رضا توکلی، بازیگر سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه رشد مفهومی سینما باید با رونق اقتصادی همراه باشد، گفت: سینمای ایران این روزها در وضعیت مطلوبی به سر نمیبرد، چراکه تکلیف خودش را با این هنر صنعت مشخص نکرده است. برای همین هم نفسهای کم رمقی که هم میکشد از بابت کمکهای دولتی است که انجام میشود. این وضعیت در شرایطی است که سینما میبایست درآمدزا بوده و خود بتواند هزینهاش را تامین کند و تار زمانی که برای ساخت نیازمند کمک دولت باشد نباید انتظار داشته باشیم این هنر صنعت رونق یک سینمای حرفهای را به دست آورد.
وی افزود: وضعیت نامطلوب فوق در شرایطی است که ما اکران خارجی هم نداریم، زیرا فرض کنید اگر میخواستیم اکرانهای همزمان خارجی داشته باشیم، آنگاه وضعیت سینمای ما به کجا میانجامید؟ این مسائل را وقتی کنار هم قرار میدهیم یاد انتظاراتی میافتیم که از سینما داریم. برای مثال در بسیاری مواقع میخواهیم مضامین دینی و انقلابی را با زبان سینما منتقل کنیم، اما نمیدانیم راه آن سفارشات دولتی نیست، بلکه بسترسازی و تربیت مخاطبان، اولین قدمهای رسیدن به این سینماست در ادامه با تولید فیلمهای خوش ساخت و متفکر میتوانیم برای این سینما (دینی) روزهای خوشی را رقم زنیم.
بازیگر سریال «سفر سبز» ادامه داد: جدا از اینکه سینمای ما نتوانسته درآمدزا باشد یک معضل بزرگ دیگر هم آن را آزار میدهد آن نیز پایین آمدن سطح کیفی آثار است که دلیل اصلی آن را باید در فیلمنامههای ضعیف جستجو کرد. زیرا متاسفانه کمترین هزینه برای این بخش میشود، در صورتیکه این حوزه را باید جدی گرفت تا نویسنده با تمام انرژی و توان خود دست به نگارش زند. مطلبی دیگری که نباید از ذهن دور بماند تربیت مخاطبان است که این روزها به هیچ وجه پذیرای کارهای خوب نیستند، چون با دیدن کارهای مختلف تلویزیونی که عمدتا هم بی کیفیت شدهاند انتظاراتشان از کارهای نمایشی تغییر کرده است.
توکلی در پاسخ به این سوال که هجمه فیلمها و سریالهای خارجی تا چه حد بر افت سینمای داخلی تاثیرگذار بوده؟ گفت: جدا از ماهواره که با سریالهای سخیف خود مخاطبان داخلی را تحت تاثیر خود قرار داده، بسیاری از سریالهای آمریکایی هم امروز بین جوانان طرفداران بسیار دارد. برای همین کمتر جوانی را که اهل فیلم دیدن است میتوان یافت که کارهایی چون «گمشده»، «فرار از زندان» و... را ندیده باشد به ویژه اینکه دانلود این آثار به راحتی از طریق اینترنت امکان پذیر است.
بازیگر فیلم «معبد جان» به توضیح فوق اضافه کرد: از نگاه من راه رقابت با این تولیدات تنها برخورد جبری نیست، هرچند که آن نیز خود یک اقدام ضروری است، اما آنچه باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد این است که از رقابت با تولیدات خارجی هراس نداشته باشیم و سعی کنیم با تولید کارهای خوب به سینمای خود رونق بخشیم. گفته خود را اینگونه تکمیل میکنم اگر ما به جای تولید 10 یا 20 کار ضعیف و بی کیفیت فیلمی چون «محمد(ص)» تولید کنیم مطمئنا تماشاگران آثار ایرانی را بهتر خواهند پذیرفت، اما متاسفانه مسئولان ما بیشتر به روی کمیت توجه دارند.
وی در پایان گفت: موضوع هجمه فیلمها و سریالهای هالیوودی تنها به سینمای ایران بر نمیگردد، بلکه کل بسیاری از کشورهای صاحب سینما هم چنین وضعیتی دارند. برای همین آنها سعی دارند با کم کردن کیفیت و بالا بردن کیفیت، خود را به لحاظ استانداردهای فنی به جایگاه خوبی برسانند تا کارهایشان بتواند مخاطب لازم را داشته باشد.