتی اعمال و شخصیت حقوقی برای آنان در نظر گرفته میشود. همچنین این مؤسسات از حمایت و پشتیبانی برخوردار میشوند به نحوی که از معافیتهای مالیاتی استفاده میکنند.
عسگری تصریح کرد: فقها و قانونگذاران نظارت و دخالت در مورد مؤسسات را متفاوت از یکدیگر تعریف کردهاند. در مورد امور مؤسسان و بانیان مؤسسات خیریه اوقاف نمیتواند دخالتی داشته باشد بلکه فقط باید به نظارت اکتفا کند.
وی آنچه به سازمان اوقاف مرتبط است را اداره مؤسسات و انجمنهای خیریهای که از طرف دولت یا سایر مراجع ذیصلاح به اوقاف معرفی شده باشند دانست و گفت: اداره مؤسسات و انجمنهای خیریهای که به تشخیص دادستان محل فاقد مدیر باشد و یا صلاحیت نداشته باشد تا زمان تشخیص صلاحیت نیز بر عهده سازمان اوقاف است.
عسگری به فعالیت 480 مؤسسه خیریه و بنیاد زیر مجموعه سازمان اوقاف و امور خیریه اشاره و اظهار کرد: این مؤسسات منابع مالی لازم را ندارند تا بتواند در کار ویژههای سازمان اوقاف و امور خیریه سهیم شوند بلکه نقش واسط را بازی میکنند و افراد خیر را به سازمان اوقاف معرفی میکنند.
وی با بیان اینکه مؤسسات خیریه باری از دوش سازمان اوقاف و امور خیریه بر نمیدارند و کمکی به وقف ندارند بلکه خود باری بر دوش این سازمان هستند گفت: این مؤسسات بیشتر از کمکهای حمایتی معافیت مالیات این سازمان بهره مند میشوند.
وی بهرهوری بیشتر مؤسسات خیریه را در گرو وقف این مؤسسات دانست و گفت: این بنیادهای خیریه میتواند فعالیتهای خوبی در زمینههای مختلف داشته باشند اما بهتر است بقای این مؤسسات را با وقف تضمین کنند تا مشارکت و عضویت مردم نیز افزایش پیدا کند.